Martovska enterijer priča: eklektična kombinacija muževnog i romantičnog

Na samom početku mojih beleški o domu u koji ćemo danas zajedno zaviriti stoji sledeće: ”Šest godina u stanu. Sele se. Prodali su ga nameštenog. Nose sa sobom satove, sandučiće i slike.” Da, ovo je prva enterijer priča u okviru koje ću predstaviti stan koji je u međuvremenu promenio vlasnike. Ne brinite, pozadina priče je pozitivna i prodaja ovog stana je zapravo uzrokovana činjenicom da će se naši današnji domaćini vrlo brzo preseliti u još lepši i zanimljiviji dom. Pre nego što to zvanično i učine, poželeli su da sa nama podele svoju enterijer priču, na čemu sam im neizmerno zahvalna. Oni su Ema Bednarž i Filip Ratković, mladi par iz Beograda, koji pored dvoje male dece i uspešnih karijera (Ema je pravnik i radi u Fondaciji Tempus, ali i u Centru za razvoj fotografije kao pravni savetnik na donošenju Etičkog kodeksa za profesiju fotografa, dok je Filip konsultant u Jones Lang LaSalle agenciji), ima dovoljno volje i želje da se bavi uređenjem svog stana. Kada to kažem, ne mislim na puku kupovinu nameštaja koji je trenutno u trendu, već na istinsku posvećenost ili bolje reći, požrtvovanost da stan izgleda upravo onako kako su zamislili.

Parcijalno sređivanje stana razlog je njegove ”eklektičnosti”, kako su to umešno definisali Ema i Filip. Naime, dok dnevni boravak svojim koloritom, tipom nameštaja i detalja podseća na kakav momački stan u Njujorku, dotle nas kuhinja svojom belinom i materijalima asocira na kućerak u nekom od seoceta Provanse. Neočekivan, a opet tako prirodan spoj, između kojeg postoji suptilan prelaz u vidu minimalistički uređenog trpezarijskog kutka, inače smeštenog u uglu velike prostorije u kojoj je i dnevni boravak, ali i radni deo. Kako su mi Ema i Filip objasnili, ova prostorija je prvobitno trebalo da bude podeljena na dve sobe, ali kako su stan kupili u sivoj fazi gradnje odlučili su se da izbegnu pregradni zid.

 Brana's Divine World, Enterijer priča, Uređenje enterijeraJT__4724JT__4727 JT__4728JT__4763JT__4723Brana's Divine World, Enterijer priča, Uređenje enterijera 01JT__4731JT__4729JT__4765
JT__4730JT__4772JT__4745JT__4756

Istovremeno, rešili su da u potpunosti promene prvobitni izgled kuhinje, ali i da pregrade i zazidaju galeriju koja je bila otvorenog tipa. Kuhinja je iziskivala najviše posla jer je najpre dozidavana, a onda je svaka pločica lepljena ručno. Inspiracija jeste bio jug Francuske, ali i skandinavski dizajn, čiji je ljubitelj Filip. Upravo na njegov predlog dodat je crtež dirižabla, koji ovaj deo stana čini istinski upečatljivim i netipičnim. Zanimljivi drveni detalji, ilustracije na zidu i lepo raspoređene kuhinjske sitnice na pravi način su zaokružile priču o ovom delu stana, koji stilski najbolje paše uz dečiju sobu, o kojoj ću vam više napisati kroz koji pasus.

Sada bih da se vratimo velikom i krajnje zanimljivom dnevnom boravku. Zanimljiv je iz nekoliko razloga: u njemu nema velikog stola niti televizora. Zamena za stočić jeste hoklica na kojoj stoji velika i ručno prefarbana konzerva, inače poklon Eminog i Filipovogo prijtelja. Tako jednostavan, zapravo sjajno ide uz glomazne komade nameštaja poput kožne fotelje, komode i starih poštanskih sandučića koji zauzimaju jednu od centralnih pozicija u stanu. Da, to su oni sandučići koje će Ema i Filip poneti sa sobom i u novi stan. Ali, ne zato što imaju posebnu matrijalnu vrednost, već zbog one mnogo važnije, emotivne. Naime, nađeni su kod kontejnera, nakon što su izbačeni iz neke od okolnih zgrada. Da bi ih dopremili do kuće, organizovali su čitavu akciju. Onda je usledilo njihovo restauriranje, pronalazak idealne pozicije u stanu i kačenje. Suvišno je napominjati koliko su sandučići doprineli krajnjem izgledu sobe. Verujem da će na isti način oplemeniti svaki naredni prostor u kojem budu smešteni, te me ni najmanje ne čudi što su Ema i Filip upravo ovaj komad rešili da ponesu sa sobom i u novi dom.

JT__4642Brana's Divine World, Enterijer priča, Uređenje enterijera 02JT__4660JT__4658JT__4678JT__4650JT__4679JT__4676JT__4647

Isti tretman imaće i velike crno-bele fotografije, koje krase zidove dnevnog boravka. Ponovo, reč je o komadima čija je finansijska vrednost zanemarljiva, s obzirom na to da su i oni nađeni pored jednog vračarskog kontejnera. Ema ih je sasvim slučajno ugledala, dok se nekoliko Roma već pripremalo da ih ponese sa sobom. Uspela je da se izbori za njih, ali kako nisu mogle da stanu u auto, morala je da ih nosi ručno do stana u kojem su tada živeli. Tako je zaradila povredu ramena koja je i dan danas muči. To je ona požrtvovanost koju vam spomenuh na početku i koja po ko zna koji put dokazuje da vam za lepo uređen dom nije potreban novac, već samo želja, trud, snalažljivost i ljubav.

A ljubav je vidljiva i u jednoj krajnje banalnoj, a zapravo izuzetno simobličnoj sitnici: poziciji kazaljki na satovima. Kako na onom velikom, koji dominira dnevnim boravkom, tako i na onom manjem, koji je iznad stepenica koje vode ka galeriji. Na jednom kazaljke pokazuju vreme rođenja ćerke Ree, a na drugom vreme rođenja ćerke Ane. Detalj sa kojim se nikada ranije nisam susrela, a za koji verujem da će mnogim roditeljima koji ovo budu čitali biti zanimliv i inspirativan. Baš kao i informacija da je Ema tokom trudnoće, redovno ustajala u četiri kako bi lično šmirglala komade nameštaja koji su bili namenjeni za dečiju sobu. Želeći da dečija soba bude uređena u maniru skandinavskog dizajna sa shabby chic detaljima i nameštajem, upisala se na kurs dekupaž tehnike kod Milene Čvorović. Nakon završenog kursa, samostalno je počela da sređuje svaki komad nameštaja. Njen nekadašnji veliki garderober polako je počeo da poprima izgled dečije sobe u kojoj dominiraju mirni tonovi i romantični detalji. Inspiraciju je prikupljala na svom omiljenom sajtu Restoration Hardware, na kojem se redovno nalazi pregršt ideja i koji zbog toga preporučuje i čitaocima Brana’s Divine Worlda.

Brana's Divne World, Uređenje enterijera, Enterijer pričaJT__4570JT__4571Brana's Divine World, Uređenje enterijera, Enterijer priča 04JT__4569JT__4579JT__4578

Odmah do dečije sobe smeštena je i spavaća soba, koja je takođe uređena krajnje mirno i suptilno. Tamo se jedino i može videti televezior. Pažnju su mi odmah privukli citati na pokretim vratima ormara. Ema mi je pojasnila da su u pitanju neki od njoj omiljenih citata koje je iskoristila kako bi izbegla klasičan i dosadan izgled garderobera. Isto je uradila i sa ulaznim vratima dnevnog boravka, na kojem je smestila nekoliko ogledala ovalnog oblika. U oba slučaja uspela je da jednostavnim rešenjima stvori efektan komad nameštaja.

Slično je učinjeno sa terasom koja je ukrašena tablom za pisanje, jastučićima, zanimljivim detaljima. Sitnice koje su čak i ovaj deo stana učinile prijatnim i svakako fotogeničnim. Toliko da smo Jovana i ja došle u iskušenje da na istoj posedimo bez obzira na minus koji je vladao onog dana kada je ova priča i fotografisana.

JT__4583JT__4593JT__4592JT__4590Brana's Divine World, Uređenje enterijera, Enterijer priča 05JT__4585

Tako je to sa stanovima koji su uređivani sa mnogo ljubavi. Da, ovo možda zvuči kao kliše, ali je suva istina koja se potvrdila u svakoj enterijer priči koju sam do sada imala prilike sa vama da podelim. Time sam svaki put postizala cilj koji sam i zacrtala pri pokretanju ove rubrike: dokazati da za lep dom nije potrebno mnogo novca. Ema i Filip su nam to demonstrirali na najlepši način. Zato im do neba zahvaljujem na volji i želji da sa nama podele izgled stana koji je prethodnih šest godina bio njihov dom. Iskreno se nadam da ovo druženje neće biti i naše jedino, te da ću već kroz koji mesec imati priliku da ih ponovo ugostim, na vaše zadovoljstvo, sigurna sam.

Dok listate preostale fotografije i slušate poslednje taktove numere koju su naši domaćini odabrali, pozivam vas da u komentarima ostavite svoje impresije na račun ovog stana. Napišite šta vas je to posebno inspirisalo u njegovom uređenju i da li ćete i sami nešto od viđenog primeniti. Takođe, ako i sami imate predloge zanimljivo uređenih domova nemojte se ustručavati da mi se javite. Do idućeg posta, najlepše vas pozdravljam. Vaša B.

JT__4852JT__4856Brana's Divine World, Enterijer priča, Uređenje enterijera 06JT__4840

…naši domaćini: Ema & Filip

JT__4880

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

14 Responses

 1. Draga Brano, ovim putem želim da pohvalim tvoj rad i izrazim zahvalnost na inovativnosti i svim divnim pričama koje nesebično deliš sa svima nama koji te redovno pratimo! 🙂 Enterijer priče jesu jedna od meni omiljenih rubrika na tvom blogu jer su drugačije, maštovite i jaaako inspirativne … A ova priča ostavlja bez daha jednim neposrednim šarmom, pročišćenošću i divnim detaljima… Sve pohvale tebi i Jovani! Puno lepih pozdrava… 🙂

  1. Draga Marija,
   hvala tebi na predivnim rečima i na redovnom praćenju. Hvala ti i u ime naših domaćina i u Jovanino ime. Najlepša nagrada za sve što radimo jesu upravo ovakvi komentari! Šaljem veliki, najveći pozdrav i od srca želim sve najbolje!!! 🙂
   Brana

 2. Iako su sve enterijer price bile posebne, ova je zaista ostavila utisak na mene. Potpuno unikatno. Svaka cast mladom paru,zelim im sve najbolje u daljem zivotu i naravno tebi Brano, u daljem radu.

  1. Hvala, draga Bojana, kako u moje tako i u Emino i Filipovo ime! Baš, baš mi je drago da ti se priča dopala!
   Veeeeeliki pozdrav šaljem!!!
   Brana

 3. Jedna od prica koja se izdvaja. Odlican izbor.Ideja sa satovima mi se posebno dopala.

 4. Ljudi dragi, hvala vam na lepim rečima u Emino i Filipovo ime! Mnogo mi je drago da vam se dopada njihova priča! Jovana i ja ćemo se potruditi da u budućnosti bude još pregršt ovako inspirativnih postova!
  Veeeeliki pozdrav za sve! <3
  Brana

 5. Vau, izuzetno osmišljen „energetski“ stan. Ovako uređeni prostori nekom magijom udahnjuju neprestano novu živost svojim stanarima.
  Zanimljivo je rešena kućna biblioteka. Umesto umarajućeg principa „sve na jednom mestu,“ vidim da su knjige dobile “smeštaj” na različitim lokacijama. Fin način da svaka knjiga sačuva svoj „identitet“ i ne udavi se na velikoj polici. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *