Search
Close this search box.

Simi – mesto koje ću zauvek voleti (III deo)

U ovo vreme, pre tačno mesec dana, uveliko smo se pripremali za naš put do Simija. Danas se pripremam  da završim svoju blog-priču o ovom magičnom ostrvu i zvanično se oprostim od letnjih postova za 2016. godinu. Ne radujem se tome, priznaću, jer kao da još uvek nisam spremna da se i zvanično oprostim od leta. Ipak, kalendar a i vremenski uslovi u Beogradu, poprilično ubedljivo me uveravaju da je i te kako došao trenutak za to. Ali, pre nego i zvanično kažem ”zbogom” letu 2016.-te, vreme je da se još jednom vratimo na ostrvo Simi, ne bih li sa vama podelila treći i poslednji deo priče o njemu (prvi deo pročitajte OVDE, a drugi OVDE).

Glavna tema današnjeg javljanja biće Pedi – deo ostrva Simi u kojem smo bili smešteni i u kojem se nalazila i plaža na kojoj smo najčešće boravili. Udaljen je 3 km od gradića Simi, odnosno 15 minuta vožnje gradskim autobusom. Definisala bih ga kao seoce, u kojem se mogu videti i božanstvene vile ali i trošne, seoske kuće oko kojih se mogu uočiti i domaće životinje. I jedne i druge zapravo izgledaju poprilično slično, jedino se razlikuju u veličini i datumu izgradnje (po zakonu, na ostrvu Simi se ne sme graditi ništa što neće vizuelno odgovarati postojećoj arhitekturi).

Odluka da odsednemo u hotelu Pedi Beach, koji se nalazi u samom srcu Pedija i tik uz more, bila je verovatno najbolja odluka koju smo mogli da donesemo. Najpre, atmosfera u ovom mestu, jednom krajnje malom morskom seocetu, toliko je specifična i drugačije od svega što smo imali prilike da ranije iskusimo na svojim letovanjima, da je ona već sama za sebe bila dovoljno jak doživljaj. Uz to je išao i luksuz plaže udaljenje na dva metra od hotela (bez preterivanja!) i činjenica da je to jedna od najboljih plaža na kojoj smo imali prilike da boravimo. Tek dvadesetak ležaljki, odličan restoran i bar u blizini, gostiju taman broj, i divlja, skoro pa netaknuta priroda oko nas. Kombinacija koju tih dana ne bih menjala ni za šta drugo.

A kada smo već kod plaža, Simi ih ima dovoljno i sve su božanstveno lepe, divlje i pešaka nepristupačne. Dakle, do njih se mora stići vodenim putem, što je opet samo još jedan način da vaš boravak na Simiju bude još interesantniji. Ona koja je mene ostavila bez daha jeste plaža Svetog Đorđa, do koje smo svratili tokom jednodnevnog jedrenja oko ostrva. Reč je o plaži koja se pruža tik ispod izrazito visoke litice i toliko je divlja da su na njoj stalni ”gosti” zapravo divokoze. Priroda oko plaže je nestvarno lepa a voda nestvarno čista i kupati se u njoj bilo je jedno od nezaboravnijih momenata ovog leta.

No, vratimo se na Pedi. Hotel u kojem smo odseli jeste porodičan hotel i u njemu se oseća ta prisna, domaćinska atmosfera, koja nedostaje hotelima na kakve inače naizlazimo. Enterijer ali i eksterijer hotela su presimpatično uređeni, i u skladu sa celokupnim izgledom ostrva. Sve pršti od boja, zanimljivih detalja, slatkih kutaka. Takav je zapravo ne samo hotel, već i ceo Pedi. Iako seoce u kojem će vas ujutru buditi petlovi a uveče uspavljivati zrikavci, ono obiluje divnom arhitekturom, slatkim uličicama i skrivenim detaljima. Sve će to najbolje dokazati i prikazati fotografije koje slede a koje su nastale upravo u našem Pediju. I da, kažem našem, jer vi zaista posle nekog vremena počnete da se osećate kao da tu pripadate. Srodite se sa tim specifičnim ritmom, sprijateljite se sa lokalcima, naviknu vam se oči na taj kamen koji vas okružuje i to plavo more koje se pruža ispred vas, i vi odjednom osetite kao da niste negde daleko do kuće, već na mestu koje bi Englezi opisali kao home away from home. E to je osećaj koji nijedno veliko, komercijalizovano i ljudima prepuno letovalište neće moći da vam pruži. Makar ako mene pitate. Zato ću Simi uvek, svima i svuda preporučivati, kao mesto jedinstvene energije, predivne arhitekture, sjajnih ljudi, božanstvenih plaža i atmosfere koju ćete retko gde naći. I zbog svega toga biće mesto koje ću zavuek voleti.

Sa ovim rečima pozdraviću se sa njim, postovima iz Grčke i postovima za leto 2016.-te. Bilo je to lepih 3 meseca, a sada je vreme da i jesen učinimo vrednom sećanja. Do idućeg posta… Vaša B.


simi-pedi-beach-grcka-22simi-pedi-beach-grcka-18
simi-pedi-beach-grcka-05 simi-pedi-beach-grcka-07simi-pedi-beach-grcka-25simi-pedi-beach-grcka-06
simi-pedi-beach-grcka-08simi-pedi-beach-grcka-23simi-pedi-beach-grcka-12simi-pedi-beach-grcka-04simi-pedi-beach-grcka-29
simi-pedi-beach-grcka-19simi-pedi-beach-grcka-11simi-pedi-beach-grcka-27simi-pedi-beach-grcka-29simi-pedi-beach-grcka-14

wearing: ”white” outfit: dress: MARX (Sportina); sandals: ALDO; bag: PARFOIS; hat & earings: H&M;
”red” outfit: dress: STAYING SUMMER; sandals: CHOIES; hat: H&M;

photos by me
camera used: Canon EOS 6D, lens: 50 mm, f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post nije sponzorisan

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

2 Responses

  1. Nadam se da nije neumesno što pitam, ali uz putopise uglavnom i to piše, kakve su cene na ostrvu (budući da su uvek malo jače jer je daleko od kopna) i da li postoje neki izleti?Fotografije su magične.
    Pozdrav,
    Lidija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *