Eksterijer inspiracija: kako da vaša terasa postane vaša zen oaza

Malo parče raja, udobna oaza, mesto da se isključite posle svih obaveza i pregršt informacija kojima nas svakodnevno bombarduju – da, ovog proleća to treba da bude vaša terasa. Vreme je da zavolimo baš svaki centimetar otvorenog prostora i od njega napravimo mesto utehe i malih zadovoljstava. 

Zamislite samo: sunce i ta jutarnja kafa, blagi povetarac i pogled u nebo… Sada nam to treba više nego ikada. Sunce je lek, ne zaboravite. Dodajte tome tišinu, onu koju nismo planirali, ali hej, uzmimo najbolje od onoga što nam se nudi!

Odakle početi?

Ako ste ovih dana listali divne fotografije balkona i cveća na Instagramu i pitali se da li i vaša terasa može tako izgledati, odgovor na pitanje je da uz par saveta iz prve ruke – može. Ograničenost kretanja, radnje i cvećare koje ne rade ne treba da vas obeshrabre. Imamo plan i za to.

I da, zaista imate sve što vam treba u svojoj kući!

U pomoć pozivamo kreatorke divnih balkona, terasa i onih najmanjih divnih kutaka koje ste mogli da zamislite. Nismo zaboravili ni na biljke, pa smo u pomoć pozvali pravi S.O.S centar za biljke.

Dakle, kako do udobne terase, pitali smo inicijatorke enterijer priča, prvog meetup-a posvećenog enterijeru: Tanju Sovulj, Natašu Šaru i Mašu Kinđer.

Tanju Sovulj sigurno znate, a njen profil na Instagramu obiluje prelepim fotografijama enterijera, ali i eksterijera. Njena terasa je već neko vreme uzor mnogima koji i sami žele jednu vibrantnu i udobnu oazu.

Tanja: Za udobnu terasu, podrazumeva se, treba vam udobna klupica, ležaljka, fotelja. Mislim da stolice na rasklapanje nisu preterano udobne, pa bih se pre odlučila za drvene palete. Ključni sastojak su udobni jastučići. Ne zaboravite, da biste mogli u potpunosti uživati u svojoj terasi, potrebna je zaštita od sunca. Iskoristite suncobran, tendu, zastor od belog platna ili pak roletne od bambusa.

Maša Kinđer je kreativka koji svoje ideje često pretače u divne enterijer priče. Ona je tek nedavno dala novo ruho svojoj terasi. Ko još ne voli dobru staru pre i posle priču?!

No, apropo priče o tome koliko nam sada treba baš svaki centimentar prostora napolju, Maša je od svoje crvene terase, koju je retko koristila, napravila umirujuću, u bojama svedenu, ali atraktivnu terasu i to sa nameštajem koji je već imala u stanu.

Maša: Moje mišljenje je da je svaka terasa na kojoj ima toliko mesta za uživanje u kafi sa pogledom na nebo, udobna terasa. Stolica, klupa, tabure svakako nema greške. Naravno, koji jastučić i zelenilo nikako ne mogu da škode. Ja sam težila spoju nespojivih stvari i u mom slučaju to je kombinacija urbanih elemenata i prirode. Tako se na našoj terasi na podu našao linoleum u dezenu koji neodoljivo podseća na pločice starinskih salonskih stanova, saksije od betona, mnogo biljaka i elementi izrađeni od drveta – panjevi kao postolja za saksije.

Nataša je treći i ujedno najmlađi član ovog trojca. Na njenom Instagram profilu sve je više enterijer priča, a kako kaže, savete za uređenje svoje terase dobijala je upravo od svojih starijih koleginica.

Nataša: Udobna, magična terasa sa tek toliko privatnosti koliko vas može sakriti od gustog komšiluka – tome sam težila prvi i drugi put. No, tek sam iz trećeg puta uspela da od terase dobijem ono što želim. Srećom, dobila sam savete koji mogu pomoći i vama. Ako je terasa tamna, učinite je svetlijom pomoću elemenata za sedenje i polica. Verujem da ne možemo uvek okrečiti unutrašnjost terase kako se ne bi narušio estetski dojam zgrade. Ako nije na sunčanoj strani, dodajte boje u vidu jastuka, šarenog cveća, a ako je u prizemlju, kao što je moja, obezbedite sebi privatnost nižim elementima za sedenje i imitacijom baldahina ili nekim zavesama.

Koji su to komadi koje imamo u stanu, a da ih možemo iskoristiti?

Tanja se zalaže za višestruku upotrebu mnogih predmeta u kući i često nalazi nove namene starim komadima nameštaja.

Tanja: U šolju koja je napukla ili je više ne koristite posadite sukulente ili začinsko bilje. Moja omiljena saksija u koju je posađena nana u stvari je limena konzerva od kompota, kojoj sam samo skinula nalepnicu. Stare saksije, tegle, kantice prefarbajte i ubacite u njih makaze, rukavice i ostali baštenski pribor. A kladim se da ne znate da je naslon moje klupice sa terase sastavljen od tri police jedne stare komode iz Jyska. Poigrajte se bojama, koristite saksije različitih tekstura, veličina i oblika, posadite različite vrste cveća i začinskog bilja, tako će vam balkon izgledati kao neki magični vrt. Za poseban ugođaj dodajte lampice i fenjere. Napravite neki osvežavajući napitak i ne zaboravite da uživate.

Maša: S obzirom na trenutnu situaciju, moj odgovor bi bio SVE! Metalna polica iz ostave, stočić iz dnevne sobe, jastučići za garniture… Sve može!

Nameštaj, sitni detalji, dekoracija, udobni jastuci, sve to možemo pronaći u kući. Ali šta je sa cvećem? Vanredna situacija je zatvorila mnoge rasadnike i pijace te je postalo izuzetno teško opremiti terasu u ovom momentu.

Iz studija za pejzažnu arhitekturu, ozelenjavanje enterijera i održavanje biljaka u enterijeru Studio Tufna, kažu da je sada pravo vreme za perene, a da o izboru novih biljaka treba dobro promisliti.

Studio Tufna: Prvo treba uzeti u obzir uslove za rast biljaka u prostoru koji želimo da ozelenimo. Treba uskladiti broj i izbor biljaka sa vremenom koje želimo da im posvetimo. Ne treba pretrpavati biljkama prostor koji ne nameravamo da održavamo i nakon vanrednog stanja. Takođe, u gradu treba birati otporne biljne vrste, odnosno biljke koje dobro podnose gradske uslove – specifičnu klimu i zagađenje. U poslednjih nekoliko godina se preporučuje i gajenje medonosnih vrsta, kako bi  gradske terase i vrtovi pomogli u  ispaši pčela koje su iz godine u godinu sve ugroženije.

Iz Studija Tufna takođe podsećaju da je važno voditi računa o prirodnim uslovima za rast biljaka na terasi odnosno kako je biljka orijentisana, te koliko je osunčana u toku dana, kao i to da li je zaklonjena drugim zgradama, pa je veći deo dana u senci.

Studio Tufna:  Iako smo pristalice filozofije da biljaka ne može biti previše, imajte u vidu da nije presudan broj biljaka, već njihova funkcionalnost. Nekada je jedno drvo efektnije od pet žardinjera.  Dobro osmislite svoj prostor pre odlaska u kupovinu. Raspitajte se koje biljke bi najviše odgovarale vašoj zamisli i vašim potrebama i iskoristite ovo vreme za istraživanje ideja i prikupljanje informacija.

Biljke koje mogu odabrati apsolutni početnici

  • Za osunčane terase: kaktusi, sukulente, debela koka i drugi sedumi, lavanda, ruzmarin, ukrasne trave, perene, sezonsko cveće
  • Za senovite i polusenovite: hoste, ukrasne trave, vinka, ukrasno žbunje – kleka, kurika, puzavice poput bršljana i vinke
  • Veće biljke: tisa, fotinija, božikovina, lovor višnja su vrste koje odlično podnose gradske uslove.

Početnicima se pak ne preporučuju šimšir, tuje, razne kalemljene ruže i cvetne vrste zato što one ipak traže vreme, znanje i posvećenost, a sklone su i oboljevanju. Takođe, sezonsko cveće i perene su biljke koje i sada možete nabaviti na pijacama i u cvećarama, ne zahtevaju mnogo novca i sa njima možete početi.

Dakle, da rezimiramo – udobna, cvetna terasa i u uslovima vanredne situacije? Može. Ako vam terasa nije bila prioritet, onda će vas saveti ovih dama sigurno podstaći da o tome počnete da razmišljate.

Istina, nekad je teško početi, posebno ako nam manjka inspiracije. Činjenica je da je inspiracija zaista svuda oko nas, ako znate gde da gledate i kako da uočavate sitnice koje i sami možete primeniti. Instagram i Pinterest jesu odličan početak, ali nemojte se ustručavati ni da potražite pomoć, savet ili mišljenje onih koji su kroz taj proces već prošli.

Na kraju, bitno je kako se vi osećate i šta taj prostor budi u vama. Udobnost, zaštitu od sunca, biljke, sve to možete rešiti korak po korak. Važno je da magiju pravite pre svega za sebe.