Renesansa tapiserija: predstavljamo vam domaće autore koji od tapiserija prave umetnička dela

U brojnim predviđanjima o tome kakve će promene u radu i ponašanju ljudi doneti sve ono što nam je stiglo sa 2020. godinom posebno mesto zauzeo je povratak hobija. Naime, činjenica da nas je panedmija naterala da budemo u kući više no ranije, podstakla nas je da se vratimo i svim onim interesovanjima i malim pasijama za koje hronično nismo imali vremena ili volje. Predviđanja kažu da će nam ova navika ostati i nakon što se pandemija završi, a mi držimo fige da se to i obistini. Zapravo, već i verujemo da će tako biti, a argumente za to pronalazimo u sve većem broju kreativaca koji su, upravo baveći se različitim hobijima, uspeli da pokrenu svoje male biznise i oko njih okupe zavidnu publiku. Deo te publike smo i mi, pa oduševljeno pratimo domaće kreativce koji nas neprekidno oduševljavaju.

Najpre su nas inspirisale moderne vezilje čijem smo radu posvetili kompletan tekst (a neke od nas su se i same oprobale u vezu), a sada su na redu domaće autorke i autori koji se bave izradom tapiserija – tim dekor detaljima kojih se sećamo iz perioda detinjstva kada su ukrašavale hodnike naših domova, a onda su naprasno nestale da bi u poslednjih nekoliko godina doživele svoju renesansu. Nas su posebno zainteresovale u protekloj godini kada smo vam na to i skrenuli pažnju na našem profilu, a vi nam ljubazno preporučili veliki broj domaćih autora koji se bave upravo kreiranjem tapiserija. Ispratili smo njihov rad prethodnih meseci da bismo konačno odabrali i naše favorite. Pre nego što sa vama podelimo njihove profile, volele bismo da se samo na kratko osvrnemo na istorijat ovog specifičnog hobija.

Izrada tapiserija je vrsta primenjene umetnosti koja je tradicionalno nastajala na razbojima. Pre nekoliko decenija, u manjim mestima i selima u Srbiji, mnoge starije žene su se bavile izradom ćilima i staza, pa čak i materijala za odeću, upravo ovom tehnikom. Neke to rade i dalje. U Evropi je ova vrsta primenjene umetnosti bila najcenjenija tokom gotike i renesanse. Njena popularnost postepeno opada, a u 19. veku dolazi do zastoja. U međuvremenu, tapiserija je otišla mnogo dalje od tkanja na razboju. Pravi se na različite načine i ima ogroman broj primena. To je danas dizajnersko i arhitektonsko delo. Može biti i skulptura, scenografija, ilustracija, crtež. Od prostora u Srbiji koji u svom enterijeru sadrže prava remek-dela tapiserija svakako izdvajamo zgradu SIV-a, čijem smo enterijeru takođe posvetili kompletan tekst.

Ako želite da svoj prostor oplemenite nečim što izgleda organski i unikatno, bilo da volite pastelne tonove ili crno-bele varijante, jarke boje ili neutralne nijanse, zidne ukrase ili pak one za pod, verujemo da ćete pronaći nešto za sebe na profilima fenomenalnih malih biznisa i primenjenih umetnika koji se bave tapiserijama i tkanjem na domaćoj sceni. Mi izdvajamo nama omiljene.

Sandra Arsenijević (@sandra.arsenijevic.art) – zidne tapiserije

Štap i kanap (@stapikanap) – zidne tapiserije i makrame tehnika

Krug Rug (@krugrug) – podne i zidne tapiserije

Ultima vez (@_ultima.vez_) – male zidne tapiserije

Zahir (@zahir.rs) – pastelne tapiserije

Ema’s dream (@emasdream) – tapiserije primenjene umetnice Emilije Radojčić

LjubaV (@_ljuba_v) – trougaone zidne tapiserije

Alma’s macrame (@almasmacrame) – zidni ukrasi i ukrasi za dečiju sobu

Naslovna fotografija: Štap i kanap