Moj dom: kutak za čitanje (izgled pre & posle)

Kada sam vam krajem decembra prošle godine, otvorila vrata svoje spavaće sobe, napomenula sam vam da je ostatak stana u fazi preuređenja. Tačnije, u tom trenutku sve je i dalje bilo u fazi ideja i planova, da bismo konačno ovog leta, dakle šest meseci kasnije, dobar deo njih i realizovali. Ovaj post biće prvi u seriji postova u okviru kojih ću vam prikazati kako i koliko smo u tome uspeli. Kada kažem ”mi” mislim na Nikolu, mog dečka, i mene, jer nas dvoje živimo u ovom stanu od aprila prošle godine. Pre toga, ovde sam živela sa roditeljima, koji su se iz poslovnih razloga odselili van Beograda. Sa početkom nove životne faze poželeli smo da krenemo i od početka sa uređenjem našeg doma te da dobar deo postojećeg nameštaja i detalja zamenimo i na taj način udahnemo novi život u naš životni prostor. Inače, on je i ranije izgledao poprilično živopisno, zahvaljujući mojoj mami i njenom beskrajnom talentu za uređenje enterijera, ali je stilski odudarao od naših želja i afiniteta. Dominirao je težak nameštaj, zagasite boje, mnogo detalja i romantičnih momenata, koji su imali retro prizvuk. Polovinu tih komada mama je prilikom selidbe ponela sa sobom, dok je drugi deo (prvenstveno krupan nameštaj) ostao u stanu. U međuvremenu mi smo napravili prve, manje izmene, i u toj međufazi nastale su fotografije koje ćete videti pod oznakom ”PRE”. Konačno, pre mesec dana došlo je i do prvih krupnijih promena, koje ćete videti na fotografijama sa oznakom ”POSLE”, i koje su nastale danas. Dakle, svežije ne mogu biti. A na njima kutak za čitanje, smešten uz jedan deo naše velike, porodične biblioteke, koju je moja mama počela da sakuplja još kao devojka. O tome sam vam podrobnije pisala u OVOM postu, te obavezno bacite pogled na isti.

Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera

Kako smo i Nikola i ja veliki ljubitelji čitanja, i kako mnogo slobodnog vremena posvećujemo ovoj aktivnosti, složili smo se da želimo da imamo kutak koji će, između ostalog, biti namenjen upravo njoj. I da, bilo je i više nego logično, da se taj kutak nađe odmah do biblioteke. Prvi komad koji je kupljen sa ciljem preuređenja ovog dela stana bila je uramljena ilustracija ”Yes You Can”, zbog čega je možete videti i na fotografijama iz ”PRE” perioda. Uzeta je u prodavnici Four M, na nivou -2 TC Ušće, a odabrali smo je zbog pozitivne i univerzalne poruke, vedrih boja i dimenzija koje su idealno odgovarale otvoru na polici.

U narednim mesecima kupovali smo uglavnom detalje, i dobar deo njih videćete na fotografijama koje slede. Međutim, tek kada smo u stan uneli najvažnije komade za ovaj kutak: fotelju, lampu i tepih, pomenuti detalji su našli svoje trajno mesto. Mnogi od njih nisu ostali u ovom kutku, već su premešteni, što znači da ćete ih videti u nekim od narednih postova. A kako sam se već dotakla krupnijih komada nameštaja, upoznaću vas podrobnije sa njihovim poreklom i razlozima zbog kojih smo ih odabrali.

Sva tri komada su kupljena sredinom jula u Emmezeti (Partizanske avijacije 2a, Bežanijska Kosa). Fotelja je bila naš prvi izbor, oko kojeg se nismo ni trenutak dvoumili. Ne samo da se sjajno uklopila uz belinu police za knjige, već je njena upadljiva, tirkizna boja, dominirajući prostorom, postala naš putokaz za uređenje ostatka stana (što ćete takođe primetiti u narednim postovima na ovu temu). O njenoj udobnosti mogla bih da vam pišem danima, ali ću zarad vašeg, a i svog vremena, sve svesti na nekoliko reči: kao da ste na oblacima. Još kada uz tu udobnost dodate dobru knjigu i tihu muziku, sedmo nebo vam je zagarantovano.

Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijeraKutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera
Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera

Sledeće što nam je bilo na spisku, kao druga najvažnija stavka za naš kutak za čitanje, bila je lampa. Znali smo kakvu želimo: jednostavnu, modernog dizajna i u srebrnoj nijansi, kako bi se uklopila sa ostatkom nameštaja u dnevnom boravku. Nismo morali dugo da tražimo jer nas je lampa identična onoj koju smo imali u glavi čekala na Emmezetinom odeljku sa rasvetom. Nismo ni razmišljali da nastavljamo potragu – to je jednostavno bilo to.

Identična situacija se desila i sa tepihom, takođe uzetim u Emmezeti (ima li potrebe da napominjem da mi je Emmezeta jedan od omiljenijih brendova ovog tipa u Srbiji?). Da, reč je o trendi komadu, koji se može videti na većini blogova i portala posvećenih enterijeru, ali sa druge strane, vrlo je jasno zašto je tako – neobičan je, upečatljiv, uklopiv i efektan. I čini mi se da se i u našem slučaju sjajno uklopio. Posebno što je njime zadovoljena crno-bela tema koja (zar ste sumnjali da će biti drugačije?) dominira u našem stanu.

Istu ulogu ima i tabure, inače komad koji je bio poslednji delić naše kutak-za-čitanje-slagalice. Uzet je tek pre nekoliko dana (što ste mogli da vidite na mom Instagram profilu, preko IG Stories opcije) u prodavnici Lea, koja se nalazi odmah preko puta Kalenić pijace (tik do Coffee Coffee objekta). Zahvaljujući sjajnoj Ivani Dagović, koju bolje znate kao Mali Iv (i čiji ste stan imali prilike da vidite u OVOJ enterijer priči) saznala sam da se u izlogu pomenute radnje krije tabure u crno-beloj nijansi. Na osnovu njenog opisa slutila sam da ću pronaći nešto jako simpatično, ali ono što me je zateklo bilo je bolje od svih mojih očekivanja, zato, draga moja Iv, hvala do neba na ovoj dojavi! Nadam se da će biti prilike da ti se odužim na sličan način. 😉

Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijeraKutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera
Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijeraKutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera

Time je priča o krupnijim komadima nameštaja završena, te ćemo preći na detalje. Oni koji će vas svakako posebno zaintrigirati jesu kockice iz kojih vire biljke koje podsećaju na kaktuse, ali su zapravo po sredi air plants biljke, odnosno biljke iz porodice Tillandsia. Specifične su po tome što vodu i hranljive materije crpe preko listova, što dozvoljava da rastu i razvijaju se van zemlje i bez korena, a u sklopu zanimljivih dekoracija poput ove.

Kockice koje su stigle sa biljkama, a koje mi je ljubazno poslala Marija Mihailović (arhitektica koja se već neko vreme bavi uzgojem ovih biljaka i izradom dekoracija u kojima one imaju glavnu ulogu a koje možete videti i naručiti OVDE i OVDE), bile su u svetloj boji drveta te nam se nisu nam se preterano uklapale uz kolorit stana. Zato smo rešili da jedno popodne provedemo igrajući se srebrnom farbom i četkicama. I da, one su najpre dobile metalik nijansu, da bi po dolasku Kiara jastuka (iza čijeg dizajna stoji jedna sjajna Jasna, te čiji rad možete detaljnije pogledati OVDE), koji na sebi ima predivne šare u tamnozlatnoj nijansi, rešila da izgled kockica dodatno ”zakomplikujem” dodajući im malo zlatne boje. I tako smo dobili šaru koju ćete videti na fotografijama, a kojom ne mogu biti zadovoljnija. Ista zlatna boja je upotrebljena za vrh vaze, koju možete videti na stolu, a koja je prefarbana uz pomoć stare četkice za šminkanje.

Zlatnu tematiku prati i svećnjak, smešten na jednoj od polica biblioteke, inače kupljen u JYSK radnji u TC Stadion, baš kao i mesingana kutija, smeštena na stočiću. Odmah do nje videćete zanimljivu staklenu figuru sa meduzom u sebi, koja je uzeta u Zara Home radnji u Atini. Dobra vest je da sam sličnu figuru videla i u beogradskoj radnji istog brenda. Tufnasta sveća produkt je DIY postupka, o kojem sam vam više pisala u OVOM postu, dok je crno-beli tanjirić, koji vidite ispod svećnjaka, kupljen u Delfi Skver radnji, koja se nalazi odmah do JDP-a.

Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijeraKutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijeraKutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijeraKutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera

I čini mi se da sam ovom pričom ”pokrila” svaki od detalja koji možete videti na fotografijama i koji pripadaju našem kutku za čitanje. Kutku koji je već sada postao omiljeno mesto u stanu, bez obzira da li u rukama imamo knjigu ili ne. Deluje relaksirajuće u oba slučaja. I tako osvežavajuće i inspirišuće.

A nadam se da će tako ovaj post delovati i na vas jer njegov glavni cilj jesu nove ideje koje ćete dobiti za uređenje sopstvenog prostora i doma. Posebno što u slučaju uređenja ovog kutka ništa nije bilo niti preskupo niti na bilo koji drugi način nepristupačno. Zato, iskreno se nadam, da će moj post postići cilj a da ćete vi, nakon njegovog čitanja, biti dodatno inspirisani. Sa tom željom i nadanjima, pozdravljam vas do idućeg čitanja. Vaša B.

Kutak za čitanje - pre i posle - Branas Divine World - enterijer priča - uređenje enterijera

photos by me
camera used: Canon EOS 6D, lens: 25 – 105 mm, f4. & 50 mm, f1.4.
more information: Canon Srbija

 

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

27 Responses

 1. Prelepo. S jedne strane izgleda poput stanova iz časopisa, ali s druge strane, za razliku od takvih stanova, Vaš ima dušu. Takođe sam oduševljena detaljima koje ste sami ofarbali i izmenili, pošto verujem da to doprinosi duhu stana.

  1. Najlepše hvala, draga Jovana! To je bio i cilj. Malo trenda, malo aktuelnih komada ali sa dovoljno našeg stilskog potpisa i ”duše”. Drago mi je da misliš da smo u tome uspeli! Veeeliki pozdrav šaljem!!! 🙂

 2. Divna prica!
  Molim te, reci mi gde mogu da nadjem ovakvu policu za knjige? Takodje imam puno knjiga ali nigde ovako nesto ne mogu da nadjem, da mi sve stanu…

  1. Veliko hvala, draga Snežo! 🙂
   Policu je napravio moj ujak, koji se profesionalno bavi izradom nameštaja. Nažalost, mislim da je to jedini način da dobiješ ovakav tip polica, jer ih uopšte ne viđam u prodaji. Dakle, narudžbina kod proverenog majstora za nameštaj. Srećom, kvalitetne majstore tog tipa nije teško naći, te verujem da ćeš i ti imati sreće u potrazi, ako se odlučiš na ovaj korak.
   Veliki pozdrav šaljem!!!
   Brana

  1. Draga Lidija,
   iskreno, uvek sam preferirala fotografiju u odnosu na video kada je reč o prikazu enterijera određenog prostora. Stvari se mogu lepše i detaljnije sagledati tako da ipak ostajem pri postovima kada je reč o enterijer pričama. Ali hvala ti na sugestiji, svakako!
   Veeeliki pozdrav šaljem!
   Brana

 3. Predivan kutak! Svidja mi se kako su povezani detalji u celom kutku, i stvarno deluje relaksirajuce. Jeeedva cekam nastavak. 🙂 :*

  1. Hvala najlepše, draga Milena! Baš mi je drago da tis e doapda kako izgleda naš kutak! Inače, moram ti reći da i sama jedva čekam nove postove na ovu temu! 🙂
   Veeeliki pozdrav!!!
   Brana

 4. Draga Branislava,

  Ovo je Vaš stan ili je iznajmljen? Jako mi se dopada enterijer i same izmene u njemu i isto bih uradila i kod sebe, međutim živim u iznajmljenom stanu i razmišljam ima li uopšte smisla da se trudim?

  Srdačno i sve najbolje,
  Ena

  1. Draga Ena, ovo jeste moj stan, ali mislim da ta činjenica nikako ne bi trebalo da utiče na tvoju odluku da središ svoj stančić, bez obzira što je on iznajmljen. Na primer, evo priča o stanovima koji su iznajmljeni a izgledaju fantastično:

   *http://branasdivineworld.com/2015/02/februarska-enterijer-prica-domaca-interpretacija-skandinavskog-sika/

   *http://branasdivineworld.com/2015/01/januarska-enterijer-prica-30-kvadrata-pastelne-inspiracije/

   *http://branasdivineworld.com/2015/05/majska-enterijer-prica-industrijski-dizajn-u-zen-maniru/

   Dakle, činjenica da stan nije lično tvoj ne bi trebalo da bude važna. Sve svoje stvarčice i detalje ćeš svakako poneti sa sobom, kada se jednom preseliš, te mislim da ne bi trebalo da sebe sputavaš ako već imaš želju da oplemeniš svoj životni prostor. 🙂
   Nadam se da ćeš me poslušati i da će te sve ove priče inspirisati.
   Veeeeliki pozdrav!!!

   Brana

 5. Kada sam videla taj ”bird’s eye” pattern na njemu, pomislila sam na tebe… I posle me pitaš da li imam preporuku za neki tabure, recimo dva dana kasnije – i kako da ne pomislim da se sve stvari dešavaju sa razlogom. 🙂 Ovaj vaš kutak ima sve što je potrebno da spremno dočekaš knjišku jesen. :*

  1. Apsolutno se sve dešava sa razlogom, u to sam 100% sigurna! Hvala još jednom, draga moja Iv! Bez taburea ovaj kutak ne bi bio potpun! Veliki pozdrav i poljubac šaljem!!!
   Brana

 6. Pozdrav draga Branislava, ne treba ni napominjati da nas većina obožava ovakve postove. Hvala ti što dijeliš dio svoje intime s nama. Fotelja je božanstvena. Ja jedino nisam poklonica ovoliko otvorenih polica bilo gdje u životnom prostoru, ali poštujem svačiju ideju za uređenje. Bez obzira na puno neutralnih crno-bijelih tonova ovi dodaci podižu dojam i daju toplinu. Samo nastavi da nas maziš ovakvim pričama.

  1. Hvala tebi, draga Suzana, na divnom komentaru i javljanju! Drago mi je da ti se dopadaju ovakvi postovi! I meni su među dražim i sa zadovoljstvom ću vas radovati njima i u budućnosti!
   Veeeeeliki pozdrav od mene!!!
   Brana

 7. Draga Brano,

  Sasvim slucajno naletoh na ovaj post lutajuci internetom i videh divne saksijice sa jos divnijom biljkom. Imam samo jedno pitanje, pre nego se odlucim za nabavku istih… da li ce se tillandsia razvijati jos, odnosno da li uvek ostaju ove velicine dovoljne da zive u ovim predivnim saksijicama?

  Sve najbolje, kutak ti je bozanstven!

  1. Draga Jelena,
   razvijaju se ali ne preterano brzo niti im se dimenzije preterano menjaju. Dakle, mislim da ćeš bez problema moći da ih držiš u ovih ”sakscijicama” poprilično dugo, ako ne i zauvek. 🙂
   Nadam se da sam pomogla!
   Veeeeliki pozdrav šaljem i oprosti što malo kasnim sa odgovorom! 🙂
   Brana

 8. Sasvim sam slucajno tragajuci za nekim drugim tvojim prethodnim postom “naletela” na ovaj o preuredjenju doma.
  Ovo je za mene trenutno aktuelna tema i post mi je vrlo koristio.
  Molim te za info gde je kupljen luster. Sjajan je.

  1. Draga Ivana, drago mi je da je post od koristi! 🙂
   Luster je uzet u Emmezeti. 🙂
   Srdačan pozdrav šaljem!
   Brana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *