Search
Close this search box.

Iz mog iskustva: Eucerin Dermopure linija za negu masne i problematične kože

Znam, nedopustivo je što sam u poslednje vreme potpuno zapostavila beauty rubriku na blogu. Bez obzira na to što koristim sve svoje druge platforme (Instagram profil, Instagram Story opcija, Facebook stranica, YouTube kanal) da sa vama podelim svoje trenutne kozmetičke i makeup favorite, žao mi je, onako iskreno i duboko, što je sama rubrika na blogu zapostavljena. Posebno što su neki od najčitanijih postova ovog bloga upravo iz oblasti nege i lepote. Zato se današnjem postu iskreno radujem. Najpre jer bih volela da obeleži povratak beauty postova na blog, a onda i zato što imam priliku da sa vama podelim utiske o jednoj izuzetnoj liniji za koju, nakon dva i po meseca redovnog korišćenja, bez iole sumnje mogu reći da vam može pomoći ukoliko imate problema sa izrazito masnom kožom, sklonom aknama i nepravilnostima. No, krenimo redom.

Eucerinova Dermopure linija i dalje se može nazvati novitetom njihove ponude. Na naše tržište stigla je početkom novembra, a ja sam redovno počela da je koristim na samom začetku decembra. Od momenta kada sam saznala da je linija namenjena čišćenju i nezi masne i problematične kože, poželela sam da isprobam svaki od proizvoda ne bih li se lično uverila da li je i koliko učinkovita. Zašto mi je to toliko važno? Kao neko ko ima mešovitu kožu sklonu mašćenju i ko se sa 26 godina u dva navrata suočio sa ozbiljnim problemom sa aknama (i na sreću isti rešio), postala sam vrlo zainteresovana za sve proizvode koji za cilj imaju rešavanje upravo takvih problema. Što zbog sebe, što zbog vas, jer znam koliko znači dobra preporuka kada se problem sa aknama iznenada pojavi, čak i ako se nikada ranije niste suočili sa istim (moj slučaj, na primer).

Uopšteno o liniji

Počeću ovaj osvrt zvaničnim informacijama koje sa nama deli sam proizvođač. Znam da ih možete naći i na Eucerinovom sajtu, ali mislim da nije na odmet da ih spomenem i u okviru ovog teksta kako biste imali kompletniju sliku o kakvom tipu linije je reč.

Dakle, Eucerin DERMOPURE linija preparata je specijalno formulisana da deluje protiv četiri ključna faktora nastanka akni:

  • mikrozapaljenja: uzroka koji se nalazi u korenu začaranog kruga nastanka akni i njihove upale
  • seboreje (prekomernog lučenja sebuma)
  • hiperkeratoze (zadebljanja površinskog sloja kože) koja potom može da uzrokuje mitesere i bubuljice
  • mikrobiološke kolonijalizacije (pojačane proliferacije bakterija) koja dovodi do vidljivog zapaljenja u formi papula i pustula

Formule zastupljene u ovoj liniji sadrže:

  • Likokalkon A koji efikasno deluje protiv zapaljenja, umiruje iritacije i smanjuje crvenilo
  • Salicilna kiselina koja je antibakterijski sastojak sa komedolitičkim delovanjem koje smanjuje simptome masne i problematične kože i sprečava njihov ponovni nastanak
  • 10% kompleks hidroksi kiselina  koji predstavlja veoma efikasnu kombinaciju glikolne kiseline, salicilne kiseline i glukonolaktona koji vrši piling čime obnavlja kožu, otpušava pore, smanjuje P.acne (bakterije) i uklanja mrtve ćelije.

Moji utisci

Dakle, jasno je da je ova linija namenjena vrlo specifičnom tipu kože. I mada moja koža, koja je mešovita ka normalnoj, ne odgovara u potpunosti tom tipu, znala sam da ću moći da kvalitetno testiram proizvode i donesem zaključke koji će vam biti od pomoći. Sa druge strane, to nije slučaj sa proizvodima za suvu kožu koji mi nikako ne prijaju, otud ih nikada i ne testiram.

Od prvog momenta testiranja koristila sam kompletnu liniju koja sadrži ukupno osam proizvoda. Osvrnuću se na svaki od njih i to redom kojim sam ih i koristila.

DERMOPURE Micelarna voda

– ukoliko ste redovno pratili moje objave koje su se ticale micelarnih voda i rastvora, onda ćete se setiti da sam ja generalno ljubitelj Eucerinovih proizvoda ovog tipa. Dermopure micelarna voda nije izuzetak. Posebno što je dovoljno blaga da je mogu bez problema preporučiti i onima sa normalnom i mešovitom kožom, a ne samo onima sa izrazito masnom kožom.

– koristila sam je prvenstveno za skidanje šminke, mada znate da sam pobornik rutine koja podrazumeva korišćenje micelarne vode i u službi tonika. U ovom slučaju nisam se držala pomenute rutine jer Dermopure linija nudi tonik kao zaseban proizvod. Ipak, bitno je naglasiti da ova micelarna voda ne sadrži alkohol te se bez problema može koristiti i kao rastvor za uklanjanje šminke i kao tonik, ukoliko problem akni rešavate i lekovima. Tonik se u tom slučaju ne preporučuje, upravo zbog prisustva alkohola.

– inače, ova micelarna voda se odlično pokazala i pri uklanjanju šminke sa kapaka i oko očiju. Ni najmanje nije iritirala moje oči, niti predeo oko njih, koji mi je inače u ovom periodu godine posebno osetljiv.

– ujedno, istakla bih da mi kožu nije isušivala, te nisam imala utisak zatezanja, čak ni na obrazima koji su skloni ovakvoj pojavi.

Zato bih još jednom ponovila da je reč o blagom micelarnom proizvodu koji bih bez problema preporučila najrazličitijim tipovima kože (izbegla bih je jedino u slučaju izrazito suve kože).


DERMOPURE Gel za umivanje

umivanje gelom/penom za mene predstavlja korak koji nikako, ali nikako, ne biste smeli da preskočite ukoliko imate masniju kožu. Ma koliko dobro očistili lice micelarnom vodom, smatram da je umivanje neophodno, bez obzira na to da li imate problema sa aknama ili ne.

-ovaj gel se pokazao kao zaista odličan u temeljnom čišćenju lica i bez obzira na to što ga proizvođač predstavlja kao blagi, on je vrlo, vrlo učinkovit u uklanjanju nečistoća, ostataka šminke i sebuma. Štaviše, imam utisak da sprečava javljanje sebuma dugo nakon umivanja. Zbog toga ja ne bih mogla da se složim sa proizvođačem i ovaj proizvod definišem kao blag. Ali, to ne smatram negativnom stavkom. Naprotiv. Za one koji imaju istinskih problema sa masnijom kožom lica i nepravilnostima, ovo jeste gel koji im može pomoći. Sa druge strane, ne bih mogla da ga olako preporučim osobama sa normalnom ili blago mešovitom kožom. Mislim da bi za njih bio prejak, te da bi nakon umivanja imali utisak isušene i zategnute kože.

Dakle, moje iskustvo je pokazalo da je ovaj gel zbog efikasnosti u čišćenju i dugotrajnog efekta, odličan za one sa izrazito masnom kožom i nešto ozbiljnijim problemima.

 

DERMOPURE piling

– proizvod koji sam upotrebljavala jednom nedeljno, a nekad i češće, umesto gela za umivanje jeste Dermopure piling koji sadrži mlečnu kiselinu i mikročestice koje dubinski čiste pore. U prvi mah sam mislila da je posredi agresivniji piling, ali se ispostavilo da sam bila potpuno u krivu. Blag je, otud i pogodan ne samo za one sa masnom kožom već i za one sa mešovitim, pa i normalnim tipom.

– posebno bih istakla činjenicu da ne isušuje kožu, niti je čestice previše iritiraju i upravo zato sam ga koristila čak i do dva puta nedeljno.

Iz istih razloga, nastaviću sa njegovom redovnom upotrebom i ponoviću da ga preporučujem čak i osobama sa normalnom kožom. 

DERMOPURE tonik

kako dugo nisam koristila klasičan tonik (u tu svrhu sam uglavnom koristila micelarne vode/rastvore) prijalo mi je da se vratim ovom tipu proizvoda i osetila sam kako je i moja koža zahvalna na ovoj promeni. Posebno što bih ga upotrebljavala nakon gela koji je umeo da bude nešto jači u odnosu na potrebe mog lica (iz razloga koje sam navela iznad).

nakon korišćenja tonika osetila bih kako se koža umirila, nahranila i kako je spremna za idući korak. Na osnovu ovog iskustva, Dermopure tonik svakako jeste proizvod koji bih preporučila osobama koje imaju masniju kožu, ali i osobama koje poput mene imaju mešoviti tip kože. Međutim, mislim da je pametnije da se opredelite za fantastičnu Dermopure micelarnu vodu i istu koristite i za uklanjanje šminke i kao tonik. Osim što je ovakav potez ekonomičniji, mislim da je i podjednako učinkovit.

Da zaključim: tonik se pokazao odlično i sa zadovoljstvom ću nastaviti da ga koristim, ali smatram da bi micelarna voda u kombinaciji sa gelom sama po sebi bila već dovoljno dobar izbor. 

 

DERMOPURE Regenerativni tretman

– stižemo do verovatno ključnog proizvoda u ovoj liniji i u vašoj borbi protiv akni, ukoliko se odlučite da vam saveznik bude Dermopure. Reč je o regenerativnom tretmanu, odnosno serumu čija je formula vrlo interesantnog sadržaja jer obuhvata kompleks kiselina (glikolna, salicilna, polihidroksilna) koje pomažu u obnavljanju površinskog sloja kože, čišćenju pora, sprečavanju razmnožavanja bakterija, novih akni i bubuljica. Takođe, sadrži likokalkon A koji, kako proizvođač kaže, dokazano smanjuje upalu i iritacije.

– ono što ja mogu da kažem na osnovu svog iskustva je to da sam uverena da je ovo jedan od najintenzivnijih proizvoda za negu masne kože i borbu protiv akni. Naime, nakon njegove upotrebe bukvalno možete da osetite kako sa vaše kože nestaje i najmanja trunka masnoće, kako dolazi do određene reakcije na mestima koja su upaljena, kako koža jednostavno postaje drugačija na dodir što dalje prati utisak da je koža zaštićena od spoljnih faktora, prvenstveno prljavštine.

– njegova učinkovitost najbolje mi se pokazala tokom mog skorašnjeg boravka u Rimu. Nakon celodnevnog boravka van hotela, pod šminkom, uz nesvesno pipkanje lica rukama koje nisu uvek bile čiste i neprestanog nošenja kapica i beretke, uveče bih obavezno primetila par novih bubuljica na čelu ili drugim delovima lica. Zato bih kao deo svoje noćne nege obavezno koristila Dermpoure gel za umivanje i ovaj serum. Ujutru, nijedna od bubuljica više ne bi bila vidljiva. Isto bi se dešavalo i tokom ciklusa kada bi me hormoni obavezno počastili sa par akni. Uz serum, one bi bile sasušene bukvalno za par sati.

– sa druge strane, nije mi prijalo da ga koristim često i na celom licu jer bi mi drastično isušivao obraze, zato bih u slučaju mešovite kože preporučila ciljano korišćenje ovog seruma, dok bih onima sa izrazito masnom kožom od srca preporučila ovaj proizvod kao negu za celo lice.

Dakle, zaista verujem da je ovo jedan od onih proizvoda koji vam može pomoći i u slučaju najupornijih akni, te da je on i glavni adut Dermopure linije.

 

DERMOPURE Komplementarna umirujuća krema

– u pitanju je vrlo specifična krema koja je prvenstveno namenjena osobama koje problem akni rešavaju i lekovima. Naime, lekovi umeju da izazovu neželjene efekte, poput dehidriranosti kože, i tada nastupa ova krema koja za cilj ima hidrataciju, umirivanje iritacija poput osećaja žarenja, peckanja i crvenila.

– otud ne čudi što je ova krema najviše prijala mojoj koži u smislu osećaja koji sam imala nakon njenog nanošenja. Suvljim delovima mog lica, poput obraza i predela oko očiju, posebno bi prijalo kada bih nanela ovu kremu. Zbog toga bih ovaj proizvod od srca preporučila osobama koje imaju mešovitu kožu i probleme sa aknama. Krema istovremeno hidrira, ali i ima udela u sprečavanju širenja bakterija i stvaranju novih akni.

Dakle, ako bih morala da odaberem omiljeni proizvod iz linije, onda bi to bila ova krema, međutim smatram da osobama sa izrazito masnom kožom i malo ozbiljnijim problemima sa aknama, samostalno korišćenje ovog proizvoda neće biti dovoljno delotvorno.

 

DERMOPURE Matirajući fluid

– matirajući fluid vidim kao proizvod koji se po svom intenzitetu može smestiti između regenerativnog tretmana i komplementarne kreme. Naime, on umanjuje simptome masne i problematične kože, ublažava iritaciju i zapaljenje, smanjuje crvenilo i uz pomoć matirajućih čestica rešava problem suvišnog sjaja bez začepljivanja pora. Ipak, moju kožu nije hidrirao koliko komplementarna nega, ali nije bio ni intenzivan koliko tretman, međutim usled izuzetno efikasne i dugotrajne kontrole masnoće moje T-zone, otkrila sam da je ovaj proizvod idealan kao podloga za šminku. Tek kasnije sam uočila da ga i sam proizvođač predstavlja kao odličnu makeup bazu.

Dakle, njegova efikasnost u smislu matiranja je zaista vredna hvale. Zato bih ga od srca preporučila čak i osobama koje nemaju problematičnu kožu, ali imaju problema sa izrazito masnom T-zonom. Ovo će zaista rešiti njihov problem.

 

DERMOPURE korektor

– kada smo već kod šminkanja, evo još jednog Dermopure proizvoda koji takođe možete koristiti u tu svrhu. Da, ovaj korektor služi za prekrivanje akni, ali zbog prisustva salicilne kiseline on ih istovremeno isušuje i otvara zapušene pore.
– ja sam ga koristila u par navrata, ali nažalost njegova nijansa nije odgovarala mom bledom tenu. Odlična je za one koji imaju nešto tamniju i topliju boju tena.

————————

Ovo bi ujedno bio i poslednji proizvod koji sam isprobala, a koji je deo Dermopure linije koju bih u globalu mogla da ocenim zaista visokom ocenom. Vrlo je primetno da svaki od proizvoda ima svoju funkciju, da se razlikuju po svom intenzitetu delovanja što smatram stavkom posebno vrednom pohvale (upravo zbog nas sa mešovitom kožom) i da svi zajedno imaju za cilj rešenje problema masne kože i akni. Naravno, ne smatram da bi vam za rešenje problema bila neophodna kompletna linija, ali ne mogu da osporim da svaki od proizvoda ima zasebnu ulogu.

Ukoliko niste u mogućnosti da sebi obezbedite celu liniju, a imate problema sa masnom kožom i aknama, ono što bih vam obavezno preporučila jeste regenerativni tretman koji zaista vidim kao stub ove linije. Takođe, mislim da bi bilo sjajno da nabavite micelarnu vodu i gel za umivanje. Spoj ova tri proizvoda mi zaista deluje kao dobitna kombinacija.

Ukoliko se pak mučite sa mešovitom kožom onda je matirajući fluid zaista vredan vaše pažnje, jer je reč o izuzetnom proizvodu za kontrolu sjaja T-zone. Takođe, ponovo bih skrenula pažnju na micelarnu vodu, ali i na vrlo dobar piling.

Nadam se da vam je sve prethodno napisano makar malo pomoglo u rešavanju tog dosadnog, iritantnog i po samopouzdanje zaista kobnog problema. Kao neko ko se i sam suočio sa istim, zaista vas razumem. Otud mi je ova tema toliko važna i otud želim da se detaljno posvetim linijima poput ove. Nadam se da sam u ovom postu u tome uspela. Ukoliko budete imali bilo kakvo dodatno pitanje, stojim vam na raspolaganju. I naravno, držim fige da problem u celosti nestane.

Do idućeg posta… Vaša B.

 

fotografije & kolaži: Branislava Antović


*ovaj post je urađen u saradnji sa Eucerin Srbija