PiX jastuci – spoj geometrije, umetnosti i ručnog rada

Postovi o mladim, talentovanim i vrednim ljudima – moj omijeni tip postova. Bez konkurencije. A kako ih odavno nije bilo, ovom današnjem se posebno radujem. U njegovoj glavnoj ulozi biće jedna mlada dama. Njeno ime je Jelena Todorović i po profesiji je arhitekta, po rođenju Nišlijka a po vaspitanju veliki ljubitelj umetnosti. Za našu priču ipak će biti najvažnija činjenica da je od pre godinu dana Jelena i osnivač malog brenda PiX. Brenda koji je, kako sama ističe, sažetak svih njenih prethodnih iskustava i svih kroz odrastanje stečenih znanja.

Naime, Jelena se bavi dizajniranjem i ručnom izradom dekorativnih jastuka. Predivnih dekorativnih jastuka, dodaću. A sve je počelo kada je osetila potrebu za promenom, novim izazovom i uzbuđenjem, koji su u njenom stalnom poslu počeli da joj nedostaju. Bilo je to negde baš u ovo vreme prošle godine. Bližili su se novogodišnji praznici a Jelena je želela da svojim prijateljima pokloni nešto originalno. Jastuci su bili prvi izbor i kako se kasnije ispostavilo, pravi. Nije bilo prijatelja koji se nije oduševio poklonom, te je Jelena rešila da napravi još koji, za svoj ali i gušt njoj najbližih. Spontano je usledilo pokretanje Facebook stranice, a onda i Instagram profila. Nedugo zatim, do Jelene stiže poziv sa domaćeg sajta Grom&Kakao, koji prezentuje i prodaje radove pažljivo odabranih domaćih dizajnera. Za Jelenu je to bila ne samo značajna pohvala, već i znak da je došao trenutak da se PiX priča uozbilji.

I evo nas, godinu dana kasnije, pred novom kolekcijom PiX jastuka i postom koji im u celosti posvećujem. Jer, nisam mogla da se odlučim za jedan. Ma ni za dva. Morala sam da sa vama podelim sve svoje favorite, a kako ćete videti na fotografijama koje slede, ima ih poprilično. Nije ni moglo da bude drugačije kada je minimalizam u kombinaciji sa geometrijom glavna karakteristika njihovog dizajna, i ujedno moj zauvek omiljeni tip desena. Kada sam pitala Jelenu zašto baš on i zašto baš na ovaj način, rekla mi je sledeće:

 ”Oduvek sam izražavala kreativnost kroz komade odeće i razne aksesoare koje sam sama krojila i šila, ali mi ništa nije izazvalo takvo uzbuđenje kao kada sam sašila prvi PiX jastuk. Jednostavno sam našla način da kroz jastuke povežem sva svoja interesovanja, veštine i strast i tako izrazim sve što jesam. Svaka faza izrade mi je uzbudljiva i pretstavlja delove moje ličnosti koji složeni čine celinu. Ja sam veliki ljubitelj geometrijskih formi pa je upravo to osnova mog dizajna. Kompozicija nastaje kombinovanjem formi, linija, boja i tekstura kao elementima dizajna, vođene načelima proporcije i matematičkim principima. Sve počinje ručnim skiciranjem i iscrtavanjem (umetnik u meni), kada budem zadovoljna crtežom prenosim ga u program AutoCad u kom dobijam konačne i precizne dimenzije (program u kom se crtaju arhitektonski projekti-to je projektant u meni), nakon čega štampam šnitove od kojih sečem elemente od tekstila i šijem (potreba za stvaranjem).”

Da sve ne bi ostalo samo na priči, pred vama su fotografije Jeleninih jastuka ali u ambijentu mog stana. Videćete kako su svojim koloritom i desenom dopunile njegov enterijer. Iskreno se nadam da će vam se dopasti moji predlozi i da ćete i sami doći na ideju kako da ambijent svog doma dopunite nekim od PiX jastuka, odnosno jastučnica koje možete naručiti direktno preko PiX Facebook stranice i Instagram profila. Ukoliko biste da pre kupovine uživo vidite jastučnice, to možete učiniti u Studio Domino u Kralja Petra 10 i Ateljeu Petlja u Višnjićevoj 4.

Prepuštam vas fotografijama i čekam vaše utiske. Do idućeg posta, najlepši pozdrav šaljem. Vaša B.

jt__6944 jt__6954 jt__6983jt__7003pix-jastuci-05jt__6991
pix-jastucijt__6955pix-jastuci-03jt__6969

 

STYLING BY ME & PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

 

*ovaj post je urađen u saradnji sa brendom PiX

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

8 Responses

  1. Jelena svaka ti cast! Naklon do poda. Jastuci su fenomenalni – odusevili su me jastuk na plavoj fotelji i onaj cvor-jastuk. Sad znam gde cu ih uzimati za svoj stan 😉
    Definitivno najdraza rubrika, obozavam! 🙂 :*

  2. Jelena, jastuci su čarobni, prava mera geometrije, razigranog kolorita, mekoće materijala, sve povezano tvojim nepogrešivim ukusom i znanjem, pronašla si način da izraziš svoju unutrašnju lepotu.

  3. Predivan post, standardno sjajana prica! Hvala Jeleni za trud i kreativnost, hvala Brani za kreiranje jednog predivnog kutka, za promovisanje sjajnih i talentovanih ljudi, koje Srbija i te kako ima, samo na zalost ne mogu da dodju do izrazaja. Tako da je Branin on line magazin savrsena platforma za kreativce, umetnike i sve one “nevidljive” koje se trude da nam zivot ucine lepsim, a za koje mozda ne bismo znali. A kako da znamo kad nas sa naslovnih strana i web stranica vrebaju starlete i marginalni likovi bez zanimanja. Obavezno cu da pazarim nesto on line, preko Grom&Kakao. Srdacan pozdrav za Jelenu i Branu iz Frankfurta

  4. Odlični jastuci. Baš dobre ideje. Svi su lepi ali se meni ipak izdvajaju jastuk na plavoj fotelji i ovaj na poslednjoj slici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *