Potraga za novogodišnjom dekoracijom: DIY predlozi i šoping vodič

U svom maniru, sada nam već dobro poznatom, ova luda godina nastavlja da prekraja planove i testira našu fleksibilnost. Čini se da smo celu ovu godinu proveli u introspekciji i svođenju računa sa samim sobom, dok je ranije početak decembra bio rezervisan za ove aktivnosti. I dok željno iščekujemo da se oprostimo od 2020. godine, godine teških tema, ograničenja, neizvesnosti i straha, novogodišnji i božićni praznici pred nama ipak donose nadu.

Stres koji obično prati ovu užurbanu sezonu već smo potrošili na druge stvari. Prioritete smo zacementirali još tamo negde u aprilu i sada nam ostaje samo da slavimo život i brojimo blagoslove, kojih, srećom, imamo mnogo više nego što smo ranije mislili.

I naravno, da pripremimo scenografiju za svečani ispraćaj 2020. godine!

Novogodišnja dekoracija – između estetike i terapije

Krajnje je vreme da se opustimo, da bar na trenutak ne shvatamo svet toliko ozbiljno. Sada kada više nego ikada pre vreme provodimo u svojim domovima, pozivamo vas da sklonite ruke sa ekrana mobilnih telefona i okušate se u pravljenju novogodišnje dekoracije i poklona za najmilije.

Najvrednije što svako od nas može pokloniti sebi i onima koje voli je vreme, a kroz male dnevne stvaralačke rituale ne samo što ćete predmetima udahnuti dodatnu vrednost već ćete i sebi pružiti svojevrsnu dozu preko potrebne meditacije.

fotografija: Bojana Bajac - @by.bojana

Popularne ideje za novogodišnje ukrase koje možete napraviti sami

“Uradi sam” papirne zvezde i cvetovi u skandinavskom duhu mogu biti jednostavna, povoljna i veoma efektna novogodišnja dekoracija. Sve što vam je potrebno za izradu jednog ovakvog detalja su papir, makaze, lepak, malo dobre volje i koncizno uputstvo kakvo smo našli kod lilihalodecoration.com, ali i Vlade i Ljube koji su ovoj temi posvetili jedan serijal Instagram storija (sačuvan  je u njihovom highlight odeljku).

fotografija 2
fotografija Lidija Tomas Matijević - lilihalodecoration.com
fotografija 3
fotografija: Vlada i Ljuba - @vlada_ljuba

Oslikani ukrasi za jelku od das mase ili mešavine gustina i sode bikarbone (sjajan recept smo pronašli kod Ive aka Iwaiva) pružaju beskrajne mogućnosti za eksperimentisanje i igru, a ujedno su i odlična alternativa industriji jeftinih novogodišnjih ukrasa za jednokratnu upotrebu kojima smo obično zatrpani u ovom periodu.  

Girlande sastavljene od niza osušenih kolutova pomorandže, nežne papirne pahulje kakve smo pravili u detinjstvu ili božićno selo oslikano na oknu prozora – ideja je mnogo, a sve su nežne kako prema novčaniku, tako i prema životnoj sredini.

fotografija Iva Š. - @iwaiva

Optimizam za poneti

Ako ipak preferirate gotova rešenja, pre nego što posegnete za novčanikom i zaputite se na turu virtuelnog šopinga, obavezno prvo dobro proučite ono sa čime već raspolažete.

Nostalgija je rasuta svuda po kutijama sa novogodišnjom dekoracijom, a uz male tradicije, poput građenja kolekcije koja se svake godine uvećava za po jedan brižljivo odabran ukras, otkrićete potpuno novu dimenziju prazničnog duha.

Posebni komadi uvek pričaju priču o ljubavi i veštini vrednih ruku, a ove godine su nam posebnu pažnju privukla Timeina (@bluekatx) i Tamarina (@gospodjatamara) mala umetnička dela koja su ponudile svima nama na uživanje i radost.

fotografija: Timea Kukla - @bluekatx
fotografija Tamara Đorđević - @gospodjatamara

Njihovi radovi poslužili su mi kao inspiracija za mini vodiče za kupovinu novogodišnje dekoracije na našem tržištu.

Prvi je nostalgičan. Tradicionalni motivi poput Krcka Oraščića, borova, šišarki i čuvenog Deda Mrazovog Ho-Ho-Ho! oblače svet u prepoznatljivu prazničnu crveno-zelenu paletu.

SMYCKA – veštački venčić, IKEA / LARVIKT – novogodišnji ukrasi, JYSK / Set šolja na crveno-bele prugice, ENA Home Decor / Dekoracija Krcko Oraščić, Emmezeta / Jastuk Ho Ho, Emmezeta / STRALA trokraki LED svećnjak, IKEA / Ručno oslikane staklene kugle, @gospodjatamara / VINTER 2020 – viseći ukras, IKEA / VINTER 2020 – ukras kućica, IKEA / VINTER 2020, rolna ukrasnog papira, IKEA / Sveća LOFN, JYSK / Ukrasno drvo PYROP, JYSK

Drugi razbija stereotipe i u prvi plan postavlja sanjive pastele. Lagan poput pahulje, novogodišnju bajku boji svetlom i čistim, gotovo dečijim, optimizmom.

 

STRALA – abažur, IKEA / VINTER 2020 – ukras kuglica, IKEA / Kutija za odlaganje, Lesnina / Krcko Oraščić, ENA Home Decor / Oklagija za testo, Pepco / VINTER 2020 – ukrasni venac, IKEA / BLOMDOFT – mirisna sveća, IKEA / Novogodišnja LED jelka AMFIBOL, JYSK / SMYCKA – veštački venčić, IKEA / Ručno oslikani ukrasi za jelku i podmetači za šolje, @bluekatx

Možda tokom predstojećih praznika nećemo moći da zagrlimo sve one koje bismo želeli, ali jedno je sigurno – na kraju godine koja će ostati upamćena kao sinonim za fizičku distancu, sve što zapravo želimo je jedan topao ljudski zagrljaj. I malo dobro poznatog prazničnog raspoloženja.