Feng shui tajne sa Sandrom Drinčić

Moj um je oduvek bio otvoren za verovanja i filozofije koje nisu naučno objašnjene, ali čiji se uticaj vekovima potvrđivao kroz ljudsku praksu. Meditacija, zakon privlačenja, feng shui filozofija… Ova treća stavka je posebno važna za današnje javljanje, jer ću se upravo njome baviti kroz osvrt na jedan izuzetno zanimljiv događaj kojem sam imala prilike da prisustvujem krajem prošle nedelje. Po sredi je bilo druženje sa Sandrom Drinčić, diplomiranim međunarodnim feng shui stručnjakom i predavačem. Druženje je organizovala Roma Company, u svom Design Studiju, a sa ciljem predstavljanja tajni feng shui filozofije, i to kroz Sandrino predavanje, a onda i kroz mogućnost samostalnog razgovora sa njom. Sve što sam tom prilikom saznala, inspirisalo me je na današnji post, odnosno na priču o tajnama i meni najinteresantnijim postulatima feng shui filozofije. Jer, sigurna sam da i među vama ima mnogo onih kojima će bavljenje ovom temom biti interesantno, ali i korisno. Posebno ukoliko ste u fazi preuređenja stana ili selidbe.

Sandra je svoje predavanje otvorila pričom o povezanosti našeg doma i našeg tela, koje je veće no što možemo i da pretpostavimo. Naime, po feng shui filozofiji, svaki deo našeg doma odgovara jednom delu našeg tela. Tako je krov zapravo naša kosa, zidovi koža, prozori oči, hodnik vene, arterije i cirkulacija itd. Zdravstveni problemi u određenim delovima tela mogu lako biti povezani sa lošim stanjem određenih sektora našeg doma. Problemi sa kožom su čest primer takve povezanosti. Sandra nam je ispričala da se kroz svoju praksu često sretala sa ljudima čiji su kožni problemi bili posledica lošeg stanja zidova iza ugradnih plakara, koji nisu pomerani godinama. Naime, zidovi apsorubuju sve što se dešava u prostoru, što se dalje odražava na kožu ukućanina sa najslabijom aurom. Takođe, glavobolje mogu biti posledica pokvarenih ulaznih vrata (ne zatvaraju se dobro ili se ne otvaraju do kraja), problemi sa venama rezultat prenatrpanih hodnika, a problemi sa urinarnim infekcijama posledica lošeg stanja kupatila.

Roma Company Design Studio Roma Company Design Studio Roma Company Design Studio Roma Company Design Studio

Sandra se onda posebno dotakla dnevne sobe i njene važnosti za funkcionisanje cele porodice. Naime, ona je duhovni centar doma, povezana je sa srcem i tankim crevom, i izuzetno je važna za slogu porodice i odnose sa ljudima van nje. Sandrina prva preporuka ticala se boja koje bi trebalo da izbegavamo u dnevnom boravku, a to su crvena i plava. Njihova energija ne utiče dobro na energiju porodice te ne bi trebalo da preovlađuju kao boja nameštaja, niti ih treba koristiti za bojenje zidova. Kada smo već kod zidova, Sandra posebno skreće pažnju na pozitivnu upotrebu fototapeta. Name, ona ističe njihov pozitivan uticaj na razvoj naših životnih planova,  te kaže da ukoliko želimo da putujemo, trebalo bi da u prostoriji u kojoj često boravimo iskoristimo fototapete sa motivima mape. Ukoliko nam je pak određeni grad na pameti, da upravo tapete sa njegovim motivima zalepimo u svom domu. Jer, ono što gledamo, to nam je na pameti i tako nesvesno privlačimo ispunjenje želja i planova. Priča na ovu temu, u prostorijama Roma Company radnje bila je i više nego korisna, jer ovaj brend, pored izuzetnog izbora boja, lakova i klasičnih tapeta, nudi i fantastičan izbor pomenutih fototapeta. Stoga, na licu mesta smo mogli da se uverimo ne samo u njihovu estetsku privlačnost već i u feng shui uticaj koji poseduju.

Na priču o fototapetama, nadovezala se priča o slikama koje kačimo u svom domu. Sandra je naglasila da slike reflektuju ono što je na njima prikazano i na sam prostor te bi trebalo voditi računa o motivima koje biramo. Na primer, izbegavati motive prosjaka, zapuštenih objekata, usamljenih ljudi. Sa druge strane, treba birati motive cveća i biljaka, jer oni podstiču rast i razvoj. Žive biljke su, takođe, odličan izbor, jer imaju izuzetno pozitvan uticaj na eneriju u dnevnom boravku. Ujedno, one iziskuju svetlost, odnosno sunčeve zrake, koji takođe blagotvorno deluju na prostor.

Feng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut Feng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut Feng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut Feng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut | Roma CompanyFeng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut | Roma Company

Nakon dnevnog boravka, dotakli smo se spavaće sobe. Ona predstavlja partnerstvo, utiče na ljubav a povezana je sa debelim crevom. Za razliku od dnevnog boravka, u njoj nisu poželjne biljke, niti kamenje i kristali. Takođe, nije poželjno da soba bude u crvenoj boji, jer ona donosi svađu. Ono što nam je Sandra posebno naglasila jeste da nikako, ali nikako nemamo ogledalo u spavaćoj sobi, jer ono znači mešanje treće osobe u vezu ili brak. Moram li da spominjem da sam nakon Sandrinog saveta uklonila ogledalo iz naše spavaće sobe? 🙂 Takođe, rešila sam da vratim tepih ispod kreveta, jer po feng shui filozofiji, on sprečava različite vrste zračenja.

Sandra se onda ponovo dotakla boja, rekavši nam da je narandžasta vrlo loš izbor za kuhinju, jer podstiče apetiti i dovodi do gojaznosti. Umesto nje, mnogo bi bolje bilo da nam kuhinja bude u bež tonovima ili mint zelenoj nijansi. Bež tonovi su inače idealni i za fasadu kuće, koja predstavlja odelo našeg doma. Naime, sve nijanse elemenata zemlje, od krem, bež, šampanj, blago žuta do svetlobraon, jesu idealne nijanse za fasadu kuće, jer garantuju stabilnost, čvrstinu i sigurnost.

Tada sam pitala Sandru šta misli o aktuelnom trendu bele boje, koji nam je stigao iz skandinavskih krajeva i po kojem ova boja apsolutno dominira u uređenja enterijera doma. Rekla mi je da dominacija jedne boje nije dobra, bez obzira o kojoj boji da je reč. Po njoj, trebalo bi je ”razbiti” nekom drugom nijansom, i tako napraviti balans i ravnotežu u domu, jer ona je najbitnija za uravnotežno funkcionisanje domaćina. Ujedno, pitala sam je šta misli o natpisima na zidovima, koji su takođe jedan od trenutno aktuelnih trendova. Odgovorila mi je da ih vidi kao pozitivan doprinos našoj svakodnevnoj inspiraciji i motivaciji, s tim da je jako bitno da pazimo šta će ti natpisi poručivati.

Feng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut | Roma Company Feng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut | Roma Company
Feng Shui tajne sa Sandrom Drinčić | Feng Shui Institut | Roma Company

Ovim razgovorom smo privele kraju naše druženje, u toku kojeg smo tek zagrebali po površini feng shui filozofije. Onoliko koliko je to bilo moguće za sat vremena, koliko smo proveli u Roma Company studiju, gde potrošači mogu u mirnom i prijantom ambijentu u centru grada da kupe kvalitetne proizvode, izaberu željeni desen tapete ili nijansu boje uz besplatan savet dizajnera, kao i da dobiju preporuku za majstora. Ipak, bilo je to i više nego dovoljno da me feng shui ozbiljno zaintrigira i da odlučim da mu se u budućnosti detaljnije posvetim. Posebno što sam u fazi preuređenja svog doma.

Sada me interesuje kako vi gledate na ovu filozofiju, da li je primenjujete i da li uopšte verujete ili ste skeptici. Jako bih volela da čujem vaše utiske, iskustva i savete. Sigurna sam da će biti zanimljivo i ostalim čitateljkama da čuju još koje mišljenje. Zato se ne libite da ostavite komentar. A ja vas srdačno pozdravljam do idućeg javljanja. Vaša B.

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija
*ovaj post je urađen u saradnji sa Roma Company
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

7 Responses

 1. Mene si zaintrigirala ovim postom, pogotovu sto razmisljam o kupovini stana. Iskreno, do skoro sam bila skeptik o ovome, ali mislim da ipak postoji nesto u vezi sa tom filozofijom, tako da mozda i iskoristim nesto i za svoj dom. 🙂 :*

  1. Drago mi je da ti je post bio interesantan, draga Milena! Inače, sigurna sam da ima istine u savetima ove filozofije, jer ne bi slučajno opstajala 3 hiljade godina. Svakako, ne treba biti opterećen ali ako postoji mogućnost zašto da ne ispoštujemo i koje feng shui pravilo. 😉
   Veliki pozdrav šaljem!!!
   B.

 2. Draga Brano,

  pratim te već dugo. Znam koliko vodiš računa o samom tekstu na blogu.
  Jedan iskren, dobronameran savet.
  Ukoliko možeš probaj da nađeš font koji podržava bolje latinicu. Na primer, slovo ć malo iskače dosta u odnosu na ostale i samim tim kvari utisak pri čitanju.

  Svako dobro,
  Nela

  1. Draga Nela,
   tvoja sugestija je potpuno na mestu. I mene jako nervira ta manjkavost ovog fota, ali ova WP tema ne pruža mogućnost promene istog, tako da su mi ruke vezane. Ili barem ja tako mislim. Ispitaću ponovo sve mogućnosti i potrudiću se da nađem rešenje.
   Hvala na javljanju i iskrenom komentaru!
   Veliki i srdačan pozdrav šaljem! 🙂
   Brana

 3. Bavim se uredjenjem svog budućeg doma i tema feng shui je aktuelna u našoj kući. Toliko aktuelna da smo angažovali stručnjaka iz te oblasti pa imamo i projekat u koji jedva čekam da se upustim..
  Prostor u kojem trenutno živimo nisam imala mnogo volje da uredjujem prvenstveno jer je “privremen” a kasnije jer je totalno pogrešan po feng shui-u. Jedino što sam uradila je nekoliko “lekova” za koje nakon 11 godina boravka u istom mogu reći da “rade posao”.
  Pročitah mnogo knjiga i smatram da je tema vrlo interesantna i treba probati upustiti se, pokušati sa primenom bar nekih pravila. Ne mora mnogo da košta a može biti i zabavno 🙂

 4. Ne znam kako ranije nisam ugledala ovaj post, fantastican. Bas nista nije slucajno, trenutno bas istrazujem o ovoj temi. Hvala ti <3

  1. Nema na čemu, draga Željka! Hvala tebi na lepim rečima! Nadam se da će post biti od koristi! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *