Wolt dostavljač i Nepoznata Junakinja – buka je neophodna i nikada dovoljno glasna

Mnogo buke ni oko čega – tako bi sve ono što se dešava ovih dana u našoj zemlji definisao veći deo društva. Kao i uvek, pripadam onom delu koji je u manjini, onom delu koji tvrdi da je buka neophodna kada su u pitanju ove i slične teme i da nikada nije dovoljno glasna! Da, govorim o dostavljaču firme Wolt i devojci koja je odreagovala krajnje odgovorno prema sebi i svim ostalim ženama – na poruku koju je dobila nije odgovorila i prijavila je zloupotrebu svojih ličnih podataka firmi preko koje je naručila hranu.

Kada je ovaj skrinšot osvanuo na mrežama, to je učinjeno na potpuno pogrešan način. Administratori jedne stranice na Instagramu pomislili su da će biti izuzetno šaljivo ako skrinšot objave uz tekstić koji podržava Wolt dostavljača, te da će biti još zabavnije ako pozovu ljude da podrže “dečka kome se devojka samo dopala i samo je želeo da joj pošalje jednu poruku i samo je, na kraju, pokušao da joj izazove osećaj krivice zato što je ostao bez posla”.

Mislila sam da smo odavno prerasli neke osnove čuvanja privatnosti i individualne zaštite ličnih podataka, ali hajde da ponovimo. Ako radnik jedne firme potpiše ugovor koji ima stavku o zaštiti podataka klijenata, on je, logično, dužan da postupa po ugovoru. Dakle, kada neko naruči hranu ili bilo koju vrstu dostave, mora biti siguran/sigurna da će se podaci o adresi i broju telefona koristiti samo i isključivo u svrhe dostave. 

Od momenta objave ovog skrinšota, društvene mreže ”gore”. Svi imaju mišljenje i svi imaju bezbroj hipotetičkih situacija kojima jedni drugima pokušavaju da dokažu da su u pravu.

Situacija je, zapravo, vrlo jednostavna i ne, baš nema nikakve veze sa feminizmom ili polom – ko god da je prekršio stavku ugovora i zloupotrebio položaj kako bi uzeo nečije lične podatke, mora biti sankcionisan. Ono što ima veze sa polom, a samim tim i feminizimom, jeste reakcija društva na potez devojke kojoj je poruka poslata i na sankcije koje momak zbog svog ponašanja mora da snosi. Za njih je ona ”preterala”, ”prenaglila”, ”sve preozbiljno shvatila”, a on je odjednom ”ugledni student sa svim desetkama”: obrazac ponašanja tako čest kada je reč o odnosu prema nasilju prema ženama.  

Međutim, ono što je meni najteže palo, dok sam čitala prepiske na društvenim mrežama, jesu komentari drugih žena. Iznenadio me je broj žena koje su na mrežama požurile da objasne kako je devojka prenaglila i kako je odreagovala ishitreno. I mada sam u prvi mah bila besna na njih, shvatila sam da ih ne možemo kriviti. I one su, baš kao i svaka druga od nas, samo žrtve duboko ukorenjenog patrijarhata. Njihovo ponašanje je posledica onoga što zovemo  internalizovana mizoginija, a reč je o pojavi koju karakteriše usvajanje seksističkih stavova i verovanje u stereotipe koji postoje protiv žena, a sve od strane drugih žena.

I zato je važno da naglasimo da je Nepoznata Junakinja prijavila za sve nas, kako nijedna od nas nikada više ne bi doživela da se njeni podaci uzimaju bez njenog pristanka. I nije to učinila samo za žene, mada ćete se složiti da su u ovakvim situacijama žene ugroženije, učinila je to i za muškarce. Učinila je to kako više nikome ne bi palo na pamet da uzima tuđe podatke bez dozvole, ali i kako bi svaki sledeći čovek bio ohrabren da prijavi. Sasvim sigurno nije bila svesna veličine i važnosti svog postupka, ali mi smo tu da na važnost ukažemo.

Kada sam na svom profilu postavila stori sa osudom postupka momka koji je zloupotrebio lične podatke, inboks mi je bio preplavljen iskustvima žena koje su doživele sličan vid uznemiravanja – podatke su koristili i zloupotrebljavali kablovski monteri, radnici u mobilnim mrežama, kuriri brze pošte i u tome se krije važnost postupka ove devojke.  Masa žena se otrgla internalizovanoj mizoginiji i zapitala se koliko puta im je privatnost bila ugrožena samo zato što je neko zloupotrebio svoj službeni položaj iskoristivši njihove privatne podatke. Zato je ovo veliko i važno – učinilo je da budemo svesniji osnovnog ljudskog prava na privatnost.

I zato, da još jednom zaključimo, svi pokušaji da se Wolt dostavljač opravda i da se ova situacija romantizuje su uzaludni – momak je prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti na koji se obavezao svojim Ugovorom o radu. Stoga, jedini krivac za otkaz koji je dobio je isključivo on sam, a druga poruka koju je ova devojka dobila samo je znak da je bila potpuno u pravu što je na prvu odreagovala i prijavila.

I mada jeste teško čitati sve što u ovakvim situacijama ispliva na površinu društvenih mreža, mnogo je važnije što promišljamo, diskutujemo, otkrivamo, pišemo o svemu ovome. Borimo se za to da se ovakvi, ali i mnogo ozbiljniji primeri uznemiravanja ne zanemaruju, a da žene koje su im bile izložene ohrabrimo da ih prijavljuju. I najbolje od svega: neke to već čine i tako se bore za sve nas. I zato, na kraju ove priče, apsolutno ima razloga za optimizam i veru da smo ipak, nekim čudom, na dobrom putu. 

Naslovna ilustracija: Zombijana

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.