5 stilova prazničnog dekorisanja koji vam mogu poslužiti kao inspiracija pri ukrašavanju vašeg doma

Tradicionalna crveno-zelena praznična dekoracija ili ona crno-bela, nordijski stil dekorisanja, alternativni, minimalistički, američki, švedski… Lista stilova prazničnih dekoracija iz godine u godinu sve je duža, a prostor za inspiraciju i širenje prazničnog duha nikad bogatiji. 

I zato vas pitamo: da li ste spremni da u svoj dom unesete nešto drugačije? 

Ako ste kao i mi u potrazi za inspiracijom i novim idejama, nastavite da listate ovaj članak. U njemu ćemo vam pokazati 6 različitih stilova dekorisanja koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za novogodišnju dekoraciju vašeg doma. 

1. Britanski praznični šarm

U jednoj od epizoda serije The Crown, cela britanska kraljevska porodica se skuplja u dvorcu Sandringham kako bi proslavila Božić. To je ona epizoda kada Dajana shvata da nikada neće biti deo ”sistema”. Sve je u raskošnoj crvenoj i zelenoj boji, sofisticirano, u starinskom ruhu, ali svejedno toplo i ušuškano. Ako i vi želite da postignete ovu atmosferu u svom domu, evo par saveta kako da u tome uspete. 

Kako biste i vi postigli ovakav efekat, uzmite u obzir komade lepih zimskih materijala poput tamnog drveta, a jastuci i pokrivači neka budu od somota, pliša, tvida uz poneku kariranu mustru. Obavezno koristite vintage posuđe (oni šareni tanjiri su idealan izbor za ovaj stil), čajnike, retro vaze i svećnjake. Što više svećnjaka i sveća, to bolje!

Kada su u pitanju jelke, britanski domovi teže nostalgičnoj dekoraciji i retro ukrasima koji se nasleđuju sa generacije na generaciju. Možete odabrati jelke sa mnogo sitnih svetiljki, ali neka sve budu u istoj, žutoj nijansi. Takođe, možete i u potpunosti izbeći svetiljke jer britanski stil dekorisanja podrazumeva i prirodan izgled bez mnogo šarenila. 

@oliverthorntonhome
@francesmehardie
@neptunehomeofficial
@brooksandstone

2. Scandi hugge praznična dekoracija

Skandinavska praznična dekoracija već neko vreme vlada Evropom. Ono što je odlikuje jeste topli minimalizam koji sve više skida sa trona tradicionalno dekorisanje domova crvenom i zelenom paletom.

Ovaj stil odlikuju prirodni elementi, drveni ukrasi, minimalistički okićena prirodna jelka na kojoj dominiraju drvene pahulje, sušeno voće, sveće ili pak papirne zvezde i ukrasi.

Na policama su obavezno drvene jelke različitih visina, dok na stočićima ambijent praznika dočaravaju svetleće zvezde. Na stolu skandinavskih domova su medenjaci, a u flašama sveže isceđen sok od nara ili brusnice. Kombinacije koje donosi nordijski praznični šarm mogu ići u nedogled. Mi smo odabrali nekoliko primera koje možete primeniti sa dekoracijom koju sigurno već imate.

@husihagen
@tonjebjerknes
@interior_by_helena
@juliejoliestyling

3. Pastelni praznici

Praznična dekoracija ne mora uvek biti u standardnim prazničnim bojama poput zelene, crvene, srebrne ili zlatne. Ona može biti u kojoj god boji da vam je volja, a ukoliko vam je i ostatak nameštaja u sličnoj paleti, sve ćete vrlo lepo zaokružiti. 

Na kraju, dovoljno je da u ovakvoj postavci dodate po koji zimski detalj, kao što je grana bora ili šišarke, kako bi sve dobilo praznični ton. Papirne ukrase u bojama možete lako izraditi i sami, a na ovom linku možete pogledati kako da na svoje jelke dodate 3D papirne zvezde. 

@_wohngefuehl_
@frauvonundsu
@okermint
@the_house_at_no15

4. Američka klasična praznična dekoracija

Neko bi rekao da ne postoje ušuškaniji praznici nego oni u američkim domovima sa periferije kakvi su prikazivani u božićnim holivudskim filmovima. Većina nas je dobar deo života maštala o belom Božiću kakav je imao Kevin. Crvena i zelena koje se prepliću kroz staklene kugle, minijature Deda Mraza koje stoje baš na svakoj polici, dok ispod jelke stoje naređani savršeno upakovani pokloni. Uveče da se služi topli punč, a ujutru da se otvaraju svi pokloni. Realno, savršena slika.  

Elementi koji čine ovaj stil su jastučnice sa natpisima i kariranim dezenima, venci sa velikim mašnama, ukrašeni prozori i vrata, bogata i raskošna jelka, te uglavnom crvena boja kao dominantna u svim dekorativnim postavkama. 

@textilwerkcom
@bluebarnandcottage
@truemanstreasures
@textilwerkcom

5. Švedski praznični minimalizam u bojama

Ako ste videli najnoviju prazničnu kolekciju u Ikei, onda vam je jasno koji su elementi švedske praznične dekoracije. Švedski Božić odlikuju crvena i plava boja u kojima se konstantno provlače elementi konja, imele i jelena. 

A ako se pitate zašto baš konj, reč je o tradicionalnom švedskom Dala konju. Dala konj nije postojeća vrsta, ali je tokom vekova kao drvena igračka postao jedan od najsnažnijih simbola švedske kulture i tradicije. Dala konj se u ovoj zemlji poklanja za razne lepe prigode, pa i za božićne praznike. A osim toga, često je i inspiracija za skandinavsku božićnu verziju God Jul.

@textilwerkcom
@textilwerkcom
Ikea.com

Bonus preporuka: bordo i zelena

Nismo mogli da odolimo da vam ne skrenemo pažnju na naš omiljeni kolorit za ovu sezonu. Reč je o žalfija zelenoj boji i bordo nijansi. 

Čudno je kako ove boje ne viđamo češće jer se sjajno nadovezuju na klasičan praznični kolorit.

@lena_living
@ellishjem
@kvarteret_krukan
@schoene_kleine_welt

Znači li ovo dodatno kupovanje?

Iako ovo možda deluje kao još jedan u nizu uticaja potrošačke industrije koja želi da nam plasira još prilika za trošenje novca, te kupovinu dekoracije iz godine u godinu, to ne mora biti slučaj. 

Istina je da svake godine imamo osećaj da praznična euforija počinje sve ranije, upravo zbog gore pomenutih uticaja, ali praznični duh srećom ne stanuje tamo. 

On je najpre u vašim kutijama sa ručno urađenim ukrasima, onim nasleđenim od bake, onim metalik čupavim trakama sa dna kutije koje ste nekad obmotavali oko jelke u nedogled. Nostalgični Božić je uvek u modi. 

No, znamo i da je teško odoleti trendovima sa polica. Ali kao i u svakoj drugoj kupovini, ako kupujete, uzimajte kvalitetne komade koji ne izlaze iz mode, a koji vas mogu služiti godinama. Druga mantra koja važi i u prazničnom šopingu jeste kupovina onoga što vam nedostaje – rasveta, posuđe, kalupi, nove kugle koje ste prethodne sezone slomili. 

Dakle, nije poenta da u potpunosti prekopirate predložene stilove, već da vam posluže kao inspiracija kako da postojeću dekoraciju uklopite na nov način. 

Srećno dekorisanje vam želimo!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

2 Responses

  1. Sviđa mi se!
    Bravo, Nataša, samo tako nastavi!
    Razredna, Tanja

    1. Hvala vam puno. Baš ste me prijatno iznenadili. I drago mi je što pratite ovaj blog. Puno pozdrava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *