Oktobarska enterijer priča: bela jednostavnost začinjena detaljima

Okolnosti koje su pratile nastanak oktobarske enterijer priče direktna su potvrda one stare, svima nam dobro poznate umotvorine: dok se jedna vrata ne zatvore, druga se ne otvore. U ovom slučaju i bukvalno. Naime, vrata doma koji smo prvobitno želeli da posetimo ostala su nam zatvorena usled činjenice da su se naši nesuđeni domaćini uveliko spremali za veliku selidbu u inostranstvo. Uz njihovo izvinjenje i obrazloženje stigla je i preporuka na račun jednog drugog stana, koji su opisali rečima ”divan i zanimljiv”. Nisam mnogo oklevala. Koliko istog dana ”zakucala” sam na vrata preporučenog doma (naravno, ovo je figurativno rečeno 😉 ). I imali smo sreće. Otvorila su se a iza njih nas je sačekao širok osmeh naših domaćina, Ivane Džamić i Filipa Zrnzevića, veseli repić njhovog ljubimca Benija i istinski divan i zanimljiv stan, kroz koji ću vas u današnjem postu sa zadovoljstvom provesti.

Pre toga, moram vas bliže upoznati sa našim domaćinima. Ivana (24) je psiholog po obrazovanju, ali trenutno radi za magazin Lomography, gde je spojila svoju ljubav prema psihologiji sa ljubavlju prema pisanju i fotografiji, kojom se bavi već 7 godina. Filip (35) je dizajner po profesiji, fotograf po hobiju i vlasnik BLGRD kreativne agencije.

U stanu koji ćete videti žive već 3 godine, ali je on svoj sadašnji izgled poprimio tek pre nekoliko meseci. Naime, do marta ove godine, njihov dom je podrazumevao samo prostor današnje dnevne sobe. Sve ostalo pripadalo je susednom stanu. Proletos, ta dva stana su spojena, zidovi između njih porušeni, i Ivanin i Filipov dom je počeo da poprima željeni izgled. U njegovom uređenju vodila ih je Instagram-inspiracija, povezana sa njihovom željom da sebi stvore topao i prijatan dom, ljubav prema brendu Ikea i načinu na koju su uređeni stanovi u Austriji, gde provede dosta vremena usled poslovnih obaveza.

Raznobojni posteri na ziduKnjige kao ukrasi u enterijeru

Prvo što primetite čim zakoračite u Ivanin i Filipov dom jeste prostrana, open-space kuhinja. Njena veličina vas podseća na američki tip kuhinjskog prostora, ali njena belina i minimalističko uređenje, ”vuku” ka skandinavskom podneblju. Kako su mi oboje istakli, ovakva kuhinja im je oduvek bila velika želja, tako da su je sami projektovali. Prema njihovom projektu je i ručno izrađena. Kombinacija drveta i belih pločica, koja u kuhnji dominira, verovatno je jedan od lepih detalja u stanu, koji se odlično nadovezuje na stil u kojem je uređen i njegov ostatak. Da, bela boja njime dominira, i kako su oboje istakli, to je bila početna teza i želja kojom su se vodili u uređenju: jednostavna belina koja će biti dopunjena detaljima jarkih boja.

Takvih detalja ima poprilično. I svaki je jedinstven i potpuno drugačiji od ostalih, a opet idealno povezan u jednu celinu. I narandžasti sat, i tirkizno-roze ilustracije na zidu (koje su Ivana i Filip sami odštampali, što ih je koštalo samo 800 dinara!), i zelena stolica-fotelja, i senf žuti jastuci. Da, u teoriji krajnje nespojiva kombinacija, koja u praksi savršeno funkcioniše.

Trpezarija sa IKEA nameštajemUkrasni buket belog cveća Open space plan stanaBeograd kao inspiracija za postere

U razgovoru sa Ivanom i Filipom saznajem da je njihov stil oblačenja vrlo sličan stilu u kojem su sredili stan. Ovo me nimalo ne čudi jer sam se nebrojano puta uverila u povezanost našeg modnog stila i stila u okviru kojeg uređujemo svoj dom. Kada pričamo o našim domaćinima, sve se zasniva na jednostavnosti koja je začinjena zanimljivim detaljima. U slučaju stana, ti detalji su pregršt foto-aparata, koje Ivana i Filip sakupljaju, mnogo knjiga, Star Wars suvenira, figure od lego kocki, koje oboje obožavaju. I naravno, fotografije. Sve to u mnogo boja, koje se idealno nadovezuju jedna na drugu. Tako je i u spavaćoj sobi, gde se nalazi Ivanin radni kutak, dok je Filipov smešten u dnevnom boravku. Slični su, ali i različiti. Baš kao i njihovi noćni stočići. Na osnovu ovoga, a i kroz naš razgovor, zaključujem da su oboje vrlo aktivno učestvovali u sređivanju ovog stana.

Neonski sat kao ukrasni detalj na ziduKolekcija retro fotoaparata kao ukras na policiRadna i dnevna soba u jednom u open space stanuDetalji u jarkim bojama na beloj pozadiniLego figurice u funkciji dekoracijeRadni sto u stanuPolice sa knjigama i drugim detaljimaRadni prostor za nju i njegaRadni prostor za nju sa IKEA nameštajem

Dok smo pričali o nameštaju, iznova se spominjalo jedno ime – Ikea. Skoro sve u stanu je upravo sa potpisom ovog brenda. Oboje su mi ponosno istakli činjenicu da su svi ti komadi bili izuzetno priuštivi. Ono što sa druge strane nije bilo jeftino, ali im je mnogo pomoglo u sređivanju njima jako bitnog dela stana, a to je terasa, jesu klizeći prozori, kojima su zastaklili terasu. Naime, ovaj deo stana im je od prvog momenta bio jako bitan, ali kako su na vetrovitoj strani zgrade, terasa je oduvek bila jako hladna. Tada su rešili da posegnu za ovim rešenjem. Reč je o prozorima koji se pomeraju po harmonika sistemu, i koji mogu biti u potpunosti otvoreni odnosno zatvoreni. Kao neko ko i sam traži rešenje za sličan problem, mogu reći da mi je ovaj predlog bio izuzetno interesantan. Pogotovo kada vidite kako divno izgleda njihova terasa, koja je prava zen oaza, za koju oboje tvrde da im je jedan do dražih delova stana.

Druga terasa u stanu, takođe je zastakljena i jedan njen deo je pretvoren u garderober, a drugi u ostavu. Izuzetno praktično i ekonomično rešenje, koje im je omogućilo da u dnevnom i spavaćem boravku nema nepotrebnih ormara i komoda.

Poster sa tipografijomStočić sa vanity ogledalom i garderober Svetla terasa sa belom foteljom IKEA detalji na terasi Beli nameštaj za terasuIKEA sto i stolice za terasu

Na osnovu svega ovoga, lako je zaključiti da se ovo dvoje mladih, talentovanih i zanimljivih ljudi, poprilično ozbiljno pozabavilo svojim domom i da je njihova enterijer priča još jedan dokaz da za lep izgled istog nije potrebno mnogo novca, već isključivo želja, volja i kreativnost. Još ako je udružena i povezana ljubavlju, onda nema greške. Stoga, iskreno se nadam da će vam njihova priča biti inspirativna i da će vas nadahnuti da se i sami upustite u preuređenje svog doma, ili makar jednog njegovog dela. Mene već jeste. Toliko da sam se već bacila u potragu za idealnim prozorima za zastakljivanje terase. Dakle, ideje su tu. Samo im treba pružiti šansu. Nadam se da će vam ovaj post u tome pomoći. Do idućeg, najlepši pozdrav šaljem. Vaša B.


Enterijer priča o domu Ivane Džamić i Filipa Zrnzevića

P.S. Ne zaboravite da post ”podmažete” taktovima pesme koju su naši domaćini odabrali kao numeru koja ih najviše podseća na njhov dom. Uživajte.

 

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

 

P. P. S. Pobednica Love by Valentina nagrađivanja jeste Jovana sa komentarom:
”Ljubav=Zahvalnost. Zahvalnost na osobama kojima pružam ljubav i koji me vole i kad sam ”gusenica”, a i onda kad sam ”leptirica”.”
Čestitam dragoj Jovani, a ostalim učesnicima najlepše zahvaljujem na učestvovanju i želim više sreće idući put!

 

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

9 Responses

  1. Sjano, bas volim ove tvoje enterijerske price jer su enterijeri namesteni sa puno ljubavi i istinske kreativnosti vlasnika, a ne stejgirani ili uradjeni sa ogromnim budzetom tako da izgledaju lepo-sterilni….veliki pozdrav!

  2. Dobra fora ovo s pesmama … sjajno sjajan blog slucajno naleteh cula kod onih mogu ja to sama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *