Upoznajte Femix – kolektiv koji afirmiše žensko stvaralaštvo

Ako ste se ikada pitali da li je borbra za rodnu ravnopravnost uzaludna i da li se iko zaista trudi da u praksi nešto promeni – tu smo da vas podsetimo da ima razloga za optimizam. Veliki je broj organizacija širom zemlje koje u ove ideale beskompromisno ulažu volju, trud i energiju, a danas pričamo upravo o jednoj od njih.

Femix je kolektiv mladih žena koji je pokrenut 2010. godine i namenjen je promociji i afirmaciji ženskog stvaralaštva u raznim umetničkim oblastima, kao i poboljšanju položaja žena na kulturnoj sceni. Polje njihovog delovanja se ipak ne može ograničiti samo na umetnost, jer su veoma aktivne i u društveno-političkom smislu kada su u pitanju prava i potrebe žena, kao i problemi sa kojima se suočavamo na svakodnevnom nivou.

Ko čini Femix kolektiv?

Tim ovog kolektiva čine mlade, vredne i angažovane devojke i žene koje dolaze iz različitih oblasti, ali ih zajedno okuplja ljubav prema aktivizmu i promenama na bolje. Pored Katarine Mitić Minić, članice upravnog odbora kolektiva i koordinatorke projekata, sa kojom smo ovom prilikom razgovarali, jezgro tima čine i Tatjana Nikolić, Olga Boškov, Maša Peruničić i Maja Josić. Veći deo tima je angažovan samo u Femixu, zato što projekti iz godine u godinu napreduju i zahtevaju sve više pripreme i organizacije, ali neke od njih imaju uspešne karijere i na drugim poljima, poput Maše koja je angažovana kao programerka i Tatjane, koja je zaposlena i na Fakultetu dramskih umetnosti kao naučna istraživačica i saradnica u nastavi.

Podrška dolazi sa svih strana

Femix je, dakle, veoma mali kolektiv, ali ima sjajne eksterne saradnice i saradnike sa kojima već duže vreme radi na projektima. Kako nam priča Katarina, podrška i zajedništvo prvenstveno dolaze iz domaćeg ženskog pokreta, ali i iz sve većeg dela kulturne scene. Rok kamp za devojčice dobio je podršku jedne godine i preko crowdfunding-a, deo fonda opreme čine donirani instrumenti, a prvih godina su im muzičari i muzičarke pozajmljivali svoje instrumente. Devojke se slažu da je upravo ta solidarnost ključna za svaki uspeh kolektiva. 

Takođe, stalnu podršku im pružaju i dva lokalna preduzeća – Anđeli kolači i Proto, kao i  brojne fondacije, organizacije, kulturni prostori i ustanove, kako u Beogradu, tako i van njega.

Šta Femix projekti rade za zajednicu?

Femix aktivnosti razgranale su se u nekoliko sada već veoma ozbiljnih projekata koji nam svake godine sve više privlače pažnju: Femikseta, Femix Fest i Rok kamp za devojčice.

Femikseta - jedna decenija muzičkih kompilacija

Femikseta je naša najstarija muzička inicijativa. Postoji od 2010. i ove godine smo proslavile jedan lep i važan jubilej objavljivanjem desetog izdanja. Femikseta predstavlja jedinstvenu kompilaciju u regionu koja se bavi promocijom autorki, kantautorki i bendova sa prisutnim ženskim stvaralaštvom. Do sada se na Femikseti našlo preko 150 kompozicija, a učestovovalo je preko 100 autorki i bendova, što je, složićete se sa mnom, zaista jedan lep broj”, kaže Katarina.

Femix fest - rodna ravnopravnost na domaćoj kilturnoj sceni

Femix fest je festival stvaralaštva mladih žena koji nije imao tako stalan kontinuitet kao kompilacija Femiksete, ali se devojke trude da ga vremenom ipak uspostave. Prošlogodišnje hibridno izdanje je, doduše, dosta privuklo pažnju javnosti. Bilo je preko 100 učesnica iz zemlje, regiona i Evrope, a realizovan je u okolnostima koje su zaista bile izazovne zbog pandemije. 

“Nakon prošlogodišnjeg izdanja u hibridnom formatu, vrlo smo uzbuđeno pristupile pripremi i ralizaciji Femix Festa za ovu godinu, zato što je on realizovan uživo, na tri lokacije u Beogradu. Centralno mesto održavanja panela i radionica bio je Kulturni centar Grad, dok je muzički program realizovan u Ustanovi kulture Parobrod, a strip izložba je bila postavljena u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd. 

Zadovoljne smo posetom, reakcijama i saradnjama koje smo ostvarile ove godine u okviru festivala. Ove godine organizacioni tim festivala imao je za cilj da se osvrne na promene, novosti, postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, poteškoće, nove vidove diskriminacije i seksizma, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art, te sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu. Trudimo se da svake godine program bude raznovrstan i da kroz festival obradimo aktuelne teme sa umetničke i kulturne scene”, priča Katarina. 

Foto: Tanja Drobnjak

Rok kamp za devojčice - podrška budućim mladim muzičarkama

Rok kamp za devojčice je neprofitni projekat namenjen devojčicama iz cele Srbije uzrasta od 11. do 14. godina koje žele da nauče osnove sviranja gitare, bas gitare, klavijatura, bubnja i koncertne produkcije. Održava se već šest godina, svaki put u drugom gradu u Srbiji, a ove godine je u Kruševcu od 11. do 17. jula. Cilj je da se kroz ovaj projekat okupe devojčice iz cele zemlje kako bi zajedno radile sa mentorkama i edukatorkama tokom sedam dana kampa i da nakon učešća u kampu, ukoliko to žele, nastave da se bave muzikom. Kako nam objašnjava Katarina: “Važno je potrctati da sve one dolaze iz različitih sredina, što dalje implicira da sve one imaju i drugačije mogućnosti u odnosu na mesto u kome žive.

Mnoge od njih dolaze iz jako malih mesta, neke od njih žive i u selima gde svega nekoliko dece ide zajedno u osnovnu školu. Njihov put od želje do realizacije svirajaj bubnja npr. je gotovo nemoguć ako im se ne pruži prilika ovog tipa. Ideja jeste da se na kampu učešćem samo devojčica stvori siguran prostor u kome one mogu da se osnaže i probaju da sviraju instrument koji su toliko dugo želele. I ne samo to – one pored sviranja i komponuju. Takođe, trudimo se da sve naše projekte na neki način povežemo, a da učesnice umrežimo, te tako imamo situaciju da su neke devojčice sa Rok kampa sada postale mentorke, neke druge devojčice su svoje numere objavile na Femikseti, a neke od učesnica Femix Edu programa postale su naše stalne eksterne saradnice. To je zaista lepota rada u ovom kolektivu i na te ,,male” uspehe smo jako ponosne.”

Afirmacija žena u muzici - podrška je važna

Kako je Katarina po obrazovanju muzikološkinja, zamolili smo je da nam da komentar o trenutnom stanju na domaćoj muzičkoj sceni. “Moj utisak je krajnje optimističan. Mislim da je naša scena itekako bogata i puna mladih i talentovanih muzičarki i muzičara koji rade neke sjajne i originalne stvari. Nažalost, ono što je mnogo veći problem jeste nedostatak prostora za promociju njihovog rada. To je po mom mišljenju glavni ,,kamen spoticanja” zašto mnogi od njih ne mogu da dođu do mnogo šire publike koju zaslužuju. Između ostalog, Femix se kroz svoje muzičke projekte trudi da omogući i pruži što više tog prostora za promociju i afirmaciju žena u muzici”, kaže naša sagovornica.

“Najveći problem sa kojim se ovdašnje muzičarke susreću je nedostatak podrške, što automatski utiče i na nedostatak samopouzdanja koje izostaje zbog društva u kom živimo, i koje je konstruisano po patrijalhalnim principima. Devojčice i devojke imaju volju, želju i talenat, ali ako od starta ne pronalaziš podršku i razumevanje da ispoljiš sve to, vrlo često je rezultat toga da odustaneš. Podatak da manje od 10% žena čini domaću alternativnu scenu zaista je poražavajuć i pokazuje da je ta podrška potrebna u najranijem uzrastu (otuda i ideja za pokretanje Rok kampa za devojčice), ali i u kasnijem radu, kako bi one koje to zaista žele pronašle svoj muzički put. 

Medijska promocija je takođe jako važna, a kada ste na početku svoje karijere i rada, i nju je jako teško dobiti, te se mi trudimo da npr. kroz Femix Fest i Femixetu omogućimo i ovaj prostor za mlade muzičarke.”

 

Predstojeće aktivnosti - šta nas čeka uskoro?

Kao što smo već spomenuli, pred nama je šesto izdanje Rok kampa za devojčice u Kruševcu (11-17. jul). Kao i svake godine, poslednjeg dana kampa održava se završni koncert nove generacije, koji je zakazan za 17. jul u 18h, a postoji i organizovan prevoz iz Beograda. Nakon toga, na jesen, alumni klub Rok kampa za devojčice uz podršku Femix kolektiva organizuje i jedan događaj u Novom Sadu u okviru kog će biti promovisan rad mladih devojaka, starijih tinejdžerki koje bave različitim oblicima umetnosti.

Femix je trenutno i deo zajedničkog projekta “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”koji predvodi Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, a koji podržava UNESCO Fond za kulturnu raznolikost. U završnoj fazi je izrada studije o uslovima rada žena u kulturi, a sa preliminarnim rezultatima Femix već započinje razgovore sa donosiocima odluka. Takođe, Femix je ove godine po prvi put bio deo grupe koja je izradila Izveštaj o ljudskim pravima mladih u Republici Srbiji, koji objavljuje Beogradski centar za ljudska prava, a koji je predstavljen i Komitetu za ekonomska, socijalna i kulturna prava UN.

Kreiranje promene

Za kraj, Katarina je lepo sumirala suštinu rada i postojanja svog kolektiva, a mi vas pozivamo da pratite i podržite njihove aktivnosti jer ove devojke sasvim sigurno menjaju svet na bolje: “Rad Femixa jeste jedinstven po tome što se nalazi na preseku polja kulture, feminizma, i često omladinske politike. Položaj umetnica i radnica u kulturi koji mi težimo da poboljšamo vezan je za položaj devojčica, devojaka i žena u čitavom društvu. Polje kulture često sebe vidi kao progresivno, međutim njime često vladaju iste patrijarhalne vrednosti, koje mi želimo da preokrenemo. Indirektni rezultat naših raznih edukativnih programa često jeste podizanje samopouzdanja devojčica i žena ne samo u muzici ili radu u kulturi, već i u svakodnevnom životu. Roditelji učesnica Rok kampa za devojčice često nam jave kako se vidi promena u stavu. 

Takođe težimo da doprinesemo promenama na nivou politika, jer teret kreiranja promene ne sme da padne samo na žene.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.