Grasslamp: Izvrstan spoj tehnike i prirode

Ne mogu a da ne osetim posebnu vrstu ponosa kada god saznam da je neko mlad i talentovan iz Srbije uspeo da osmisli i realizuje nešto zanimljivo, inovativno, originalno, praktično i vredno pažnje. Nemojte me shvatiti pogrešno, navijam za mladost i talenat bez obzira na nacionalnost i državu iz koje dolazi, ali opet, neki drugačiji, posebniji plamičak ponosa zapali se kada god čujem i otkrijem da su ovdašnji mladi ljudi stvorili nešto vredno hvale i aplauza. Možda zato što odlično znam koliko je teško da u društvu čiji smo deo, a koje nije mnogo odmaklo od Domanovićevog opisa iz ”Mrtvog mora”, istraješ u svojim namerama, stvoriš uslove da iste realizuješ i na kraju da ih na pravi način prezentuješ i održavaš u životu.

Tako nešto jeste uspelo Marku Vučkoviću, mladom industrijskom dizajneru iz Bora, čiji je pronalazak meni toliko interesantan, specifičan i inspirativan da sam morala da mu podarim glavnu ulogu u današnjem postu. O čemu je reč?

O povratku prirodi. O zen kutku u sopstvenom domu. O sobnoj lampi koja je više od toga.

Marko je naime još 2009. godine stvorio koncept multifunkcionalnog komada nameštaja, koji je sa svojom dvostrukom namenom bio drugačiji od svega već postojećeg na tržištu. U pitanju je lampa u okviru koje se uz pomoć vode i LED svetla mogu gajiti biljke, poput žita i raznih vrsta sićušnih, jestivih salata. Pet godina kasnije, lampa je patentirana u Zavodu za intelektualnu svojinu, a početkom prošle godine napravljen je i njen prvi prototip. Za to vreme desile su se i prve nagrade za ovaj izum, od one na Belgrade Design Weeku do nagrade Domus Akademije iz Milana. Ujedno, Marko i njegov izum bili su tema tekstova velikog broja domaćih i inostranih medija, a meni je posebnu pažnju privukla činjenica da se o njemu pisalo i u američkom izdanju meni omiljenog magazina Marie Claire. Upravo prilikom razgovora sa urednicom pomenutog magazina Marko je došao na ideju da pored klasične lampe, napravi i stonu, čiji je dizajn podjednako atraktivan i zanimljiv.

Kada smo već kod dizajna, moram posebno da se osvrnem na meni najlepši momenat ove lampe a to je vrlo umešno poigravanje sa modernim minimalizmom i retro elementima, koji asociraju na dizajn nameštaja iz šezdesetih godina prošlog veka. Kako sam i sama veliki ljubitelj dizajna tog tipa, i kako svoju dnevnu sobu uređujem u istom maniru, jasno vam je da sam već rezervisala mesto za jednu od ovih lampi. Jer, kako odoleti ovom genijalnom spoju tehnike i prirode? Odgovor je jasan: nikako.

Međutim, moramo biti strpljivi jer je naručivanje lampi trenutno onemogućeno. Ali ne brigajte. Već nas uskoro očekuje pokretanje novog sajta putem kojeg će biti moguće poručiti sopstveni primerak (o čemu ću vas obavezno obavestiti!). Do tada, tu je postojeći sajt grasslamp.com, gde se možete detaljno informisati o ovom sjajnom izumu. A ako vas zanima informacija više o njegovom izumitelju, Marku Vučkoviću, inače i vrsnom slikaru, posetite i njegov sajt markovuckovic.com. I ne zaboravite da širite dalje njegovu sjajnu priču i na taj način date podršku svim mladim i talentovanim ljudima ove zemlje o kojima se ne priča dovoljno a koji zavređuju maksimum pažnje. Do idućeg posta, najlepše vas pozdravljam! Vaša B.

Grass lamp White stand Alone Stona grass lamp render bela final1 Stona grass lamp render bela final2 IMG_2128

photos by: Ana Krstić
Written By

Thank you for sharing some love! I really appreciate every single word from you!

More from Brana

NEXT

Pred vama je jedna od onih outfit kombinacija u kojoj se su...
Read More

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter the number *