Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Male Kuhinje: Praktični Saveti za Efikasno Uređenje i Organizaciju

U ređenje male kuhinje može biti veliki izazov. Međutim, ako dobro isplanirate raspoloživi prostor i iskoristite ergonomska i praktična rešenja, dobićete udoban prostor za realizaciju svojih kulinarskih planova. Saznajte kako urediti malu kuhinju i kako je opremiti.

Precizno merenje i dobar plan su osnova za uspešno uređenje

Prilikom opremanja bilo koje kuhinje, vredi početi sa vrlo preciznim merenjima prostora. Izmerite površinu poda i svakog zida. Nacrtajte ih i dodajte postojeće instalacione elemente, vrata i prozore na plan. Ne zaboravite da izmerite i tačnu visinu sobe – u maloj kuhinji vredi iskoristiti puni potencijal zidova.

Kada dobijete dimenzije prostorije, možete početi da planirate raspored nameštaja i njegovu estetiku. Potražite inspiraciju na Internetu, TV programima ili u štampi. Posetite nekoliko prodavnica nameštaja i izložbenih salona sa nameštajem po meri. Zahvaljujući ovom znanju, biće vam lakše da pronađete svoj omiljeni stil.

Uređenje male kuhinje

Čak i najmanja kuhinja treba da nudi nekoliko osnovnih zona:

  • Zona skladištenja ovde možete čuvati prehrambene proizvode i posuđe. Ova zona treba da sadrži frižider, kao i ormare sa policama ili fiokama.
  • Zona za pranje i pripremu ovde ćete moći da operete povrće, ogulite ga, pripremite sendviče ili zamesite testo. Ova zona mora uključivati sudoperu i radnu ploču, korpe i kante.
  • Zona za kuvanje prostor u kome se odvija stvarni proces kuvanja. Ova zona mora imati šporet i pećnicu.

Što je manji raspoloživi prostor, to će pojedine zone biti uže – međutim, važno je planirati ceo raspoloživi prostor što je moguće ergonomičnije. Zbog toga je upotreba zoniranja od ključnog značaja, jer je zgodno da frižider bude blizu radne površine, a sudoper relativno blizu radne površine i šporeta.

Kompaktna rešenja za malu kuhinju

Mala kuhinja je relativan koncept – za svakog znači nešto sasvim drugo. Neki ljudi veruju da je odvojena kuhinja sa prozorom od 14 kvadratnih metara mala. Drugi imaju samo čajnu kuhinju u dnevnom boravku ili hodniku, ili prostoriju dužine nekoliko metara. Zaista nema smisla tražiti definiciju pojma “mala kuhinja”, bolje je da se usredsredite na ono što možete učiniti da uredite svoj prostor na praktičan način. Idealna opcija su kompaktna rešenja – posvećena malim kuhinjama. Odlični primeri ove opcije su ploče za kuvanje sa dve ringle, mašine za pranje sudova širine 45 centimetara ili frižideri montirani ispod radne ploče.

Ako nema dovoljno prostora za veliku mašinu za pranje sudova, ne vredi potpuno se je odreći – bolje je instalirati tanku verziju i pokrenuti je malo češće.

Mala kuhinja sa velikim potencijalom - iskoristite površinu zidova

Umesto da brinete o maloj količini prostora u kuhinji, razmislite o ugradnji strukture koja koristi celu visinu sobe. Takvo rešenje možete lako naručiti po meri ili konstruisati od modularnog nameštaja.

Vertikalno proširenje kuhinje ima velikog smisla jer se u gornjim ormarićima mogu čuvati ređe korišćeni, ali ipak neophodni predmeti. Ako se plašite da vas ne zatrpa previše ormarića, poslužite se jednostavnim trikom – gornje ormariće izaberite u boji zida na kome vise, a donje u tamnijoj boji. Efekat bude lagan i suptilan.

Opremite svoju kuhinju samo neophodnim stvarima

U mnogim kuhinjama nedostatak prostora nije zbog mikroskopske veličine, već zbog viška predmeta. Razmislite koliko posuđa pribora i kalupa za pečenje stvarno trebate. Savremene šerpe i tiganji koje ćete pronaći u Pepco ergonomski su i praktični. Neki modeli se mogu lako skladištiti naslagani jedan na drugi, što će uštedeti mnogo prostora.

Pobrinite se za dobru organizaciju unutrašnjosti polica i fioka

Čuvanje kuhinjskih predmeta i prehrambenih proizvoda na način da se ne gubi dragoceni prostor zahteva nekoliko jednostavnih dodataka, kao što su pregrade i organizatori fioka. Oni će olakšati organizovanje sadržaja fioka. Drugi način za bolje korišćenje raspoloživog prostora je skladištenje prehrambenih proizvoda (posebno rastresitih) u posebnim kutijama koje se mogu slagati jedna na drugu i veoma blizu sebe. Takve kutije za hranu i piće možete pronaći u Pepco po odličnoj ceni.

Pročitajte takođe: Moderna kuhinja – kako urediti i opremiti?

Nemojte da zaboravite na optičke trikove

Da li ste znali da određene boje i uzorci mogu učiniti da soba izgleda prostranije? Tako deluju svetle površine i blago sjajni nameštaj koji reflektuje svetlost. Sličan efekat će pružiti i zidno ogledalo, koje odražava deo unutrašnjosti i čini ga većim. Svetle, dobro osvetljene kuhinje će uvek izgledati prostranije od onih sa tamnijim bojama. Ništa nema tako pozitivan uticaj na percepciju enterijera kao red – što je manje predmeta postavljeno na radnu površinu i na otvorenim prostorima u maloj kuhinji, to će izgledati veće.

Uređivanje male kuhinje ne mora biti teško. Iskoristite potpuno njen potencijal. Izaberite udobne dodatke i pribor za jelo iz Pepco da biste kreirali prostor prilagođen vašim potrebama.

*Sadržaj je kreiran u saradnji sa kompanijom Pepco