Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

10 domaćih podkasta koje volimo i koje vam od srca preporučujemo

Nije novina da su podkasti u poslednje vreme sve popularniji. Kad kažem poslednje vreme, mislim na proteklih nekoliko godina. Ipak, iskrena da budem, iako preko dve godine slušam različite podkaste, o raznim temama i sa šarenolikim gostima – tek odnedavno sam počela prilično dosledno i aktivno da pratim one o kojima će biti reči u ostatku teksta.

Ono što je posebna draž podkasta kao forme izražavanja i medija jeste to što vam pruža slobodu da nešto radite (npr. da se šminkate, obavljate kućne poslove, vozite (se) negde, kuvate, šetate se, trčite) i da istovremeno slušate i upijate informacije, a mozak vam bude uposlen. Ova mogućnost multitaskovanja koju imate dok slušate podkaste će, za mene, uvek ostati neprevaziđena prednost.

U ovom tekstu za vas izdvajam neke od najkvalitetnijih domaćih podkasta u kojima uživam, čije su teme različite, sagovornici raznoliki, a kvalitet proveren.

Fusnota

Prva od mnogih korisnih informacija koju sam saznala iz ovog podkasta je značenje reči “multipotencijalista”. Autorka je Aleksandra Petrovski, verujem da je mnogi znaju sa Instagrama pod imenom @alex5rovski, koja na izuzetno profesionalan način pristupa svakom razgovoru. Fusnota je podkast za sve one koji vole da slušaju upečatljive ljude i njihove životne puteve. Epizode izlaze jednom nedeljno, a neke od mojih omiljenih su sa Katarinom Gaj Isakov i Oliverom Subotićem.

Njuz podkast

Njuz podkast jedan je od onih podkasta tokom kojeg imate utisak da i sami učestvujete u razgovoru. Kao da opušteno razgovarate sa prijateljima i komentarišete aktuelne vesti i dešavanja kod nas i iz sveta. Pored “običnog”, ekipa Njuz Neta snima i nešto opušteniju varijantu podkasta koji se simbolično tako i zove: Relax tema. Ako volite opuštenost i neisforsiranost, nema sumnje da će vam se ovaj podkast dopasti.

Na Nov Način

Na Nov Način je video-podkast koji opravdava svoje ime. Ako želite da uz zvučni deo upotpunite uživanje i vizuelno, onda vas ovaj podkast neće razočarati – zapravo će vas oduševiti. Lokacije gde se emisije snimaju su nesvakidašnje i originalne – od spa centra, preko streljane ili ambijenta čuvenog restorana Hyde park – svaka epizoda je dinamična i upečatljiva. Moje omiljene epizode su sa Unom Senić i Dunjom Jovanić.

Biznis priče

Najviše volim da slušam Biznis priče ujutru dok se šminkam i pripremam za dan. Energija, motivacija i ideje koje pokupim od svakog sagovornika su posebno dragocene u jutarnjim časovima. Najviše volim da slušam priče o ženskom preduzetništvu, tako da su mi epizode sa Marijom Desivojević Cvetković i osnivačicom AURA kozmetike Milom Litvinjenko bile posebno interesantne.

Pojačalo

Kad smo kod kreativnih priča o različitim ljudima, Pojačalo je svakako jedan od podkasta sa poprilično dugačkim stažom na našim prostorima. Inspirativne i autentične priče o ljudima, njihovom životu i svemu što ga čini nikada mi neće dosaditi. Kao jednu od omiljenih epizoda izdvajam onu u kojoj je gostovala Ivana Popović, poznatija kao Mali Iv.

Snaga uma

Snaga uma je podkast čija je autorka Miljana Nešković, novinarka Nove S. Sagovornici su različiti – umetnici i umetnice, novinari i novinarke, stručnjaci i stručnjakinje, glumci i glumice… Njeni gosti su nam svima dobro poznate face koje upoznajemo iz novog ugla, kroz razgovor u kome nam se čini da i sami učestvujemo. Kao ubedljivo omiljenu epizodu izdvojila bih onu u kojoj je gostovao glumac Goran Bogdan.

DigiTalk

Jedan od onih podkasta koje karakterišem kao “stručne” – u kojima saznajem za ljude iz industrije koja me interesuje – jeste i DigiTalk. Učiti iz tuđih iskustava, motivisati se i inspirisati za sopstvenu budućnost – to je ono što je vrednost koju dobijam slušajući ovaj podkast.

Ivan Kosogor

Na podkast Ivan Kosogor naišla sam slučajno, dok sam istraživala neku potpuno drugu temu, ali me prva epizoda koju sam odgledala navukla da nastavim i kasnije. To je bila epizoda o tome kako brže pamtiti i učiti i koja mi je mesecima nakon gledanja ostala u mislima. Vraćam joj se kad god mi je potrebno obnavljanje gradiva. Još jedna izuzetno inspirativna epizoda u kojoj sam uživala je sa Tijanom Medan, devojkom koja je prešla veliki put mršavljenja i promenila sopstveni život.

Neizdrž

Upečatljiv naziv podkasta, Neizdrž, sugeriše i na ideju koju ima – da prikaže koji je to neizdrž koji nas vodi da se borimo za svoja prava, postižemo više, izlazimo iz zone komfora? U deset epizoda, autorka Marija Jovanović će sa svojim sagovornicama i sagovornicima pokušati da pronađe odgovor na ova pitanja, baveći se temama poput rodno senzitivnog jezika, žena u nauci i slično. Epizode traju oko 30 minuta i sigurno će vam držati pažnju.

Dirižabl

Dirižabl je muzički podkast na platformi MixCloud sa fenomenalnom autorkom i voditeljkom Anom Dajić. Fantastičan izbor muzike, smiren i melodičan glas su nešto što mi prvo padne na pamet kada pomislim na Dirižabl. Koju god epizodu odaberete, nećete se pokajati. Garantujem!

Lepota podkasta je u tome što kroz živu reč, koja dolazi direktno od uspešnih, kvalitetnih, inspirativnih ljudi, možemo da naučimo mnogo – čak iako nam nekad deluje kao da nemamo ništa zajedničko s njima – nismo iz iste profesije, sličnih godina, pola, životnih aspiracija – to ne znači da ne postoji makar nešto korisno što iz svakog podkasta možemo da pokupimo. I zbog toga sam sigurna da ću ih slušati još dugo.

Koji podkasti su vama omiljeni? Šta slušate dok kuvate, dok se spremate ili dok se nekud vozite? Pišite nam u komentarima.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *