Novogodišnja dekoracija mog doma: 2018/2019 Edition

Večerašnji post namenjen je svima vama koji novogodišnje ukrašavanje doma ostavljate za poslednjih desetak dana decembra. Odmah ću vam reći – razumem vas. Decembarska haotičnost umalo i mene nije naterala da svoju omiljenu prazničnu aktivnost prolongiram do treće nedelje decembra. Otud i ovaj post stiže nešto kasnije no što sam planirala. Ipak, verujem da je među vama i dalje mnogo onih kojima će dobro doći sveža doza inspiracije na temu ”novogodišnje dekorisanje kuće”. Zato, ne časimo više ni časa već krenimo u listanje broooojnih fotografija koje prate večerašnji post.

Prvi kutak – Jelka

Okosnice moje ovogodišnje ideje u vezi sa prazničnim ukrašvanjem bile su dve stvari: veća jelka i više zlatnih detalja. I kada sam spominjala ”veću” jelku, nisam se šalila. Nakon iznenađujuće duge potrage, idealnu jelku sam pronašla u Home + Mini radnji u Tržnom centru ”Promenada” u Novom Sadu. Otkud baš tamo? Sticajem čistih slučajnosti. Zbog poslovnih obaveza obrela sam se u ovom tržnom centru gde sam sasvim slučajno naišla na pomenutu radnju i svoju buduću jelku. Bila je poslednja u visini od 180 cm, koju sam smatrala idealnom za našu dnevnu sobu. Srećom, nisam pogrešila. Kažem srećom jer prevelike jelke umeju ozbiljno da naruše ravnotežu vašeg doma, zato budite pažljivi prilikom njihovog odabira.

Kao ni prethodnih godina, ni ove nisam želela da odustanem od crno-belog spoja. Ovaj put sam, ipak, rešila da se poigram sa nešto više zlatnih momenata i dodam ih ranije zastupljenim srebrnim elementima. Inspiracija za ovaj koloritni spoj bio je postojeći izgled naše dnevne sobe. Želela sam da i u prazničnom periodu naš dom zadrži konzistentnost. Čini mi se da sam u tome uspela.

Što se tiče ukrasa, sakupljani su od 2015. godine tako da je njihovo poreklo najrazličitije. Kupovani su u Emmezeti, JYSK-u, IKEA-i, Home + radnji, ali i u galerijama sa proizvodima domaćih dizajnera. Tako u našoj, sada već pozamašnoj, kolekciji ukrasa imamo i one iza kojih stoje brendovi poput Pretty Things by Serendipity, Papilio Design, Hand Brand. Ipak, moram priznati da posebno mesto i dalje zauzimaju ukrasi koje sam prošle godine lično iscrtavala. Reč je o crno-belim ukrasima koje detaljnije možete videti u OVOM postu/videu.

 

Drugi kutak – klub sto

Kako zamisliti novogodišnju dekoraciju bez mirišljavih, ukrasnih sveća? Zapravo, pravo pitanje je: kako zamisliti jesen i zimu bez njih? U mom slučaju zaista teško jer ih obožavam. I ne, nema to veze sa aktuelnim trendovima. Oduvek sam ih volela jer su se u našoj kući uvek koristile. Mnogo pre no što su postale “instagramične”. Ove godine izbor je pao na Glade sveće (koje inače o b o ž a v a m jer za sitne novce dobijate istinski kvalitet) iz limitirane kolekcije koja je inspirisana trenutno aktuelnim Diznijevim dugometražnim crtanim filmom ”Krcko Oraščić i četiri kraljevstva”. Otud i ne čudi što ove sveće mirišu na detinjstvo. Na bezbrižnost, na lakoću življenja, na vreme u kojem je slanje čestitki bilo pravilo, a ne izuzetak, na dane kada se u ulici Kneza Miloša u Aleksincu održavao novogodišnji vašar, pa su centrom grada odjekivale praznične note iz muzičkih čestitki. Dovoljno dobri razlozi da sveće dobiju počasno mesto na našem stočiću. I ne, nisam želela da ih razdvajam iako svaka ima različitu mirisnu notu (Nut Delight – lešnik, javor, praline; Dancing Flowers – jasmin, ljiljan, jabuka; Sweet Fantasies – šljiva, kupina, ljubičica). Razlog za to bila je činjenica da se njihova zlaćano-narandžasta nijansa fantastično uklapa sa omiljenim Kiara de.zen jastukom koji je rezervisan za našu fotelju. Ne želeći da prekidam taj spoj, smestila sam ih na stočiću blizu fotelje. Za osnovu sam iskoristila poslužavnik u zlatnoj boji, dodala sam im metalnu jelku, dve metalne zvezde. malo zimzelenih momenata i dve šišarke i tako napravila mirisnu šumu, čime sam ispoštovala zajednički momenat za svaki od kutaka.

 

Treći kutak – biblioteka

Ovaj deo biblioteke, inače predviđen za sliku/ilustraciju i dekorativne detalje, doživeo je potpuni preobražaj tokom prazničnog dekorisanja. ”Yes You Can” ilustraciju zamenio je Mullen.Sky prikaz zvezdanog neba u noći kada smo Nikola i ja započeli našu vezu. Znam da nekome ovo može da zvuči kao cheesy momenat, ali meni je ova ideja sjajna tako da sam sa zadovoljstvom prihvatila poklon tima koji stoji iza ”uramljivanja zvezda”. Dodala sam jedan svećnjak (tufnasti momenat koji je inače posledica DIY projekta), dve sveće, nekoliko ukrasa i jednu zlatnu granu koju sam prošle godine kupila u Emmezeti. U vazi sa zlatnim okvirom (kupljena u JYSK-u) ubacila sam veštačku zimzelenu biljku. Zadovoljna krajnjim rezultatom, prešla sam na sledeći kutak.

 

Četvrti kutak – TV komoda

Osnova dekoracije ovog kutka jeste duga, bogata, veštačka grana koju sam kupila u prodavnici ”Bašta” u Malom Mokrom Lugu. Da, to je ta radnja za koju ste me svi pitali. Ako se pitate vredi li je posetiti, odmah ću vam reći da vredi. I to ne samo u periodu praznika, već tokom čitave godine.

Na samoj grani dodala sam zlatne i crne ukrase i lampice na tananoj žici koje sam kupila u JYSK-u. Vrlo lep i suptilan detalj. Sa jedne strane televizora smestila sam metalnu, svetleću jelku koju sam kupila prošle godine u Emmezeti i koju sam viđala i ove godine u ponudi. Ukrasila sam je jednim manjim crnim ukrasom, i u sredini dodala jelku od crnog papira. Drugu stranu ukrasila sam tablom za citate i svećnjakom u koji sam smestila crne ukrase i osnovu pomenutih lampica.

Pored komode, kao i prošle godine, nalazi se veliki JYSK fenjer iz kojih se nonšalantno ”izlivaju” Emmezeta lampioni.

 

Peti kutak – kružna polica

Od kada je ova polica (inače, jedan od dražih detalja u stanu) smeštena na svoju poziciju, nisam menjala detalje kojima sam je ukrasila. Praznici su bili idealan momenat da nešto po tom pitanju učinim. Osim staklene kutije, sve ostalo je promenjeno. U pomenutu kutiju dodala sam male, bele ukrase, smeštajući ih tako da deluju kao da su upravo ispali iz nje. Pored dva svećnjaka, tu je i metalna, zlatna zvezda kupljena ove godine u JYSK-u, zatim presimpatičan IKEA ježić koji je zapravo ukras za jelku i IKEA ukras koji je u stvari držač za poruku. Kao kontrast dominantnim zlatnim detaljima dodala sam srebrnu granu i tako ispoštovala početnu ideju o spoju ove dve nijanse.

 

Šesti kutak – polica iznad radnog stola

Sećate se da sam spomenula šumu kao zajednički činilac svih okićenih kutaka u mom stanu? Evo još jednog primera zašto je to tako. Na polici iznad radnog stola smestila sam svećnjak kupljen pre samo nekoliko dana u JYSK radnji u Tržnom centru ”Stadion”, a oko njega od kartona napravljene manje i veće jelke oko kojih sam dodala po koji zlatni ukras, kako bi se razbilo njihvo crnilo. Jelke je inače napravila Marija Marković, koja stoji iza Dekoratera, a za potrebe moje praznične večere. Kako mi je bilo žao da ih bacim, iskombinovala sam ih sa ostatatkom dekoracije. Ispostavilo se da su se savršeno uklopile i u potpunosti ispratile moju crno-zlatnu priču.

 

Sedmi kutak -trpezarijski sto

Stižemo do poslednjeg okićenog kutka i moje male čarobne šume. Znam da će nekima od vas ovoliko crne boje delovati mračno i ne baš praznično, međutim meni je ovaj spoj možda i najomiljeniji, ako uzmem u obzir sve prethodne, novogodišnje postavke. Slobodno mogu reći da mi ova deluje najelegantnije i najzrelije. A kada pričamo o eleganciji, pažnju skrećem na ove sjajne JYSK svećnjake, koji su celu priču podigli na viši nivo. I da, opet se srećemo sa IKEA ježićima i ukrasima/držačima za poruke. Detalji koji su mi možda i najdraže ovogodišnje, a novogodišnje otkriće.

 

I to bi bio detaljan prikaz naše novogodišnje dekoracije. Najiskrenije se nadam da vas je makar neki od kutaka ili makar neki detalj inspirisao i doneo ideju više kako da ukrasite svoj dom, ukoliko to niste učinili, ili kako da dodate još koju stavku u već postojeću prazničnu postavku.

Javite mi svoje utiske, a tu sam i za sva dodatna pitanja.

Uživajte u prazničnoj atmosferi…

Do idućeg posta.

 

PHOTOS BY BRANISLAVA ANTOVIĆ & JOVANA TOMAŠEVIĆ  
*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom Glade
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *