Proleće u Beču: Dan 1

Pripadam onoj grupi osoba koje gde god da otputuju na kraju dana traže udoban krevet i osećaj sigurnosti. S obzirom na život koji smo prethodnih decenija imali nesreću da vodimo, a koji se u najmanju ruku može opisati kao turbulentan, ne čudi me što veliki broj nas umesto avanturističkih poduhvata radije bira miran odmor u nekoj uređenoj državi. Upravo u tom pridevu ”uređena”, krije se sva magija Austrije i njene prestonice Beča, destinacije koji je obavezna stavka na meniju domaćih turističkih agencija. Da se razumemo, jako volim svoju zemlju i opcija odlaska iz nje nikada nije bila u mojoj agendi. Ali, ne mogu a da se ne zamislim nad činjenicom da se samo 600 kilometra severnije, psi svih veličina i rasa u pratnji svojih vlasnika bez ikakvih problema voze gradskim prevozom, saobraćajne gužve su misaona imenica usled jednog od najboljih metroa u Evropi, a H&M kupaći kostim, iz najnovije sezone, i van sniženja, košta 9 evra. Pokušavam da razumem kada smo to pogrešno skrenuli kod Albukerkija i zauvek izgubili nit sa pragmatičnim Austrijancima.

Nije ovo bila moja prva poseta Beču, ali jeste moje prvo, pravo upoznavanje sa njim. Pustio me je da mirno i natenane upoznam sve njegove vrline i ono malo mana, i ćutke mi dozvolio da zaključim, da bih se sutra, da je moguće, doselila u jedan od njegovih bezirk-a.

Ne padam lako na šarm drugih gradova, jer sam istinski zaljubljena u Beograd. Ipak, prvi put sam bila tako blizu ”neverstvu”. Možda i bliže no prilikom onih dveju poseta Barseloni, gradu koji me je šarmirao više no idejan drugi. A sve zato što Beč deluje tako smireno, staloženo i sigurno u sebe i svoju istoriju. Poseta Muzeju istorije umetnosti i Prirodnjačkom muzeju, učinila je da se kao nikad pre osetim mizernom u odnosu na sve što je jedan grad imao da ponudi. Gledala sam u Rebrantove portrete i divila se Rubensovim prikazima dvorskog života, bila na par centimetra od 4 i po hiljada godina starih egipatskih figurina, i poklonila se pred Vilendorfskom Venerom,  nastalom pre 24 hiljada godina, imajući utisak da sam mrva, u tom beskonačnom toku vremena i ljudskih dostignuća.

Ujedno, bila sam zahvalana Beču što je dopustio da makar tih par trenutaka budem deo te iste beskonačnosti i osetim snagu tih istih dostignuća.

Utisaka je toliko da se ne mogu smestiti u jedan post, te je ovo samo početak foto-putovanja kroz Beč. Ne zamerite, ako se moji zaključci o ovom divnom gradu pomalo haotično gomilaju. To samo reči traže način da svo moje oduševljenje podele sa vama. Do idućeg posta, budite mi pozdravljeni. Vaša B.

1203

0814
07
DSC_2159
15
16
20
DSC_2154
09
DSC_2161
19
wearing: shirt: BAŠ BAŠ; jeans: ZARA; blazer: NEW YORKER; flats: KAPKEJK; bag: H&M;
scarf: SIX; watch: ESPRIT; bracelets: NO SUGAR ONLINE STORE;
Written By

Thank you for sharing some love! I really appreciate every single word from you!

More from Brana

RECAP: Oct & Nov & Dec

Biće ovo post u kojem ću se po poslednji put osvrnuti na...
Read More

54 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter the number *