BDW bira za vas: Naši omiljeni vintage home decor profili 

Ako ste u proteklom periodu u Instagram pretraživač ukucali vintage ili home decor, onda ste sigurno imali prilike da naiđete makar na jednu Instagram radnju sa vintage komadima nameštaja, posuđem ili dekor detaljima. Lepa vest je da je takvih domaćih profila sve više i da konačno imamo pristup komadima uz pomoć kojih možemo da ispratimo aktuelne trendove u uređenju enterijera koji slave spoj retro detalja i modernog okruženja. 

Od kvalitetne keramike i nemačkog stakla do vanvremenskih komada koji bude jugonostalgiju, svaka od radnji ima svoje načine da vam ispriča neku davno kreiranu, a i dalje aktuelnu priču. Vlasnici ovih prodavnica su vaši lični tragači za blagom koje se pažljivo probira, održava i pakuje, a onda i šalje na vašu adresu. Ako nemate vremena da sami krenete u home decor pohod po buvljacima, onda nije na odmet da vam detaljnije i bliže predstavimo upravo te tragače za blagom. 

Fleka Concept
Vintage šik pedesetih za one sa istančanim ukusom

Iza ovog onlajn dućana stoje Marko i Ljuba, dvojica kreativaca iz Beograda koje subotom rano ujutru neretko možete sresti na novosadskom buvljaku. Šta tačno tamo rade? Kako oni to vole da kažu ”traže predmete kroz koje će moći umetnički da se izraze” jer je to ono što odlikuje njihov home decor shop. Boje i estetika su ono što prvo primećujete, a odmah potom i pažljivo probrani komade koji mame da ih istog momenta rezervišete. 

Nas je zanimalo čime se vode kada biraju komade koji će se naći u njihovom vintage dućanu, a njihov odgovor je bio krajnje dosledan:

Predmete koje pronađemo i za koje se odlučimo da podelimo na profilu uvek zamislimo i u našem domu. Neretko, oni i postanu deo našeg životnog prostora pre no što se odlučimo da im pronađemo novi. Kada govorimo o najtraženijim predmetima, možda zbog toga što i mi sami trenutno najviše uživamo u dobroj čaši vina, deluje nam kao da je staklarija u fokusu. Predmeti od stakla kao što su vinske čaše, čaše sa reljefnim motivima, cvetnim šarama i naše veoma drage šoljice iz pedesetih, pronašle su sjajne reakcije na Fleka profilu.

U vizuelnom smislu savršeno realizovana prezentacija komada koji su u ponudi dovela je do toga da oni budu rezervisani u roku od nekoliko minuta. Zato Marko i Ljuba ističu da je ovakav tip kupovine detalja za kuću zapravo igra brzih prstiju pa predlažu da pažljivo pratite njihove objave. 

Njihov odgovor na to kako vide budućnost ovakvih dućana u Srbiji daje razloge za optimizam: 

Sigurno je to da nijedan od nas dvojice nije ljubitelj takozvanih viralnih pojava, ali ako već možemo da biramo, drago nam je da u centar pažnje polako ali sigurno dolaze teme kao što su ekologija, održivo poslovanje i reciklaža. Verujemo da je tekuća godina namenjena ovim temama. Mnogo nas inspiriše rad Marije i Dunje u f.fm podkastu koje veoma ozbiljno pričaju o modi i uticaju brze mode. Prema istraživanjima, u Srbiji samo 16% stanovništva kupuje u prodavnicama polovne odeće, što svakako nije dovoljno. Moramo biti oprezni jer naše najbliže okruženje možda i nije najprecizniji pokazatelj popularnosti ovakvih prodavnica. Zato smo, pored mnogih, i mi tu da svima približimo značaj reciklaže i upoznamo ljude sa životnim ciklusom proizvoda. 

Past treasures
Vintage prodavnica dragulja, ali ne onih što sijaju

Vintage sat, svećnjak, muzičke ploče – mnogo muzičkih ploča – i još ponešto može se naći na ovoj digitalnoj tezgici. Šop vodi Marija i za vas traži komade koje možete uklopiti u svoj osobeni vintage stil i u oblačenju i u domu.

Retrovizor Home
Shop koji oživljava vintage shabby chic nostalgiju 

Sada već dobro poznati second hand brand Retrovizor ima i svoj home dodatak gde ljubitelji vanvremenske klasike mogu pronaći nešto za sebe. Tim povodom razgovarali smo sa Marinom, vlasnicom Retrovizora: 

Unutrašnji dizajn i dekor su me oduvek zanimali, čak sam na svim svojim putovanjima uvek tražila zanimljive stvari koje se teško pronalaze kod nas. Kada sam počela, najpre sam nudila odeću jer je sa odevnim komadima lakše oformiti prepoznatljiv “vibe”. Sada kada Retrovizor postoji već određeno vreme i ima svoj stil, vreme je i za home decor.

 Marina kaže da  svako uspeva da pronađe nešto za sebe i to je ono što izaziva pozitivne reakcije. 

Ja bih rekla da je sve pomešano u jedan sjajan osećaj koji ovakvi komadi izazivaju. Oni nose stari kvalitet i vrednost, mnoge podsećaju na daleko vreme koje se često posmatra kao jednostavnije i ispunjenije. Ali naša mašta nas takođe nosi i ka putevima i sudbini tih komada – u kakvim rukama su bili, kakve priče su ispratili i na kraju dospeli kod nas. 

I Marina predlaže da za ovaj profil uključite notifikacije kako biste na vreme stigli do komada koji vam je zapao za oko. 

Disko nt
Mali vintage diskont pastelnih komada i najlepših vaza

Ovaj novosadski vintage shop čini savršeni sklad second hand ulova gde osim odeće možete pronaći i divne vaze, šolje i činije. Sve je to upakovano u primamljivu estetiku koja vas tera da kliknete na svaki post i strpljivo čekate na sledeći dostupan komad. Jako su nam se dopali komadi koji odišu prirodom i zemljanim tonovima.

Retromanija Home Decor
Vintage komadi za svaki stil i ukus 

Jedna od prvih vintage home decor Instagram prodavnica jeste Retromanija. U njoj vredno radi Radica koja je iz ljubavi prema starim predmetima sasvim spontano pokrenula i dućan. Retromanija ima najširi izbor komada za svaki ukus. Od cvetnih shabby bokala do japanskih motiva i modernih bucmastih čajnika za ukras i korišćenje.  Osim čajnika i bokala, na Retromaniji možete pronaći i šoljice, sitne tanjire, fotoaparate i mnogo toga drugog. 

Wunderkrammer Art Galerija
Eklektični kabinet home decor komada i antikviteta

Ili drugim rečima – sve ono što niste ni mogli da zamislite da se nalazi u jednom beogradskom sokaku. U ovoj galerijici možete pronaći autentične, vredne komade sa istorijom. Ako vaše eklektično nepce poželi nešto sasvim drugačije i neviđeno, onda je ovaj kabinet antikviteta pravi izbor. 

Bezo Tekstil
Shop koji daje novi život starim komadima tekstila

Jedna vintage pocepana zavesa, posteljina koja je izbledela ili pak stari pokvareni kišobran u novom ruhu može isto biti ulov kao i bilo koji drugi. Lidija, Dijana i Milja pokrenule su Bezo (skraćeno za ”bez otpada”, a na nekim jezicima znači i poljubac – njihov poljubac planeti) kako bi spasile iskorišćeni tekstil i dale svoj doprinos boljoj i zdravijoj sredini.

Čini nam se da je važno da kvalitetni i lepi proizvodi od recikliranog/spašenog tekstila postanu deo svakodnevnog života mnogih ljudi i da je ovo pravi trenutak, ili pak krajnje vreme,  da prepoznamo koji sve predmeti koje koristimo mogu bez problema biti izrađeni od polovnog tekstila. Količine praktično netaknutog, a odbačenog tekstila su iznenađujuće velike. Potrebno je da duže koristimo, manje kupujemo i manje bacamo tekstil i smatramo da je  zaista neophodno da pronalazimo razne kreativne načine da koristimo taj već proizvedeni i još uvek upotrebljivi tekstil, kažu Bezo devojke za BDW

U njihovom asortimanu možete pronaći proizvode od recikliranog tekstila koji menjaju jednokratne proizvode i tako pomažu da stvaramo manje smeća – to su kuhinjske krpe, maramice, cegeri i vrećice za merenje. Osim toga, kupce nalaze i  futrole za laptopove i tablete, nesesere, pernice, džepove za knjige, torbe za podloge za jogu i mnogo toga drugog što tek čeka da bude smišljeno.

Naša želja je da pomognemo kupcima da u svoj život uvedu neke male, svakodnevne promene koje će služiti kao podsticaji, podsetnici i vodiči ka održivom, zelenijem životu. Spolja, Bezo proizvodi su šareni i veseli kao letnji dan, ali iznutra, u svojoj suštini, oni nose ozbiljnost koju ima neki lekoviti melem jer su tu da bismo zajedno radili na rešavanju problema pred kojim stvarno više ne treba da zatvaramo oči. 

A čini se da oči ne zatvaramo više. U tome nam mnogo pomažu društvene mreže i ako je nešto protekla godina donela, to je mogućnost da konačno zastanemo i pogledamo oko sebe. Mnogi od nas konačno su počeli da menjaju svoje navike i u korist svih drugih. Vintage i upcycle shopovi su naš put ka originalnost i izražavanju, ali i mogućnosti da zaboravljenim stvarima damo novu šansu. Bilo kako bilo, šta god da je vaš cilj, kupovinom iz ovakvih shopova možete aktivno smanjiti uticaj pogubnih trendova i hiperproduktivnosti nekvalitetnih proizvoda koji su jednako zarazili i home decor industriju. Kada birate vintage home decor shop, birate i zdravije sutra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.