Search
Close this search box.

Magnezijum izazov – zašto, kako i zbog čega?

Za ovih šest godina mog aktivnog blogovanja (da, da prošlo je već toliko), imali ste prilike da me prilično dobro upoznate. Ono što je počelo kao dnevnik mog modnog stila, brzo se pretvorilo u dnevnik mog stila življenja. Tako ste saznali kakve filmove volim, kakvim se knjigama radujem, gde u Beogradu volim da odćutim i provedem neko vreme u samoći, kako sam prevazišla svoje strahove, šta vrednujem i cenim i čemu se radujem, a šta me rastužuje… Tu negde, u moru važnih i manje važnih sitnica i krupnica koje čine moju ličnost i život, provlačila se i jedna karakteristika koju ste mogli da naslutite, ali koja je istovremeno mogla i da vam promakne. Ne zato što je nebitna, već zato što je ni sama nisam bila svesna. Sve do skoro. Reč je o mom specifičnom odnosu prema zdravlju tela i duha. Naime, ne shvatam ga olako. Ne smatram da će uvek biti tu. Ne setim se njegove važnosti tek kada se razbolim. I nemam problem da mu se posvetim čak i kada se odlično osećam. Naprotiv, tek tada imam volje i želje da svoje zdravlje negujem i ne dozvolim da ga naruši moja nemarnost. Odatle i moja spremnost da isprobam sve proverene i preporučene načine da svoje telo i um učinim još zdravijim.

jt__3160

Verujem da mi je ovu karakteristiku usadila mama, kojoj je briga o zdravlju oduvek bila na prvom mestu. Koliko je bila (i ostala!) dobra u tome najbolje svedoči činjenica da sam svoju prvu injekciju primila u drugom srednje, a zahvaljujući njenoj umešnoj preventivi i borbi sa prehladama, virusima i bolestima treće vrste. Oduvek me je obasipala informacijama o lekovitim dejstvima različitih biljaka i namirnica, ali nisu to bile one opšte priče o važnosti unosa povrća i voća, već konkretizovani primeri sa vrlo jasnim objašnjenjem zašto baš to i zašto baš na taj način. Priznajem, dugo su mi njeni saveti bili zamorni i činili mi se nepotrebnim, da bih sa prvim znacima zrelosti i odrastanja počela ne samo da ih pažljivije slušam već i da ih primenjujem.

Posebno nakon 2012. godine u kojoj je moja hronična anksioznost doživela svoj vhunac, naučivši me da pažljivo slušam svoj um i telo i upravljam se prema njegovim potrebama, nikada ne zanemarujući njegove signale. Od tada, istinski se trudim da svoje telo i um prirodno osnažim i osvežim.

jt__3165

Otud je moj potvrdan odgovor na ponudu kompanije MG Mivela da se uključim u njihov magnezijum izazov bio logičan potez. Pa kako odoleti izazovu koji za cilj ima unos preporučene dnevne doze životno važnog minerala – magnezijuma, koji osim što utiče na smanjenje umora i na normalnu funkciju mišića, podstiče i uravnoteženo lučenje serotonina, ”hormona sreće”? Zašto baš ovo posebno spominjem? Zato što je slabije lučenje pomenutog hormona najčešći uzrok anksioznosti. Dakle, pričamo o direktnom prirodnom uticaju na izvor problema koji mi je u prošlosti prilično ometao normalan život i sa kojim se jesam izborila, ali na koji nisam zaboravila, niti verujem da ću to ikada uspeti. Stoga, sve što ima veze sa magnezijumom imaće i moju podršku.

Tako je bilo i sa ovim izazovom u okviru kojeg imam priliku da u narednih 7 dana svakodnevno konzumiram 4 čaše MG Mivela vode, prirodno bogate magnezijumom (1l MG Mivela vode sadrži magnezijum u količini od 343 mg, a preporučena dnevna doza magnezijuma za žene u mojim godinama jeste 310 mg) kako bih svom organizmu obezbedila dnevnu dozu ovog minerala. Da bih lakše pratila svoj napredak, tu je i tabela koja se inače može naći na ambalažama MG Mivela flašica koje se nalaze u slobodnoj prodaji. Potrebno je, dakle, samo malo volje i discipline kako bih svom telu podarila izuzetno važnu dnevnu dozu magnezijuma, koji se inače ne proizvodi u ljudskom organizmu, a jeste apsolutno neophodan za njegovo funkcionisanje. Neka je opšta pretpostavka da ćemo ga uneti preko hrane, ali do toga najčešće ne dolazi u dovoljnoj meri, što zbog sopstvenog nemara što zbog činjenice da magnezijuma u hrani ima sve manje, usled sve prisutnijih nezdravih oblika obrade zemljišta. Ujedno, nije svaki magnezijum podjednako efikasan niti se podjednako rastvara u organizmu. Onaj koji je u tom pogledu najbolji jeste upravo onaj u vodi, odnosno u obliku hidrogen-karbonata, baš ovog tipa.

jt__3165a

Dakle, bilo je mnogo, mnogo razloga da se upustim u ovaj izazov, što sam danas sa zadovoljstvom i učinila. I smem li da kažem da sam već osetila promene? Ok, neću žuriti sa zaključcima, niti preranim oduševljenjem, ali ja iskreno mislim da sam danas otkrila nešto krajnje revolucionarno po svoj organizam. Ali hajde da utiske ostavim za kraj ovog izazova i momenat kada će mi biti jasnije da li je po sredi samo placebo efekat ili nešto mnogo ozbiljnije. Do tada, apelujem i na sve vas koji ovo čitate, a imate problema sa hroničnim umorom i manjkom energije, bolovima u mišićima, problemima sa krvnim pritiskom, ili jednostavno želite da počastite svoj organizam, da se i sami priključite izazovu. Posebno apelujem na sve one čitateljke koje su mi pisale na temu anksioznosti pitavši me za savet. Evo jednog: unosite redovno magnezujum na ovaj način i pratite kako vam se telo i um ponašaju. Za sedam dana razmenjivaćemo utiske i nadam se da će biti pozitivni. Do tada, šaljem vam veliki pozdrav i podsećam vas da vodite računa o svom zdravlju jer to niko drugi neće moći da učini umesto vas… Vaša B.

P.S. I za kraj, mali savet: ukoliko ste slični meni pa vam ukus mineralne vode ne prija, dodajte koju krišku limuna, radi lepše arome. Doživljaj će biti posve drugačiji. 😉

UPDATE: Nakon što sam 7 dana pila 4 čaše Mg Mivela vode dnevno, mogu odgovorno i potpuno iskreno da tvrdim da mi je ovakav ritual promenio svakodnevicu. Naime, svaka nova popijena čaša vode davala mi je utisak ne samo da sam utolila žeđ već i da sam svoje telo “hranila”. Da, to je prava reč. Osetila bih se oporavljeno kao kada bih posle nekoliko sati gladi pojela nešto ukusno. Osetila bih se snažnije, svežije i koncentrisanije. Prvih nekoliko dana bila sam ubeđena da je po sredi placebo efekat. Što je izazov dalje odmicao, postalo je jasno da je u pitanju ipak nešto ozbiljnije. Toliko ozbiljno da sada odgovorno tvrdim da se moj odnos prema mineralnim vodama, a pogotovo Mg Miveli, zauvek promenio i da ću uvek u svom frižideru imati makar jednu flašicu iste. Zato, dragi moji, iz sveg srca vam preporučujem da sebi priuštite ritual sličan ovom i lično se uverite u promene koje donosi! Znam da ćete me odlično razumeti i misliti isto. I ono najbitnije, da ćete se osećati bolje!  

STYLING BY ME & PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post je urađen u saradnji sa MG Mivela

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

8 Responses

  1. Ženo, inspiracijo! 🙂 Obožavam teme koje obrađuješ i apsolutno se slažem sa svim što si napisala. Samo tako nastavi! Inače, svima bih od srca preporučila redovno čitanje tvog bloga kao jedan od najboljih načina za prevazilaženje lošeg raspoloženja. Veliki pozz i kiss 🙂 <3

      1. Draga Sandra i draga Milena, do neba hvala na ovakvim rečima i na ovolikoj podršci! Zadovoljstvo je i veeeelika čast čitati komentare poput ovih!
        Obe vas najlepše pozdavljam i od srca želim sve najbolje!!! <3 <3

  2. Tako mi je drago da si deo ove priče. Kunem se u Mivela vodu, a bez svoje doze magnezijuma ne počinjem i ne završavam dan 🙂 Blagodeti su zaista višestruke.
    Piši utiske na kraju izazova 🙂

    1. Draga Lena, upravo dodah utiske na kraju posta i mislim da ćeš me odlično razumeti kada ih budeš pročitala. Da, sada te u potpunosti razumem kada kažeš da se kuneš u ovu vodu. Hvala ti što si se javila i podelila sa nama svoja iskustva! 🙂
      Veeeliki pozdrav šaljem! 🙂

  3. I nama je ovo omiljena mineralna voda … cuj omiljena, jedina koju kupujemo 🙂
    Ja dodatno uzimam i magnezijum u tabletama, da mi pomogne protiv migrena. Da li zbog toga ili jos koraka koje sam preduzela, glavobolje nisu tako ceste.

    1. Ja sam uzimala onaj u prahu, koji bi se topio u ustima, ali nažalost nisam primećivala neke značajnije efekte. Šta više, izazaivao bi mi čudan osećaj u želucu. U odnosu na taj način uzimanja magenzijuma, ovaj je pravo otkrovenje! Detaljnije utiske napisah u update odeljku, pa baci pogled. Verujem da ćeš se složiti sa mnom. 🙂
      Veliki pozdrav šaljem!!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *