Enterijer trendovi: boja kao podrška mentalnom zdravlju

Kada govorimo o enterijeru i njegovom uređenju, neminovno se dotičemo i boja. Biramo ih u skladu sa svojom estetikom, trendovima ili pak vodeći se onim što nam oku prija. Ono što često zaboravljamo jeste da boje u enterijeru imaju ogromnu moć da utiču na naša osećanja i krajnje je vreme da im posvetimo pažnju kakvu zaslužuju. Nije uređenje enterijera isključivo stvar estetike i prestiža, kako se ponekad čini. Izbor palete boja u životnom prostoru ne bi smeo biti vođen potrebom za validacijom spolja ili dokazivanjem prestiža, nego isključivo ličnim osećajem i životnim stilom.

Svaka sezona donosi nove trendove, a u doba Instagrama i Pinteresta inspiracije nam nikako ne manjka. Naprotiv! Češće se dešava da ogromna količina sadržaja kojem se izlažemo dovodi do toga da se osećamo sluđeno, neodlučno i, na kraju, konstantno nezadovoljno sopstvenim domovima.

Iako odluka o tome koje će boje dominirati u prostoru nekima možda ne deluje značajno, pa su često skloni tome da prate puls tržišta radije nego sopstveni unutrašnji glas, činjenica je da izbor kolor palete ima ključnu ulogu u tome kako ćemo se sutra osećati u sopstvenom domu. Posebno u kontekstu pandemije, karantina i rada od kuće značaj ove odluke postaje neprocenjiv. Sve zbog toga jer je boja nosilac atmosfere u svakom prostoru. Pravilan izbor boja u enterijeru može biti značajna podrška mentalnom zdravlju, posebno u ovom stresnom periodu, i pomoći nam da negujemo atmosferu koja najviše pogoduje našem ličnom senzibilitetu.

Terapija bojom

Koliki uticaj boje mogu imati na ljudsko raspoloženje i zdravlje, najbolje pokazuje duga istorija razvoja hromoterapije, koja se, kao grana alternativne medicine primenjuje širom sveta već nekoliko hiljada godina. Još su stari Egipćani, Grci i Kinezi koristili svetlo različitih boja kao pomoć pri lečenju bola, za opuštanje, meditaciju i popravljanje raspoloženja. Isto pokazuje i studija o bojama tableta nakon koje je zaključeno kako placebo pilule u toplim bojama imaju više efekta nego one obojene hladnim bojama. Takođe, plavo ulično osvetljenje u Tokiju utiče na smanjenje samoubistava i zločina na ulicama. Svakog dana okruženi smo različitim nijansama boja, ali ne razmišljamo uvek o njihovom uticaju, značenju i simbolici. Tumačenje simbolike svake od boja, njihovo kombinovanje i uloga u različitim kontekstima umeju biti prilično složena materija bogata istorijom i lokalnim specifičnostima, ali su osnove vrlo jednostavne i za razumevanje i za primenu.

Feng šui, recimo, ističe da svaka boja ima svoju specifičnu energiju, te da od njihove primene zavisi da li će životni prostor na nas delovati podsticajno i isceljujuće ili iscrpljujuće i stresogeno. Previše jarkih, vatrenih boja učiniće da se osećamo umorno i ”pregaženo”, a opet – prostor u kom dominiraju hladne, plave nijanse lako može postati odbojan i nepristupačan. Spavaćoj sobi i trpezariji neće odgovarati ista energija, pa je veoma važno da prilikom uređenja biramo boje koje podstiču osećanja i aktivnosti koje želimo da negujemo u određenoj prostoriji.

Najbolje boje za prostorije našeg doma

  • Dnevnoj sobi, kao mestu susreta i zabave, najviše odgovaraju opuštajući plavi i zeleni tonovi, zemljane nijanse poput braon i žute, neutralne boje i bela. Zelena vodi na ovoj listi jer je u pitanju boja koja simbolizuje harmoniju i obnavljanje. Ukoliko niste spremni da ofarbate zidove u zeleno, biljke i njihovo zelenilo su odlična alternativa. Na to možete nadovezati nijanse drveta jer je kombinacija ove dve boje dokazano blagotvorna po ljudsko raspoloženje. Na ovoj listi nalazi se i možda ne tako očekivana siva. Uglavnom je poistovećujemo sa sumornim danima i lošim raspoloženjem, a ona zapravo može učiniti vašu dnevnu sobu prostranijom. Takođe, nije zanemarljivo i to koliko siva može delovati elegantno, ali i umetnički. Već pomenuta plava odraz je mira i stabilnosti, a to je energija kojoj teži svaka porodica zbog čega se ova boja smatra dobrim izborom. Boja koja to nije, makar ne u slučaju dnevne sobe, jeste crvena. Kako tvrde stručnjaci, njena energija ne utiče dobro na energiju porodice, te ne bi trebalo da preovlađuje kao boja nameštaja, niti je treba koristiti za bojenje zidova.

 

  • Za razliku od dnevne sobe, u trpezariji je crvena poželjna, baš kao i narandžasta i žuta. Naime, veruje se da ove boje pospešuju apetit, zbog čega se često mogu videti u restoranima. To je razlog zbog kojeg ove boje viđamo i na logoima slavnih brendova brze hrane. Roze tonovi su takođe poželjni u trpezariji. Iste boje se preporučuju i u kuhinji. Zanimljivo, druga struja stručnjaka na ovu temu tvrdi  da pomenute boje ne bi trebalo da dominiraju u trpezariji jer vode ka gojaznosti.

 

  • Kuhinja je srce doma jer nas okuplja i doslovno hrani životnom energijom. Od toga kako jedemo zavisiće i koliko smo zdravi, odnosno kako sebe vidimo i koliko se cenimo. Bela kao simbol čistoće, svetlosti i dobrote, ali na neki način i težnje ka savršenstvu, idealan je izbor za kuhinju. Pored bele, nećete pogrešiti ni sa zemljanim nijansama, ali ni sa plavom.

 

  • U spavaćoj sobi se odmaramo i regenerišemo zbog čega je uređenje ove sobe od izuzetne važnosti. Osim nežnih, neutralnih tonova koji se uvek smatraju dobrim izborom, stručnjaci neretko savetuju žutu kao opciju za boju detalja. Naime, ona je boja koja simbolizuje sreću, a posebno je efikasna u sobama sa manjkom prirodnog osvetljenja jer asocira na sunčevu svetlost. Ipak, ukoliko je prisutna u velikoj meri, žuta može da izazove anksioznost i stres, zbog čega se savetuje da je dozirate i unosite kroz detalje. Jastuci ili prekrivač u žutoj nijansi mogu biti odličan izbor. Sledeća boja na ovoj listi jeste plava. Brojna istraživanja potvrđuju da plava smiruje, zbog čega se nalazi na vrhu liste boja koje bi trebalo da dominiraju u spavaćoj sobi. Ovo se posebno odnosi na svetle tonove koji se preporučuju i za zidove. Ipak, treba biti pažljiv sa nijansama plave jer one tamnije mogu da podstiču osećaj tuge.  Pastelne boje poput moje lavande, bež ili roze su takođe dobra opcija za spavaću sobu.

 

  • Kupatilo je danas za mnoge postalo svojevrstan hram u kom se obavljaju mali dnevni rituali u slavu zdravlja, higijene i opuštanja. Kako sve ređe imamo priliku da budemo sami, uloga kupatila u održavanju mentalnog zdravlja i stabilnosti sve više dobija na značaju. Vodeni element možemo naglasiti pomoću sive i crne koje podstiču meditaciju, razmišljanje, koncentraciju i mir. Sa belom takođe nema greške, ali ni sa roze bojom.

 

  • Bež tonovi su inače idealni i za fasadu kuće, koja predstavlja odelo našeg doma. Naime, sve nijanse elemenata zemlje, od krem, bež, šampanj, blago žute do svetlobraon, jesu idealne nijanse za fasadu kuće jer garantuju stabilnost, čvrstinu i sigurnost.

Istraživanja su tu da nam pomognu, da nas usmere i suze nam izbor boja prilikom uređenja enterijera. Ipak, treba imati na umu da uticaj boja na kraju jeste posve subjektivan, povezan sa našim životnim iskustvom, pa čak i kulturom iz koje potičemo. Tako je bela boja u mnogim kulturama obeležje čistote i nevinosti, kao kod nas, dok je u nekim drugim simbol tuge. Možda je zato najbolje da birate one koje vas čine srećnima.

A šta kažu trendovi?

Ovakav, terapeutski, pristup bojama ima velikog uticaja i na to koje će boje biti u trendu. Te trendove diktiramo mi sami, iako je nemoguće zanemariti uticaj velikih kompanija, pre svega proizvođača boja i materijala za dizajnere. Sve je to zbog opšteg stanja i atmosfere u društvu koji kod velikog broja ljudi stvaraju potrebu za određenim emocijama i vrednostima. Velike kompanije drže prst na pulsu tržišta i njegove težnje i želje prevode u jezik boja, predstavljajući nam različite palete kao svoje preporuke za datu sezonu.

U ovom trenutku najpopularnije su sledeće palete boja:

Zemljane nijanse

Poslednjih godina svedočimo opštoj pomami za zemljanim nijansama, a u kontekstu pandemije i karantina ovaj trend u uređenju enterijera sve više dobija na značaju. Zemljane nijanse volimo jer naglašavaju vezu sa prirodom, koja nam sve više nedostaje, i čine da se osećamo opuštenije i manje stisnuto u ograničenoj sadašnjosti. Bež, boja peska, siva i sivo-bež donose uzemljenje i stabilnost, dok terakota, boja neba, ćilibara, procvalih krošnji i svih vrsta zelenila unose optimizam i životnu radost. Briga o sebi, postavljanje granica, mir, širina duha, uzemljenje i prihvatanje prirodnog toka života neke su od najvažnijih vrednosti koje neguje ova popularna paleta. Zemljane nijanse se lako međusobno kombinuju, a najsigurniji recept za uspešno balansiranje između različitih tonova daje nam sama priroda.

 

Nostalgični tonovi koji evociraju bezbrižnost

Retro pasteli i mid-century akcenti, poput boje pomorandže i klasične crvene, grade ambijent koji mnoge od nas asocira na odrastanje i bezbrižne dane kada se svet činio daleko jednostavnijim nego sada. Nostalgični pasteli pozivaju na igru, podstiču kreativno izražavanje i pune prostor energijom koja sanjare, kreativce i poštovaoce umetnosti podstiče da na temeljima kulturnog nasleđa izmaštaju bolju budućnost. Idealan su izbor za ljubitelje uradi sam projekata koji se rado hvataju četke i farbe, ali i sve one koje ne plaše obojeni zidovi i eksperimentisanje tonskim kartama.

 

Minimalizam boja i briga

I dok kreativna upotreba boja i autentično izražavanje kroz uređenje enterijera deluju podsticajno i oslobađajuće za neke, drugima pak više prija jednostavniji i suzdržaniji izraz. U svetu koji postaje sve složeniji, sa mislima koje opterećuju i zbunjuju, nenametljivi minimalizam u uređenju mnogima donosi neophodan mir. Čist i prozračan prostor jasnih linija, bez previše boja i nepotrebnih detalja podstiče pragmatičnost i olakšava kompleksnu svakodnevicu i održavanje. Na tragu vrednosti skandinavskog minimalizma sve češće otkrivamo uplive japanskog dizajn izraza i Vabi-sabi filozofije koja akcenat stavlja na prihvatanje prirodnog toka života i lepotu neizbežnih promena i faza kroz koje prolazimo i mi i predmeti kojima se okružujemo. Bela i neutralni tonovi tako dobijaju diskretnu, ali efektnu podršku toplih zemljanih nijansi braon, bež, terakote, boja začina, svetloroze, ali i tamnijih tonova poput indigo plave koji obezbeđuju neophodni kontrast.

Problem boja u uređenju enterijera znatno je složeniji nego što se na prvi pogled čini. Tema koju smo u ovom trenutku samo zagrebali. Inspiracija za njeno dalje istraživanje bićete nam vi. Zato bismo voleli da znamo kakvu paletu vi birate – onu sa eksplozijom ili minimalnim uplivima boje. Koji tonovi vašem srcu najviše gode?

 

Fotografije & kolaži: Bojana Bajac