Kućna kancelarija: Ukoliko još uvek niste sredili svoj radni prostor, otkrivamo vam kako da to učinite na lak i priuštiv način

Imajući u vidu novonastale uslove, radni prostor je postao važan deo naših domova. Neki se tako prvi put susreću sa idejom da imaju radnu sobu, neki osećaju potrebu da postojeći prostor preurede, a mnogi usled nedostatka prostora moraju da osmisle višenamenski kutak koji može poslužiti i za rad. Bilo da već imate kancelariju kod kuće ili ne, ukoliko vam se dopada rad na daljinu, 2020. godina je pravi trenutak da se upustite u sređivanje radnog prostora. U nastavku vas očekuju naša tri predloga za uređenje kućnog ofisa. Svaki od predloženih komada i detalja stiže iz Emmezete, tako da na jednom mestu, po povoljnim cenama, možete naći skoro sve što vam je potrebno. Naravno, naše predloge možete kombinovati, nešto oduzeti, a nešto dodati. Suština je u inspiraciji, a mi se nadamo da ćemo vam je ovim tekstom pružiti. Na kraju istog, delimo sa vama predloge iz magazina Emma, koji su nam ljubazno ustupljeni od strane Emmezeta Srbija tima. Nadamo se da ćete nakon što pročitate i prelistate ovaj tekst dobiti ideju kako da doterate svoj radni prostor, a i želju za tim. Verujte nam na reč – svaka promena napraviće razliku i u vašem osećaju, a i u pogledu produktivnosti.

Prvi predlog: Elegancija u industrijskom stilu

Za one koji provode mnogo vremena u kancelariji najvažnija stavka mora biti funkcionalnost i prilagodljivost nameštaja. Kako bi se postigli optimalni uslovi, potrebno je da obratite pažnju na karakteristike i položaj radne stolice i radnog stola, a potom i računara koji koristite. Na ovu temu možete pogledati odličan YouTube video koji se bavi ergonomijom, odnosno detaljnim uputstvima kako bi trebalo pozicionirati nameštaj, te tehniku koju koristite. 
 
Izbor radne stolice je ključna stavka: važno je da bude udobna i prilagodljiva. Kada je reč o izgledu radne stolice, danas postoje brojne mogućnosti, otud vam i mi dajemo dva predloga. Prvi je Giselle, klasičnija varijanta kancelarijske stolice, ali nešto finijih, elegantnih linija zbog čega zadržava dozu sofisticiranosti. Ukoliko se ovaj poslovni izgled ne uklapa uz ostatak enterijera vašeg doma, tu je Everton, kancelarijska fotelja. Ovo je odličan izbor ukoliko je vaša kancelarija deo vašeg dnevnog boravka uz koji se, najčešće, fotelje ovog tipa lepo uklapaju.  
 
Kada je reč o radnom stolu, biramo jednostavnost. Colorado radni sto stiže u fantastičnoj kombinaciji crnog mat metala i materijala u boji hrasta. Ako je nešto elegancija u industrijskom stilu, onda je to ovaj sto. On nam je diktirao izbor svih ostalih komada, te tako imamo metal u crnoj mat boji i u fiokaru, ali i u detaljima poput Spoke zidnog sata i World držača za fotografije. Kada smo kod držača, iako smo svesni njegove primarne namene, preporučujemo da ga iskoristite i kao inspiration board na kojem ćete okačiti sve one sitinice koje vas na ovaj ili onaj način inspirišu i podstiču da budete vredniji i fokusiraniji. 
 
Crni metal nas je pratio i u izboru lampe, tako da smo se odlučili za Firmo stonu lampu koja se lako fiksira za ivicu stola ili policu koja je u blizini istog. Detalji mogu da prate zadati kolorit ili mogu da budu u prirodnijim nijansama kojima smo želeli da umirimo celokupan spoj.

 

World držač za fotografije
Spoke zidni sat
Firmo stona lampa
Colorado radni sto
Fiokar
Giselle kancelarijska stolica
Everton kancelarijska fotelja
Hand ukras
Holly ukrasna korpa
Noble globus
Sunset mirisna sveća

Drugi predlog: praktičnost u neutralnim nijansama

Rad od kuće je za neke privremeno rešenje, pa drastične promene nisu opcija, a neretko nisu ni moguće usled kvadrature životnog prostora. U ovom slučaju valja razmisliti o tome kako se postojeći prostor može učiniti višenamenskim. Odlična alternativa je diskretni višenamenski sto ili, još bolje, sto integrisan u policu kakav je model Escale koji je naš sledeći predlog. Ovakav komad nameštaja se van radnog vremena pretvara u policu koja se uklapa u različite prostorije. U nedostatku prostora, trpezarijska stolica može služiti i kao radna stolica, a ako imate prostora za kancelarijsku fotelju naš predlog je model Nikki.
 
Umesto radne lampe bolje je odabrati jednostavnu stonu lampu poput modela Jaylen, a kancelarijski pribor možete odlagati u dekorativne kutije i korpe. Takođe, ne zaboravite da unesete život (i čist vazduh) u prostor! Biljke su dobrodošle u svakom prostoru, pa tako i u kutku koji ste namenili za rad. Ukoliko niste dobri u gajenju biljaka, ne očajavajte – veštačke biljke danas izgledaju izuzetno lepo i prirodno tako da i one mogu biti dobra opcija. Ah, da, ne zaboravite da svoj kutak osvežite i lepim mirisnim notama. Naš predlog su mirisne sveće kojima smo opčinjeni. 
Nikki kancelarijska fotelja
Escale radni sto
Jaylen stona lampa
Cork ukrasna korpa
Veštačka biljka
Cork ukrasna korpa
Dekorativna polica sa biljkom
Posuda za napitke
Famille dekorativna kuhinja
Garden rokovnici
Natural mirisna sveća

Treći predlog: romantična ušuškanost

Naš treći predlog je najromantičniji, najženstveniji, ali i najušuškaniji. Sve to ga čini i najfotogeničnijim. Ukoliko se pitate da li je pametno da ulažete malo više sredstava u detalje svog radnog, a kućnog prostora, naš odgovor je – da! Ma koliko da traje vaš rad od kuće, ovaj deo doma može zauvek ostati vaš kutak inspiracije i motivacije. A takvim ga čine upravo detalji. Zato je ovde naglasak na njima. Od zidnog planera, preko dekorativnih kutija za odlaganje i malog fiokara koji se smešta na sam sto, do polica specifičnog oblika i vaza koje se mogu koristiti za cveće, ali i odlaganje pribora. Kolorit je, naravno, vaš izbor. Ali, nemojte se bojati da u tom pogledu budete hrabri. Ako su boje ono što volite – go get them! 

Nedeljni planer
Zidni nedeljni planer
Rustic kutije za odlganje
Blush kancelarijska stolica
Famous stona lapma
Lori radni sto
Lori radni sto
Arty zidna polica
Romance mali dekorativni fiokar
Arty zidna polica
Sveske
Jungle Fever set svezaka
Dahlia buket
Vaze
Sannie vaze
Mirisna sveća
Glitter sveća
Koja god bila vaša varijanta radnog prostora, imajte na umu da su kutije i korpe najbolji saveznik u uređenju kancelarije. Takođe, ne zaboravite ni dodatke koji vam pomažu da se bolje organizujete: imajte pri ruci sat, kalendar i planer ili svesku. Iako je reč o predmetima koji u doba savremene tehnologije deluju prevaziđeno, oni će vam pomoći da se lakše pridržavate plana za dati radni dan i budete produktivniji. I da, kuhinjski tajmer može biti od velike pomoći ukoliko ste fan pomodoro tehnike (ako je do sada niste isprobali, probajte je jer je odlična). 
 
Ideja ima pregršt, opredelite se za varijantu koja najviše odgovara vašim uslovima i mogućnostima. Najvažnije je da stvorite podsticajnu atmosferu u kojoj će vam rad ujedno biti i zadovoljstvo. Ukoliko vam je potrebno još primera, delimo sa vama predloge Emmezeta Srbija tima (svi komadi koji su prikazani na fotografijama, deo su njihovog asrotimana). Dodatnu dozu inspiracije potražite i u časopisu Emma home gde je kancelarija u kući s pravom nazvana otkrićem godine.

fotografije: Emma Home