Kako do savršeno stilizovane praznične trpeze uz komade domaćih kreativaca

Sve je i više nego jasno: u jeku smo sezone praznovanja.  Velike su šanse da ćemo se i sami u nekom trenutku naći u ulozi domaćina ili domaćice, pa hajde da se za tu ulogu što bolje pripremo. Mi vam u tome pomažemo našim vodičem do što lepše i zanimljivije trpeze. Idemo redom: od stolnjka do sveća.  

Osnova svega - stolnjak

Da krenemo redom: stolnjak je osnova pri aranžiranju trpeze. Ako želite da hrana i ostatak dekoracije dođu do izražaja, vrlo je važno da pažljivo odaberete ovaj element. Estetika rustičnih stolnjaka naših baka je aposlutno poželjna, pa ako imate neki u ormaru, sad je vreme da ga izvadite! Ukoliko to nije slučaj, bez brige, jednim odlaskom na pijacu (ili na sajtove poput Kupinda, te KupujemProdajem) rešićete ovaj problem.

Ukoliko ste u potrazi za nečim luksuznijim, Vilenica studio stvara čudesne kreacije od tekstila sa originalnim otiscima. U njhovoj ponudi naći ćete stolnjake, nadostlanjke, salvete i setove. Naš omiljeni je Ginko, laneni, bež nadstolnjak za centralni deo stola, ispod kojeg možete postaviti jednobojni stolnjak.

Najzad, ukoliko biste ipak da preskočite ovaj deo aranžmana, jednostavni podmetači za tanjire od plute su odlična alternativa, a možete ih naći u mnogim prodavnicama za kuću.

@vilenicastudio

Bonus predlog: Podmetače od plute možete napraviti sami, shodno dimenzijama svog stola ili čak u nekom obliku po želji. Plutu na metar možete kupiti u radnjama kao što je Derma na Dorćolu i potom skalpelom pažljivo izrezati oblik po želji i eventualno obojiti. 

Tanjiri

Tanjiri su možda i najvažniji deo trpeze i zato se s posebnom pažnjom posvetite njihovom odabiru. Naš prvi izbor svakako su kreacije domaćih dizajnera, a ponuda je zaista bogata. Tu je dobro poznata radionica Boya porcelan, čiji se jednostavni tanjiri iz kolekcije Moscata savršeno uklapaju u svaku kombinaciju. Takođe, obožavamo terazzo u svim varijantama, a posebno na tanjirima iz radionice Made of dust ceramics koji će se savršeno uklopiti uz tamnije jesenje tonove. Tu je i Jefimija ceramics sa masivnim tanjirima mrkih tonova za nešto mračniju svečanu atmosferu. Druga opcija za nabavku tanjira je, opet, pijaca. Ukoliko volite odlaske na buvljak, tu ćete naći predivne porcelanske tanjire iz različitih epoha. Trik je samo da budete uporni i da vas ne mrzi da se cenkate.

@made.of.dust.ceramics
@boyaporcelain
@_jefimija_ceramics

Bonus savet: Ako savršen servis za ručavanje tražite na buvljaku, razmislite o tome da sami osmislite jedinstvenu kombinaciju. Odaberite boju koja će se provlačiti kroz ceo set i onda tražite, na primer, različite bele tanjire sa pozlatom ili kupujte samo kobalt tanjire različitih dezena. Zajednička crta (pozlata ili plava boja) povezaće sve komade, ali će njihova raznolikost dati moderan izgled setu.

Posude za posluživanje

Pored tanjira, različite vrste posuda za posluživanje centralni su element trpeze. U zavisnosti od toga šta najčešće spremate, to mogu biti zdelice, tanjirići, ovali, ali i stalci za voće i torte, na primer. Divne posude ove vrste možete naći u Boya porcelanu, a naš favorit je Blanche činija s posebnom teksturom. Zdelice ćete naći na brojnim mestima, a mi ovom prilikom izdvajamo interesantne zemljane posudice koje stvara Marija Milin (Galerija Blatobran), kao i predivne bokalčiće iz radionice Salutslava. Takođe, Semanova ceramics u Galeriji 1250 ima sjajne posude za puter, a na istom mestu ćete naći i divne moderne zdelice inspirisane Pirotom, čiji je autor Igor Stangliczky.

@boyaporcelain
@blatobran_gallery
@gallery1250
@gallery1250

Kada je reč o stalcima za torte, naš izbor definitivno jesu radionica Vud i njihovi jednostavni, drveni, okrugli stalci, a kada je u pitanju keramika, izbor pada na Douša ceramics i njihove sjajne komade. Zanimljivo je da je radionica Vud porodični posao, a Mila, koja je deo ovog brenda, autorka je i sjajnog bloga Milin kuvar, gde ćete sigurno naći inspiraciju za jela koja ćete spremiti za gozbu!

@radionicavud
komunamarket.rs

Bonus savet: Nema ničeg lepšeg nego kad naučite kako da sami nešto stvorite. Za nas koji nismo profesionalci u izradi keramike, bilo bi preambiciozno poželeti da napravimo čitav set, ali na radionicama koje organizuju Boya porcelan i Jefimija ceramics možemo napraviti sopstvenu činiju, tanjirić ili šolju, koje ćemo kasnije koristiti pri posluživanju hrane.

Posude za so, biber, ulje i sirće

Nezaobilazni deo svake trpeze su slanici i posude za ulje i sirće. Iako je reč o praktičnim komadima koji nisu u centru pažnje, sad je moguće naći prelepe komade domaćih umetnika. Naš favorit je svakako set koji potpisuje Marija Seman (Galerija 1250), a koji možete sami kombinovati od ponuđenih komada u zemljanim i maslinastim tonovima. Mi smo ih uparili sa drvenim stalkom sa pijace i dobili super kombinaciju. Takođe, sjajne posude za ulje i sirće u mrkim tonovima dolaze iz radionice Tonovi zemlje, a možete ih naći na Komuna marketu.

@semanova.ceramics
komunamarket.rs

Bonus savet: U kineskim ili u Jumbo prodavnicama možete naći čepove za ulje/sirće i njih sami možete dodati na bilo koju flašu koju imate. Tako ćete u vrlo jednostavnoj i povoljnoj varijanti dobiti originalni set

Escajg

Za escajg se ne možemo okrenuti domaćim kreativcima, pa je zato najbolje otići na buvljak i uz malo sreće pazariti srebrni escajg iz prošlog veka. Ako se opredelite za nešto modernije varijante, Ikea i Jysk imaju odličnu ponudu crnih i zlatnih setova. Jedino što u ovoj kategoriji možete naći kod naših umetnika jesu viljuške i kašike za serviranje, a tu je ponovo radionica Vud sa divnim kašikama za salatu.

jysk.rs
ikea.com
@radionicavud

Čaše

Pored jela, valja obratiti pažnju i na piće, a utisak umnogome zavisi od toga u čemu ćete piće služiti. Najoriginalnija varijanta koju smo našli su Semanova pehari iz Galerije 1250 koji će vam pomoći da se osetite kao da pijete vino u nekom zamku! Ako ste ipak za malo klasičnije varijante, najbolji izbor staklenih i kristalnih čaša je definitivno na pijaci (ili na Instagramu na vintage profilima) i uz malo strpljenja tako možete doći do prelepog kristalnog seta.

@semanova.ceramics
@semanova.ceramics

Bonus savet: Čaše možete ukrasiti korom citrusa, ali ne morate da se zadržite na standardnom parčetu limuna na obodu čaše, tu su brojne lake, a efektne dekorativne varijante koje ćete otkriti klikom na ovaj link.

Salvete

Salvete su najjednostavniji način da, svaki put kada zovete goste na večeru, postignete drugačiji efekat. Najlepše su svakako tekstilne salvete, mada nisu mnogo praktične. Predivne, sa botaničkim motivima, čekaju vas u Vilenica studiju, ali možete se opredeliti i za jednostavnije opcije iz različitih prodavnica za uređenje doma. Ukoliko imate iskustva u šivenju, možete i sami napraviti salvete po želji. Ako su tekstilne salvete ipak nepraktične za vas, lep izbor papirnih imate svuda, od Ikee i Pepca do DM-a, ali je naš predlog da se držite jednostavnih dezena i da naučite kako da ih aranžirate na efektan način.

vilenicastudio.com

Cveće

Kada ste osmislili deo koji se odnosi na hranu, treba razmisliti i o dodatnoj dekoraciji. Vaza za cveće je tu neizostavan detalj, a izbor je ogroman. Nama su omiljene vaze s karakterom Miona ceramics koje nam dolaze pravo iz Galerije 1250, a obožavamo i one sa potpisom Aleksandra Vaca koje ćete naći u Galeriji Blatobran (trenutno njegove radove možete pogledati i u Muzeju primenjene umetnosti gde je u toku njegova izložba). Vaze će svaki put oživeti na drugačiji način u zavisnosti od izbora cveća, ali ako nemate vremena da iznova tražite nove cvetne aranžmane, razmislite o tome da kupite neki od predivnih suvih buketa u bež, bordo i zelenim tonovima. Možete ih naći u Studiju Mušmula ili Studiju Pampas. Ovi buketi dugo traju, ne iziskuju nikakvo održavanje, a oplemeniće vaš prostor i van okvira jednog okupljanja uz večeru.

@miona_ceramics
@vac_ceramics
@studio_pampas
studiomusmula.rs

Bonus savet: Ako ste raspoloženi za kreativni poduhvat, možete sami napraviti papirno cveće i tako stvoriti dugotrajni buket koji će ulepšati vašu trpezu. Ideja je bezbroj, mi vam predlažemo da probate varijantu s nekoliko različitih cvetova od krep papira.  

Ovo je bila lista naših predloga, a sada čekamo vaše! Javite nam svoje omiljene adrese domaćih kreativaca na kojima možemo pronaći još zanimljivih detalja za savršeno stilizovanu trpezu.