Enterijer inspiracija: kako da ukrasite zidove svog doma

Prazni zidovi umeju da budu zastrašujući kao beli list papira – ako ne i više. Sveska makar može da se zatvori, a ekran zaklopi, a da za ishod žvrljanja niko ne sazna. Zidovi su, pak, i intimno i javno platno. Čak sam i ja, ljubiteljka maltene praznog prostora, shvatila da ću morati da se uhvatim u koštac sa svojim ogoljenim zidovima.

Nakon dugog premišljanja da li okačiti ovo ili ono, odlučila sam da inspiraciju potražim i u šetnji kroz stanove iz BDW enterijer priča. Iako su stilski različiti, sve posećene domove povezuje kreativnost i snalažljivost u uređenju prostora. Jer, zašto bi na zidovima bile samo slike ako mogu biti lutke ili bicikla?

Četkica (ili miš!) u ruke

Ako redovno pratite naše enterijer priče, znate da ne zagovaramo isključivo dizajnerske komade, već autentičnost. S tim u vezi, zidne dekoracije koje su mi prve privukle pažnju jesu umetnička dela čiji su autori sami domaćini. Tako smo u gostima kod Sanje Petrović, pored vešto restauriranog nameštaja, primetili i slike koje su njenih ruku delo. U zen-industrijskom domu Marijane i Ivice, takođe je na počasno mesto postavljena upravo Marijanina slika.

Dakle, nemojte odbacivati svoja “amaterska” umetnička dela zbog njihove nesavršenosti. Ništa bolje od njih ne može da pokaže vašu ljubav prema umetnosti i razvoj vaše veštine. Izložite svoje slike i skulpture sa ponosom. Ja upravo tražim idealno mesto za tanjir sa svoje prve radionice keramike, a verujte mi, nisam promašila profesiju.

Ukoliko su posteri i natpisi više u vašem stilu, bacite oko na ilustracije u stanu Ivane Džamić i Filipa Zrnzevića. Njih možete i sami dizajnirati i odštampati. Meni omiljen onlajn program za tu svrhu jeste Canva, dostupan i u besplatnoj varijanti. Pronaći ćete i više nego dovoljno već spremnih kombinacija pozadina i fontova, a možete ih i prilagoditi koloritu i stilu prostorije.

U zen-industrijskom domu Marijane i Ivice, na počasno mesto je postavljena upravo Marijanina slika.

Isečak uspomena

Pronađite predmete koji vas podsećaju na doživljaje, drage ljude ili poseban period života, i pritom, razmišljajte šire od fotografija. Možda će to biti karte sa koncerta, razglednice ili stari, slameni šešir sa davnog izleta. Možda instrument, kao kod Mine Stanojković, koja je od dečka dobila gitaru na “neograničeno čuvanje”. Možda ne želite da zaborav ukrade izjavu nekog malca iz vaše okoline, kao kod porodice Savić, čiji član Todor “voli do kad izađe iz sveta”. “Ulogu” uspomene može da ima i praktičan komad koji ste nasledili i prilagodili svojim potrebama, kao tirkizno ogledalo Male Iv koje je pripadalo njenoj baki.

Priče o ovim uspomenama neće biti poznate svakom gostu, na način na koji fotografije umeju da budu brbljive. No, to ih ne čini ništa manje vrednim i lepim ukrasom, a i greju srce kako malo koji predmet može.

Pronađite predmete koji vas podsećaju na doživljaje, drage ljude ili poseban period života.

Praktičnost i klasika na prvom mestu

Verujem da ima vas koji, poput mene, ne vole previše sitnica načičkanih po kući, pa ni po zidu, ali ipak žele da oplemene prostor. Za nas su pravi izbor praktični predmeti jednostavnog dizajna, poput plutanih ili perforiranih tabli, čiji će ukras biti upravo sitnice koje na njima čuvate. Čiviluci i police za knjige mogu imati isti efekat (pogledajte samo jednu od Braninih polica). Ili, razmislite o minijaturnim verzijama tabli kakve ste možda imali u učionici, poput onih iz studija Muffin. Poslužiće za poruke i podsetnike, a neće opteretiti prostor.

Na kraju, ne mogu da ne pomenem i galerijski zid, ali opet – razmišljajte šire od slika i fotografija! Mali komadi keramike, ogledala, ili čak prazni zanimljivi ramovi mogu činiti deo vaše instalacije. Detaljna uputstva kako da vaš galerijski zid izgleda izbalansirano i čime da se vodite kada birate komade možete dobiti direktno od Brane. Ne zaboravite da istražite i slike na Instagramu pod heštegom #branashome!

Najvažnije pravilo – razmišljajte šire od slika i fotografija!

Što se mojih zidova tiče, oni su još uvek u fazi “radovi u toku”. Najveća lekcija iz BDW enterijer priča jeste da to tako mora da bude, i to tačno onoliko vremena koliko mi je potrebno. Stoga, ako nešto zapamtite iz ovog teksta, neka to bude ovo – strpljivo opremajte svoj prostor i dozvolite da svaki pronađeni komad bude trag ka sledećem. Vaš dom nije filijala neke kompanije, da ga možete opremiti “po ključu”. Menjaćete se, možda se promene i ukućani, pa će se tako transformisati  i izgled vaših zidova. Uživajte u metamorfozi.

 

PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ  i BRANISLAVA ANTOVIĆ

 

*ovaj post nije sponzorisan

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *