Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vodimo vas u Espresso Bar – tek otvoreni kutak za ljubitelje kafe i vina

Potraga za novim, tek otvorenim, a interesantnim kafeima i restoranima u Beogradu trenutno je moj omiljeni hobi. I, najlepše od svega, mogu da ga praktikujem na nedeljnom nivou. Da, toliko se često nove adrese pojavljuju na ugostiteljskoj mapi prestonice. Ona koja mi je trenutno privukla najviše pažnje smestila se na samom uglu ulice Topličin venac i ulice Carice Milice.

Ukoliko se sećate ranijeg izgleda ovog dela Topličinog venca, biće vam jasnije o kakvoj i kolikoj promeni je reč. Naime, u lokalu u kojem se dugo nalazio lokalni supermarket, danas je smešten coffee and wine kutak čija elegancija neodoljivo podseća na ono što biste sreli u kafeima Pariza. Tom utisku doprinosi predivna zgrada iz 1932. godine u kojoj je lokal smešten. Mia Pavlović, vlasnica Espresso bara, ali i arhitektinja koja je u celosti bila zadužena za projekat i proces rekonstrukcije i uređenja enterijer ovog lokala, rekla mi je da joj je bilo izuzetno važno da sačuva identitet arhitekture prve polovine 20. veka. Težilo se adaptaciji i rekonstrukciji koja bi sačuvala karakteristične elemente i istakla njihovu lepotu prateći originalni stil. 

 

Na samom ulazu u lokal par džakova brazilske kafe i jedan buket lavande. Idealna pozivnica za svakog ko iole pažljivije pogleda ka visokim vratima zgrade na broju 7. A unutar samog lokala savršena mešavina industrial stila i pomenutog pariskog šmeka oličenog u manjim, drvenim stolicama okruglog naslona. Dominiraju tople boje, posebno boja drveta i bakra. Iako je prostor mali, ne izgleda skučeno niti klaustrofobično, a sve zbog visokih prozora i velike količine dnevne svetlosti. U desnom uglu videćete stepenice kojima silazite do podruma u kojem je smešten wine bar. Ovaj deo je uređen u nešto pitomijem maniru, u nežnijim nijansama i sa finijim materijalima, pa imate utisak da ste u nečijoj dnevnoj sobi

 

Ušukana i topla atmosfera ovaj deo lokala čini idealnim za intimnija okupljanja, a vinska lista koja se najavljuje biće idealna da ta okupljanja proteknu uz najbolje vinske gutljaje koji stižu iz regiona prepoznatljivih po najkvalitetnijim vinima. U planu su organizovane degustacije vina u društvu profesionalnih somelijera, ali i promocije vrhunskih vina koje će u određenom periodu moći da se kupe i u samom lokalu.

Pored kvalitetnih vina, tu je i kvalitetni domaći blend kafe. House blend je 100% arabica, dok su u ponudi i single blendove kao sto su Cuba, Ethiopia i mnogi drugi. Postupak prženja se odvija u Gradskoj pržionici, pa je kafa koja se služi u lokalu sveže samlevena. Takođe, u ponudi je decaf espresso kao i domaća kafa koja se može kupiti u samom lokalu.  Dakle, ovo je mesto koje će zadovoljiti i vaše dnevne potrebe za kofeinom, ali i večernju žudnju za dobrim vinom. 

U razgovoru sa Miom saznala sam da će i bašta uskoro biti otvorena, ali da će i ulazna vrata dobiti novu dekoraciju, i to u saradnji sa Bloom ekipom koja je odavno prepoznatljiva po svojim savršenim aražmanima. 

Jedva čekam da vidim kako će taj deo izgledati posebno u kombinaciji sa već predivnim zdanjem i romantičnim okruženjem ovog dela Topličinog venca. 

Dakle, ukoliko tragate za novim kutkom u kojem biste uživali u sjajnoj lokaciji, divnom ambijentu, odličnoj kafi i podjednako dobrim vinima, zabeležite u svoje agende Espresso Bar. Vidimo se tamo! 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

One Response

  1. Zanimljivo mesto. Posebno mi je zanimljiv ovaj svetli deo enterijera sa divnom xenonlight rasvetom. Mada mi je više mesto za sedenje u jesen, kad napolju pada kiša. Leti svi više volimo da sedimo napolju. Ali baš slatko mestašce za neku popodnevnu kaficu sa prijateljicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *