Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mali vodič kako do šik i funkcionalne lampe domaćih kreatora

Drvena, metalna, sa abažurom, za čitanje ili atmosferu, belo ili žuto svetlo – pronaći savršenu lampu može biti izazovan posao. Idealna lampa treba da bude podjednako fin i funkcionalan komad sa sijalicama koje promovišu štednju električne energije.

Još je važnije da znate za koju svrhu lampu kupujete, gde će stajati, te kakav je stil prostorije za koju kupujete. Tek kada se nađete u ovakvom moru pitanja koja zahtevaju odgovor, shvatićete zašto je važno obaviti malu pripremu pre same kupovine.

Kako bismo vam donekle olakšali ovaj pohod, kreirali smo mali vodič za odabir lampi uz primere domaćih kreatora za koje mislimo da su vredni vaše pažnje.

Umetnost koja zrači

Ako želite da oživite monotoni ugao prostorije, lampa živahnih boja i zanimljivog dizajna će definitivno uraditi posao i biti pravi eye catcher. Naš predlog je leopard porcelanska lampa brenda Beluga

Ovaj model krase divni ručno crtani i bojeni detalji, a cela baza lampe je izrađena od keramike. Ako težite ka modernom, bojama ispunjenom domu, ova lampa će sigurno biti pravi ulov koji ćete posedovati godinama. 

Sličan efekat možete postići i sa lampama nastalim u jednoj posebnoj kolaboraciji. Udruženim snagama umetnica Jana Orsolić i brend drvenih igračaka Ellika kreirali su svetleće poruke na srcolikim drvenim postamentima. U vaš kutak možete useliti motivišuće misli, koje će sigurno zasijati u pravim momentima. Neka vam srce igra. 

Ove lampe dolaze u različitim oblicima i bojama uz poznate poruke ove umetnice. Idealno za omiljeni kutak u spavaćoj sobi ili na radnom stolu kako bi vas podsećale na sve lepo. 

www.belugaceramics.com
@ellika.rs

Održivost i umetnost

Ako težite domu u kojem dominira potpuni raskoš boja i stilova, onda će vas brend Nusprodukt ostaviti bez daha. Umetnica iza ovog brenda kreirala je jedinstven spoj preloved predmeta, stilova i boja dajući im još jedan život u obliku lampi.

Domaća autorka, a komadi pronađeni u Njujorku, iz različitih era, ponovo spojeni da vama zasvetle. Čak 95 odsto delova lampe su pronađeni po buvljim pijacama u Njujorku, ali i u Beogradu. Prava poslastica u vidu lampe. 

@nusprodukt

Veličina lampe je bitna

Da li ste znali da pri odabiru lampe za spavaću sobu treba da vodite računa da ona bude jednu trećinu iznad dušeka i da zauzima jednu trećinu mesta na noćnom stočiću? Tako nećete morati da razmišljate da li je svetlo prejako ili da možda uopšte ne dopire do vas. U suštini, isto pravilo važi i ako kupujete lampu za neku drugu prostoriju. 

Drugo pravilo kojim se možete voditi jeste da su veličina sobe i kreveta srazmerne masivnosti lampe i veličini abažura (ako kupujete lampu kod koje možete da birate abažur, on uvek treba da oslikava stil baze lampe). 

Manja soba podrazumeva i tanje, unikatnije lampe sa manjom bazom i abažurom. Takav primer jesu lampe brenda Ćoše dekor koje, osim fine tople svetlosti idealne za čitanje, nude i prostor za praktično držanje knjige. Model odlikuje puno drvo i fina obrada koja će vas posebno oduševiti. 

@cosedecor

Vanvremenski mesing

Mesingane ili lampe sa pozlatom su i dalje vrlo traženi komadi. To su modeli sa kojima skoro nikad ne možete da pogrešite. Daju savršen efekat ako ih držite postavljene na crnoj ili tamnoj komodi ili fiokaru, u dnevnoj sobi ili hodniku. 

Naš predlog bezvremenskih i šik lampi su definitivno Dositej unikatne lampe. Svaki model je izvanredan spoj drveta i mesinga koji krasi mlečno beli abažur. Zamišljamo ih u klasičnoj dnevnoj sobi, na stočiću pored kauča, na polici pored TV komode ili na komodi u predsoblju. 

@dositej_unikatne_lampe

Moderno i funkcionalno

Kada je u pitanju izbor lampe za sto, ona zaista prevashodno mora biti u funkciji vašeg radnog saveznika. Idealna lampa, ako nas pitate, osvetljava tek toliko da možete da radite bez naprezanja, a da u isto vreme imate šik dodatak stolu. 

Lampa brenda Lampemm je moderan komad, finih linija sa akcentnim abažurom koji će lepo osvetliti radni prostor i otopliti hladan stil bilo koje prostorije. 

Ukoliko ste više za hladan, industrial stil, možete dodati lampu u sličnom maniru. Naš predlog je zanimljiva kreacija brenda Tabled. Reč je o brendu koji svoje lampe pravi ručno od betona i drveta. Moderno i održivo!

@lampemm
@tabled.rs

Ne zaboravite na sijalice

Preferirajte led sijalice, one će trošiti manje energije, a imaćete jaču i lepšu svetlost. 

Sijalice koje idu u lampu mogu biti različite boje i one zavise od vaših preferencija budući da se lampe prave tako da budu kompatibilne sa određenim oblikom i jačinom sijalica, ali ne i bojom svetlosti. 

Takođe, nijansu tople žute ili meke boje birate u odnosu na prostoriju gde će se lampa nalaziti. Primera radi, za spavaću sobu se uvek preporučuje meko belo iliti ambijentalno svetlo, dok vam je za rad u kuhinji potrebna jarka bela svetlost. 

Ovaj sjajan komad brenda Wood Mood design radi isključivo uz led sijalice što ga čini idealnim za čitanje. Osim što je efektan dodatak komodama, Dživdžan lampa nudi podjednako lepotu, praktičnost i održivost.

@woodmooddesign

Umesto zaključka

Jedan mali podsetnik da palite svetla samo u prostoriji u kojoj se u tom momentu nalazite. Ako želite ambijent ili ako zbog kućnog ljubimca ostavljate lampe upaljene, neka one obavezno budu sa led sijalicama. Sada kad smo rešili pitanje štednje električne energije, ostalo je samo da vas pitamo kako vam se čini naš izbor lampi domaćih kreatora? Koju vidite u svom domu?

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

One Response

  1. lepe su lampe, verovatno nisu ni jeftine, ali ne treba ni da budu. Kod novih LED sijalica veoma je važno odabrati pravu nijansu i boju svetlosti. Meni stalno zapadne ona sterilna bela boja koju mrzim iz dna duše. Nejbolja je žuta topla, po tome su one stare sijalice nenadmašne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *