Martovska enterijer priča: moderan spoj ekstravagantnog i ekscentričnog

Enterijer priča u kombinaciji sa krajem radne nedelje. Priznaćete, spoj koji obećava. Pogotovo što će ova enterijer priča biti zaista specifična. Baš kao i stan u koji ćemo u okviru nje zaviriti. Reč je o stanu Stefana Relića, mladog i uspešnog ekonomiste, koji se nije bojao da svoju ljubav ka ekscentričnom, ekstravagantnom i modernom dizajnu prenese na uređenje prostora koji naziva svojim domom, ali i kancelarijom.

Samo jedan pogled na enterijer ovog kutka od 50 kvadrata, potvrđuje da je u tome uspeo i da je za rezultat dobio jedan od onih domova, koji svojom specifičnom atmosferom neodoljivo podsećaju na samog domaćina. Ili nas pak, ukoliko ne poznajemo dotičnog, uvodi u priču o njegovoj ličnosti, afinitetima, sklonostima. U slučaju ovog stana, tu ulogu najbolje igraju detalji. Što i ne treba da čudi, jer je Stefan kroz naš razgovor potvrdio da su upravo detalji bili momenat na koji je utrošio najviše truda i pažnje:

”Od prvog trenutka znao sam da uređenje ovog stana mora da se bazira na tim specifičnim detaljima, koji su zapravo moje reprodukcije dela moderne umetnosti, čiji sam veliki pobornik. Dugo sam sakupljao fotografije tih dela i čuvao ih u zasebnom folderu, kako bi me inspirisale kada za to dođe vreme. Pre godinu i po dana, kada sam se uselio u ovaj stan, imao sam na raspolaganju nekoliko meseci da se isključivo posvetim njegovom uređenju. Tada sam se vratio na svoj folder u kojem me je čekalo pregršt ideja. Mnoge od njih sam sam ili uz pomoć profesionalaca realizovao, i oni sada predstavljaju srž mog doma”.

JT__4424JT__4434JT__4445JT__4516

Nisam mogla da odolim a da ga odmah ne upitam za najupečaljtiviji detalj u njegovom stanu – crnu lutku koja izvire iz jednog od zidova. Odgovorio mi je da je inspiraciju za nju našao u spomeniku koji je obišao tokom jednog od svojih putovanja. Oduševljen idejom rešio je da napravi svoju varijaciju iste:

”Najpre sam kupio običnu lutku za izlog. Odneo sam je kod stolara i zamolio ga da mi je iseče na delove koje bih kasnije iskoristio. Tako je i uradio, a onda je svaki deo ispunio PUR penom i ofarbao crnom bojom. Na kraju, te delove zalepio sam na zid i dobio ovaj efekat koji je svima, koji prvi put uđu u stan, glavni utisak”.

Samo pola metra dalje, na drugom zidu, nalazi se veliki krst na kojem je neonskim slovima ispisana rečenica za koju Stefan kaže da predstavlja njegovu životnu filozofiju. Iz tog razloga, ovo je i jedan od njemu najdražih komada u stanu. Ni krst nije kupljen već je napravljen uz pomoć majstora iz radnje za izradu neonskih reklama, a na osnovu Stefanove zamisli:

”Zapravo, ovo nije bila moja originalna ideja, već detalj koji sam video na jednoj od Facebook stranica posvećenih modernoj umetnosti, koje sam u tom periodu pratio (stranica nažalost više nije aktivna). Međutim, na originalu svako slovo je zapravo bilo mala izuvijana sijalica. Shvativši da će takav projekat basnoslovno da košta rešio sam da se obratim radnji koja se bavi izradom neonskih reklama. Odneo sam im svoj nacrt i brzo smo se dogovorili da upravo po njemu naprave ovaj krst. Moram da priznam da su me poprilično čudno gledali, verovatno se pitajući šta planiram sa tim krstom. Ne mogu reći da ih ne razumem”.

JT__4489JT__4440JT__4443JT__4459

Na sličan način, Stefan je našao inspiraciju i za ogledalo u predsoblju, na kojem je belim slovima ispisano ”Buy Art, Not Cocaine”. Nakon što je kupio ogledalo odgovarajuće veličine, uramio ga je i lepkom ispisao pomenute reči, a onda lepak posuo puderom za telo. Sam je doradio i sliku devojke, koja se nalazi na jednom od zidova dnevne sobe. Ona je u osnovi štampani crtež, koji je Stefan sam kasnije oslikao, stvarajući efekat slikarskog dela.

Dakle, u slučaju svih spomenutih detalja akcenat je na ideji i sopstvenoj realizaciji ili pak na realizaciji uz pomoć profesionalaca, što je za našeg domaćina, kako sam ističe, izuzetno bitan momenat: ”Važno mi je da je svaki od detalja na neki način prošao kroz moje ruke ili um. Dakle, da sam ga na neki način ja osmislio ili makar pomogao u njegovom stvaranju. Takvi komadi za mene imaju veliku vrednost.”

Kako smo se već dotakli komada sa emotivnom vrednošću, upitala sam ga koji je to detalj u stanu za koji ga vezuju posebne uspomene. Pokazao mi je tri crteža iznad radnog stola, približivši mi priču koja se iza njih krije:

”Reč je o crtežima meni nepoznatog umetnika, koji je iscrtao panoramu 20 svetskih gradova. U toj seriji, našla su se i meni tri izuzetno bitna grada: Barselona, London i Šangaj. U svakom od njih živeo sam određeni vremenski period i svaki od njih oblikovao je jedan deo moje ličnosti. Zato su i ovi crteži jako važni”.

JT__4473JT__4479JT__4470aJT__4475

Našavši se u radnom kutku stana, koji je i njegova kancelarija s obzirom na to da radi od kuće, interesovalo me je ko je zaslužan za projekat ovog fantastično iskorićenog kutka. Objasnio mi je da je arhitektica, koja radi sa čovekom koji je napravio sav nameštaj u njegovom stanu (osim stolica i kauča), došla na tu sjajnu ideju. Ujedno, njena zamisao je bio i veliki drveni zid sačinjen od preko 50 drvenih kocki, takođe ručno napravljen. Stefan mi je tada posebno skrenuo pažnju na prednost naručenog i ručno pravljenog nameštaja, koji ne samo da je priuštiviji od kupovnog, već i daleko praktičniji za male stanove.

Sledeća stvar koja mi je privukla pažnju jeste dominacija poprilično tamnih tonova. Naš domaćin mi je objasnio da je veliki ljubitelj tamnih najansi, kako u pogledu uređenja enterijere, tako i komada u njegovom garderoberu: ”Ne volim da se igram bojama ni u jednoj, ni u drugoj varijanti. Ipak, ljubičasta boja, kakva je i boja kuhinje, provlači se kroz različite detalje. Na taj način želeo sam da razbijem monotniju tamnih tonova”.

JT__4491JT__4552JT__4525JT__4523JT__4480

Uz tamne tonove nameštaja savršeno se uklapa igra svetlosti velikog broja zidnih lampi koje se nalaze svuda po stanu. Senke koje one stvaraju, doprinose specifičnoj atmosferi, koja savršeno paše uz ostatak enterijera, što je posebno primetno u kuhinji i spavaćoj sobi, gde se iznad krevete pruža jedan snop plave svetlosti.

Na jednom od zidova spavaće sobe primećujem srebrnu lobanju i otkrivam da je reč o još jednom Stefanovom projektu:

”Imao sam odavno ideju da napravim detalj ovog tipa. Setio sam se da radnje koje prodaju rekvizite za školsku nastavu, imaju u svojoj ponudi plastične lobanje koje se koriste za časove biologije.  Tako sam kupio jedan primerak, odneo je stolaru, kako bi mi isekao zadnji deo i onda sam je ofarbao u srebrno. Zasebno sam napravio kalup za uši koje liče na one koje ima Miki Maus. Njih sam zasebno obojio, a onda dodao i lobanju”.

Tada mi otkriva da je opsednut vizuelnim izgledom lobanje i da ih ima u različitim bojama i veličinama, po čitavom stanu. Zanimljivo, one ne doprinose morbidnoj atmosferi. Šta više, čitav stan, bez obzira na detalje, koji bi se mogli definisati kao suptilno bizarni, odiše jednom sasvim prijatnom atmosferom koja vas opušta. Rekla bih da je to rezultat posvećenosti i iskrenosti samog domaćina.

JT__4512JT__4448JT__4446JT__4449JT__4542JT__4545JT__4575

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

Dok se naš razgovor privodi kraju uz homemade ledeni čaj od  đumbira, ribizle i ruzmarina u pozadini se čuje ”High For This” u izvođenju meni izuzetno dragog izvođača The Weeknda. Pored ukusa za uređenje enterijera hvalim i Stefanov muzički ukus i već tada se radujem činjenici da će upravo ova numera biti i muzička podloga večerašnje enterijer priče, jer kako Stefan ističe, izuzetno ga podseća na stan.

Stan o kojem je zaista zadovoljstvo bilo pisati. Prvenstveno jer je njegovo uređenje posledica jedne jasno oformljene estetike i ukusa. Ali i ljubavi prema prostoru u kojem se živi. Što i jeste najbitnija stavka za stvoriti dom. Pogotovo onaj koji će odisati ličnošću svog domaćina.

Stoga, nadam se da je i vama bilo zadovoljstvo čitati o tom istom domu. Ujedno, nadam da ste usput pokupili i koju ideju i nešto inspiracije. Ukoliko je tako, ovaj post i ja kao njegov autor ispunili smo svoj cilj. Do idućeg javljanja, uživajte u predstojećem vikendu i iskoristite ga što bolje možete. Vaša B.

P.S. I još jedno podsećanje da ću sutra od 17h biti u Bačkom Petrovcu, gde ću u okviru Akademije ženskog preduzetništva održati predavanje o blogovanju i načinima na koji sam blog od hobija pretvorila u svoj posao. Nadam se da se družimo! 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

46 Responses

 1. Woooow!
  Oduševljena sam stanom, želim ga! Tačno se mogu zamisliti u njemu 😀
  Lutka iz zida mi je definitivno omiljeni detalj:)
  Sve pohvale za ovaj post:)

  1. Najlepše hvala, draga Ajna!
   I meni je lutka neverovatno dobar detalj! Mada, moram priznati da je meni radni deo odneo pobedu (bukvalno bih ga i ja tako sredila), zajedno sa sjajno osvetljenom spavaćom sobom. Sve u svemu, savršen kutak, slažem se! 🙂
   Veliki pozdrav za tebe!
   Brana

 2. Ajoooj <3 Kakva lepota. Verujem da bi mnogi ziveli u ovom stanu, ali nije uopste stvar u latentnom luksuzu, nego u cistoj, vrhunskoj estetici. Super je ova rubruka sa enterijerom.

  1. Upravo! Zato se ovaj stan i našao u enterijer priči… Jer, nije reč o skupim komadima koje je neko naručio ili kupio jer ga je tako savetovao stilista, već o ličnom stilu i afinitetima kada je enterijer u pitanju… 🙂

 3. Fenomenalno! Svaka cast Brano za ovu rubriku gde mozemo da vidimo stanove nasih ljudi koji su izuzetno talentovani! Hvala i za ideje iz ovog posta 😉

  1. Hvala vama što volite ovu rubriku koliko i ja uživam u njenom stvaranju! 🙂
   Veeeliki pozdrav šaljem! 🙂
   Brana

  1. Slažem se, draga Angleina, u potpunosti! 🙂
   I hvala u Stefanovo ime!
   Veliki pozdrav!
   B.

  1. Oooh, divno! Hvala najlepše na dodatnim informacijama!!! 🙂
   Veeeliki pozdrav!
   Brana

 4. oduševljavaju me ovakvi postovi! Bravo za tebe i tvoje inspirativne goste! Svaka čast Stefanu, stan mu izgleda fantastično i bravo za realizaciju svih svojih planova i ideja! 😉

  Jedva čekam novi post o interijeru! <3
  Puse!
  M.

  1. Veeeeliko, najveće hvala, draga Matea!
   Potrudiću se da ne razočaram ni sa narednim psotovima ovog tipa. 🙂
   Najsrdačniji pozdrav!
   Brana

 5. Oduševljena 🙂 Do najsitnijih detalja sve je originalno i zapanjujuće 🙂 Mladom ekonomisti svaka čast na kreativnosti, a tebi Brano hvala, što nam novom rubrikom omogućavaš da vidimo ove divnoće 🙂

  1. Nema na čemu, draga Nina!
   Hvala tebi na javljanju i lepim rečima!
   Šaljem pozdrave!!!
   B.

 6. Stan je super…Brano svaka cast za ovakve postove!Da li znas mozda gde je kupljena ova figurica-devojka u crvenoj haljini,eksra je!

  1. Draga Dragana,
   najpre moje duboko izvinjenje što si malo duže čekala na moj odgovor. 🙁
   Elem, figurica je zapravo sunđer za pranje sudova (njena kosa je od sunđera) i kupljena je u Londonu u prodavnici Cyber Dog.
   Veliko hvala na lepim rečima!
   Najveći pozdrav!
   B.

 7. Hvala za krasno subotnje jutro, stan je krasan. Ja osobno ne mogu sebe zamisliti u ovakvom uređenju, ali baš osvaja. Imam negdje ogradu u glavi pa odmah mislim tko to čisti i briše prašinu i sve je (pre) moderno, jer mi pašu svijetli tonovi pa samo naglasak na nešto tamno, ali vrtim slike ponovo i ponovo, baš osvaja. Pohvala tebi za ove postove ali apsolutno i vlasniku stana za ideje i realizaciju. Meni je djevojka u crvenoj haljini broj 1. Samo tako nastavi, pozdrav.

  1. Najlepše hvala, draga Suzana u moje i Stefanovo ime! 🙂
   Da, apsolutno se slažem sa tobom da stan možda nije za svačiji senzibilitet, ali osvaja svakako!
   Šaljem velike pozdrav i veliko hvala na javljanju!
   Brana

 8. Obožavam enterijer priče, ali bi mi jako bila interesantna tvoja enterijer priča, da vidimo šta tvoj stan krije. 🙂
  simonabel.wordpress.com

  1. Draga Simona,
   već sam najavila da će se moj stan naći u enterijer priči koja će ići u decembru 2015. godine. Biće to post kojim ću i obeležiti godinu dana od pokretanja rubrike. Makar je takav plan, a videćemo kako će se razvijati stvari… 🙂
   Veliki pozdrav!!!
   B.

 9. Sve pohvale za ovu rubriku! Ti i Jovana zaista ovo odlično radite. Jedva čekam sledeću priču!

 10. Дошло вријеме избјегавања ћирилице и српског и у рођеној кући, a све друго је у реду.

  1. Draga Božana,
   to je već stvar ukusa domaćina i u to ipak ne bih da se mešam.
   Svakako, hvala na javljanju i deljenju svog mišljenja! 🙂
   Veliki pozdrav!
   Brana

 11. Prekrasna dekoracija. Svaki cosak je kreativno i originalno dekorisan do najsitnijeg detalja. Odusevljena sam. 🙂

  1. Hahaha moram da priznam da i sama dugo mislila da su ekonomisti poprilično nekreativna fela ljudi, ali onda me je mnogo njih ubedilo u suprotno, te sam zauvek izbrisala predrasude tog tipa. 😀

 12. Ne znam da li sam samo previdela ili u tekstu izostaje ime arhitektice koja je zapravo sve te njegove ideje uskladila. Ukoliko zaista nije pomenuta, mislim da je to veliki propust. Stefan je znao kakve detalje zeli i sta ga interesuje i sta voli, ali neko je to sve slozio i doveo u vezu, a taj neko se samo pominje kao “arhitektica” …

  1. Draga Gaja,
   u tekstu nije spomenuto ime arhitektice jer Stefan isto nije podelio sa mnom, a kao što možeš primetiti ovi tekstovi su bazirani na intervjuima koje ja radim sa domaćinima, te je na njima da odaberu šta od informacija žele da podele sa čitaocima a šta ne. Ja ne mogu, niti želim da utičem na to.
   Inače, arhitektica je u ovom slučaju projektovala radni deo i zid na kojem je televizor, ostalo je sve Stefanova zamisao.
   Svakako, hvala na javljanju i sugestiji! 🙂
   Veliki pozdrav!
   Brana

 13. Da li je moguce da svi komentari hvale OVO? Da se razumemo, stan je u globalu lep, ali ovi groteskni detalji?! Ovaj krst, zastrasujuca lutka, lobanje…? Ovde covek treba da se opusti? Sve je prenaglaseno, mada ima i interesantnih detalja.

  1. Draga Mia,
   kao što već gore rekoh, ovo svakako nije stan za svačiji senzibilitet. Niti treba da bude. Prvenstveno treba da odgovara onome ko u njemu živi, odnosno Stefanu. To da li će se ostalim dopasti ili ne je samo stvar ukusa. I zato, ne treba se čuditi onima kojima se dopada ovakav enterijer, niti onima koji nisu fanovi istog. Dakle,svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, te hvala ti na iznošenju svog. 🙂
   Veliki pozdrav!
   Brana

   1. Apsolutno se slazem. Zelim da pohvalim ovaj tvoj odgovor, zato sto si prihvatila negativno misljenje o necemu na najlepsi moguci nacin 🙂 Naravno da je stvar ukusa u pitanju i zato, no hard feelings :* Jedva cekam novu enterijer pricu, posto sam skroz u toj tematici vec neko vreme. Kiss :*

 14. Od svih enterijer prica do sada ova je ostavila najlosiji utisak. Lijepo jeste, ali nista spektakularno, mada, priznajem da ima par detalja koji odusevljavaju, ali generalno “losa slika”… Ukusi su razliciti, ne osudjujem, ali jednostavno mi se nije svidjelo. Pohvalila bih dobru volju ovog djecka, tvoj trud u potrazi za finim kutkom takodje. Pozdrav iz Bijeljine!

  1. Draga Milena,
   naravno, sve je stvar ukusa. Na primer, meni je mnogo prijatelja reklo da im je ovo omiljena enterijer priča, a sa druge strane bilo je i onih koji nisu mogli sebe da zamisle u ovakvom prostoru. Dakle, sve je stvar afiniteta. Lično, stan smatram fantastičnim, ali nikako ne očekujem da svi delite moje mišljenje. I zato, veliko hvala na iskrenom komentaru! 🙂
   Najlepši pozdrav!
   Brana

Leave a Reply

Your email address will not be published.