IKEA digitalni katalog: Mojih TOP 10 proizvoda

O tome šta mislim o IKEA katalozima najbolje govori činjenica da prethodna izdanja imam uredno sačuvana na jednoj od polica svoje biblioteke. I ne samo da ih čuvam već ih i redovno konsultujem kada god ponestane ideja i inspiracije za uređenje određenog kutka u stanu. I uvek, ali uvek, to listanje urodi plodom.  Međutim, ma koliko da volim druženje sa štampanim izdanjem, oduševila me je informacija da je ovogodišnje izdanje, i to jubilarno – povodom 70. rođendana, plasirano u digitalnoj formi. Prvenstveno jer znam da je posredi opcija koja je za životnu okolinu bolja i sigurnija. Ujedno, ovo je i korak bliže cilju koji su kao kompanija zacrtali, a po kojem bi do 2030. godine trebalo da postanu ”klimatski pozitivni”. Ovo su stvari za koje iz sve snage navijam jer je neophodno da kao kupci podstičemo drage brendove da nam svojim postupcima daju primer kako bi trebalo da se i sami ophodimo prema svetu koji nas okružuje. Neophodno je da u ovom pogledu neprestano motivišemo i inspirišemo jedni druge bez obzira na različitost naših pozicija. Poenta je u cilju koji nam je zajednički. Ako nekom brendu to polazi za rukom, onda je to IKEA, zato uvek imam reči hvale i podrške za njih.

Sledeći razlog mog oduševljenja je sama praktičnost ovako realizovanog kataloga. Jedan klik nas deli od detaljnih informacija o prikazanim proizvodima: od fotografija samog komada u prostoru, preko dimenzija do svih ostalih specifikacija. A tu je i opcija da isti komad odmah ubacimo u online korpu i završimo sa kupovinom. Sve vrlo lako, jednostavno, brzo.

Poslednji, ali nikako najmanje bitan razlog za moju radost zbog digitalnog izdanja je njegova dostupnost. Katalog više nije samo na mojoj polici, već je i u mom kompjuteru, ali i u mom telefonu, a samim tim na samo klik od mene.

Upravo sam zbog toga u rekordnom roku prelistala kompletan katalog i pronašla gomilu proizvoda kojima bih želela da osvežim svoj dom. Nekako sam uspela da broj izabranih stavki zaokružim i svedem na deset. U nastavku sa vama delim svoj najuži izbor, zajedno sa kratkim objašnjenjem zašto su mi baš ovi komadi privukli pažnju (klik na svaki od kolaža odvešće vas do stranice kataloga na kojem se nalazi navedeni proizvod).

Odavno tražim kancelarijsku stolicu nešto manjih dimenzija, a u beloj boji. Kako mi se radni sto nalazi u dnevnom boravku, važno mi je da ispoštujem njegov kolorit, ali i stil. Mislim da ću uz ovaj komad to konačno uspeti.

Ovo je verovatno komad koji mi je privukao najviše pažnje. Nisam ranije nailazila na zavese sa funkcijom čišćenja vazduha tako da me je zainteresovao ne samo proizvod već i sistem po kojem funkcioniše. Uz sve to, dopada mi se njihov dizajn i to kako se nadovezuje na ostatak dnevne sobe gde planiram da ih smestim. 

Sve više me privlače dekor detalji i nameštaj od prirodnih materijala kakvi su ratan i bambus. Za sada mi nije u planu promena većih komada, ali zato uvek mogu dodati detalje poput ove vaze. Suptilan način da ispratim aktuelne trendove i proverim, pre ozbiljnijih promena u ovom smeru, kako se i koliko uklapaju uz našu ”stalnu postavku”.

Još jedno kataloško otkriće koje me je potpuno oduševilo! Iako su naši zidovi već maksimalno iskorišćeni, ove police su na mojoj wish listi. Čim se dosetim gde bih mogla da ih smestim, eto i njih na jednom od naših zidova.

Mislila sam da se reči ”elegancija” i ”kantica za zalivanje” teško mogu naći u istoj rečenici. Ovaj model me je sa lakoćom demantovao. Sve u vezi sa njim je naprosto elegantno i baš zato,  ma koliko da mi nije neophodan, ne mogu da mu odolim.

Gomila YouTube videa posvećnih kućnoj organizaciji učinila je da mi se javi neopisiva želja za posedovanjem jedne ovakve police jer deluje da su jedan od najvažnijih preduslova za organizovanu kuhinju. Dakle, ovo ide u kategoriju ”YouTube made me do it”.

Još jedan komad kojim želim da osvežim svoj radni kutak. Ideja mi je da lampu pozicioniram na zid bočno od radnog stola, tako da ona odigra svoju primarnu ulogu, ali da ujedno bude i vid ukrasa za taj deo sobe.

Osim praktičnosti kutije ovog tipa, razlog zbog kojeg mi je na listi je kao i u slučaju Kaffebona ukrasne vaze. Dašak su aktuelnih trendova koje bih da na ovaj lakši način isprobam i primenim.

Iako po feng shui pravilima ogledalo ne bi trebalo da stoji u spavaćoj sobi, meni je već mesecima u glavi ta opcija. Ovo ogledalo mi je prvi izbor. Iako mi je ova odluka i dalje pod znakom pitanja, listi želja sam dodala i ovu stavku.

Razlog za ovaj izbor je vrlo jednostavan: stara korpa je spremna za promenu, a ova nam se idealno uklapa uz ostatak kupatila. I opet je na snazi moj poriv da unesem malo prirodnije materijale u naš dom. 

To bi bio moj TOP 10 izbor IKEA komada pronađenih u digitalnom katalogu. Tek par njih sam ranije viđala, a veći deo su sveža otkrića. Nadam se da će vam lista pomoći da i sami lakše pronađete željene komade i realizujete ideje i planove. Čini mi se da nikad ranije nije bilo toliko važno da prostor u kojem živimo učinimo toplijim i prijatnijim. Smatram to jednom od retkih pozitivnih posledica celokupne situacije. Kao neko ko je oduvek obožavao lepo osmišljen i organizovan enterijer, istinski sam srećna zbog ovakvih promena. Makar nešto lepo u ova ne tako lepa vremena.

 

kolaži: Nevena Mitrović


*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

  1. Duša me boli kad vidim sve divne stvari od ratana, a znam da imam mačku koja voli da grebe sve te pletene stvari.
    Nego, ako saznaš kako ova vrteška za začine može da de koristi u klasičnom kuhinjskom ormariću, javi. Ja sam se oduševila kad sam videla da su to napravili, a onda i momentalno razočarala kad sam shvatila da može da se montira samo na nove kuhinjske otvorene police iz iste serije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *