IKEA trikovi za bolju organizaciju: Mali saveti za velike promene u kući

Kada je sve u neredu, od čega krenuti kako bismo uveli red? Očigledna rešenja su obično ona najveća i najskuplja, međutim, veliki efekat se da postići i kroz male izmene u organizovanju prostora. U ovom tekstu vas vodimo kroz različita rešenja koje Ikea nudi, a koja vas mogu podstaći da (re)organizujete i uredite svoj životni prostor.

Bolje iskoristite već postojeće police

Kada je reč o policama, postoji jedan jednostavan način da poboljšate trenutno stanje. Uz Observatör korpe koje se kače direktno na policu bolje ćete iskoristiti čitav odeljak police i udvostručiti prostor koji vam je na raspolaganju. Ove metalne korpe mogu biti praktične za skladištenje kablova, punjača, fascikli i drugog kancelarijskog materijala. Isti se efekat može postići u ostavi gde se korpe kombinuju uz Omar seriju za odlaganje.

Pitanje polica posebno je važno u kuhinji. Iako naizgled ne deluju kao neophodan kuhinjski element, pregradni elementi iz kolekcije Variera vam mogu pomoći da na jednostavan način dobijete bolje organizovane kuhinjske police i površine. Mogu se koristiti unutar postojećih elemenata ili se postaviti na radnu površinu kao polica za začine, na primer, a posebno su praktični zbog toga što ne iziskuju nikakve modifikacije elemenata u koje se dodaju, što je posebno značajno u podstanarskim stanovima.

Još jedan polivalentan element koji može osvežiti policu u kuhinji, kupatilu ili kancelariji jeste Enhet rotirajuća polica. U kuhinji će vam pomoći da lakše dođete do začina i teglica, u kupatilu do kozmetičkih proizvoda, dok će u radnom kutku biti praktična za sitan kancelarijski materijal poput spajalica, čioda, i sl.

Ako imate malu kuhinju, treba pametno iskoristiti svaki kutak. Tu vam može pomoći cediljka za voće i povrće ili sudove koja se postavlja iznad sudopere i po potrebi pomera i sklanja. Ovo je jednostavan trik koji štedi prostor na radnoj površini i omogućuje vam da nijedan ćošak kuhinje ne ostane neiskorišćen.

Jedan komad, više uloga

Pri kupovini predmeta za uređenje, katkad valja razmišljati i šire od osnovne namene samog predmeta. Primera radi, držači inicijalno predviđeni za tanjire, sjajni su elementi u različitim kombinacijama. Najpre, ovi držači će vam pomoći da urednije organizujete posuđe u kuhinji, bilo unutar kuhinjskih elemenata i na otvorenim policama ili kraj sudopere za ceđenje tanjira. Takođe, držači za tanjire mogu biti zanimljivi i u kancelariji jer se umesto tanjira tu mogu naći pisma ili dokumenti na radnom stolu.

Kuhinjska kolica takođe predstavljaju komad koji se dobro može snaći u raznim prostorijama. Ako vam nedostaje kuhinjskih elemenata, kolica predstavljaju jednostavan način da upotpunite kuhinju. Prednost je svakako cena, ali i mogućnost pomeranja i prilagođavanja različitim situacijama, pogotovo ako na vrh stavite i odgovarajuću dasku, čime dobijate mini-varijantu kuhinjskog ostrva. Još zanimljiviji način da iskoristite kuhinjska kolica jeste da ih dodate u dnevnom boravku ili radnoj prostoriji gde se ona pretvaraju u poličicu za knjige na točkovima ili dodatni stočić za dnevni boravak.

Ideje za zid

Ukoliko imate prazan zid i potrebu za dodatnim prostorom za odlaganje, Sunnersta serija je ubedljivo najpovoljnije rešenje. Uz kombinaciju ovih jednostavnih metalnih šina, kuka, čaša i poličica koje se na njih kače, sami možete napraviti kombinaciju prema potrebama prostora. Od zakački za kuhinjske krpe i posude za escajg preko čaša za olovke i pribor za pisanje do prostora za kačenje peškira – ovaj sistem se može realizovati u bezbroj varijanti.

Ukoliko vam treba dodatni prostor za odlaganje, nije loše pomisliti i na manje konvencionalna rešenja poput torbe od jute. Možete je zakačiti za kuke, šipke ili police. Isti se efekat može postići i sa torbama ili pletenim cegerima koje već imate kod kuće.

Praktični elementi moraju biti modularni i prilagodljivi. Skadis je jedan od najpoznatijih Ikeinih proizvoda upravo zahvaljujući mogućnostima kombinacije. Sistem počiva na osnovnoj perforiranoj ploči na koju se kače različiti dodaci: čaše, štipaljke, kuke, trake, torbe, posude. Elementi se ne fiksiraju trajno, tako da ih možete povremeno pomerati i uvek postići različit efekat. Takođe, sama ploča može ići na zid, ali i uz površinu radnog stola, te se može izbeći bušenje rupa u zidu. Skadis je predviđen za kancelariju ili kupatilo, ali može biti zgodan i u spavaćoj sobi kao rešenje za odlaganje manjih predmeta, u ostavi ili hodniku uz varijante sa zakačkama, a može biti i oglasna tabla uz elastične trake koje drže papire, fotografije i razglednice.

(Ne)red

Ukoliko prezirete nered, kablovi su vam najveći neprijatelji. Na prosečnom radnom stolu zapetljani su kablovi za računar, punjači ili adapteri, a najlakši način da se uspostavi neki red jeste da se ispod stola doda držač kablova.

Jedan od najjednostavnijih načina obuzdavanja nereda jeste dodavanje različitih kuka na koje se mogu zakačiti torbe i dodatni elementi za odlaganje. Kuke se najčešće dodaju na vrata, ali ne treba zaboraviti da ih možete postaviti na stranicu ormara, na ivicu stola ili lavaboa.

Kada je reč o sređivanju kupatila, površine komoda i polica obično prekrivaju kozmetika i šminka. Prvi korak u sređivanju kupatila leži u urednijem odlaganju bočica, teglica, šminke i drugih sitnica. To se može postići dvojako. Uz providne plastične kutije zadržava se preglednost, ali se postiže uredniji prostor. S druge strane, kutije poput one iz Saxborga serije predstavljaju mali sistem za odlaganje koji se slaže u jednu celinu. U okviru plastične kutije sa poklopcem od plute nalaze se ogledalo, podeoni elementi i elementi za odlaganje sitnica koji se mogu razložiti i upotrebiti zasebno, te na kraju spakovati i lako skloniti nakon korišćenja.

Čak i nered koji se ne vidi može da smeta. Fioke su često najneuredniji deo prostorije upravo zato što mislimo da ono što se ne vidi na prvi pogled nije prioritet u sređivanju. Ipak, kada i to dođe na red, fioke se u nekoliko lakih koraka mogu efikasno srediti. Uz umetke, pregrade ili kutije, biće lakše pronaći predmete u fiokama i naći motivaciju da se stvari vraćaju na svoje mesto.

Ako imate policu u haosu, problem verovatno leži u neurednim dokumentima i papirima. Ovo se lako može rešiti uz korice za časopise. Od najjednostavnijih i najpovoljnijih belih korica, do dekorativnih korica u boji, rezultat će svakako biti vidljiv u kratkom roku. Prednost belih korica je što se uz malo kreativnosti može doći do originalnih rezultata.

Najzad, obuća može biti izvor nereda koji se vidi čim kročite u stan. I bez cipelarnika moguće je uredno odložiti obuću. Ako imate običnu policu, uz dodatke za cipele ćete postići kompaktnost i maksimalno iskoristiti prostor kojim raspolažete.

Ideja je zaista pregršt i lako se sprovode u delo. Ovo su samo neki od veoma praktičnih saveta i svi su dostupni u Ikei. Radujemo se da čujemo i vaše trikove za sređivanje prostora.

Fotografije: IKEA
Ilustracije: Mina Živić

*ovaj tekst nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.