10 kulturnih dešavanja da ulepšate postpraznični period

Ako vas je uhvatila postpraznična melanholija, imamo rešenje  – kultura! Oh, da, kulturna sezona se vraća svojim redovnim tokovima, a tamo nas čeka pregršt sjajnih dešavanja. Kako bismo vam olakšali izbor, spremili smo vam kraći vodič kroz najzanimljivije januarske događaje u Beogradu i Novom Sadu.

Izložba: Velikanke srpske kulture

Dom Jevrema Grujića, 20.januar - 27. mart

Od 20. januara do 27. marta 2022. godine, Dom Jevrema Grujića biće domaćin izložbe Velikanke srpske kulture. Izložba je posvećene slavnim ženama naše istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi, ali i celokupnoj srpskoj istoriji, uticale na razvoj srpske misli i društva uopšte. 

Velikanke u čiju čast se organizuje izložba su Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović.

Na izložbi će posetioci moći da vide i veliki izbor ličnih predmeta velikanki, kao što su violina naše prve kompozitorke Ljubice Marić, čija dela su izvodili najveći svetski orkestri, zatim lični predmeti Milene Pavlović Barili, čuveni šešir Desanke Maksimović i tako dalje.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri, inspirisane delima ovih žena.

Izložba: Zenitistima celoga sveta: Iz zaostavštine Ljubomira Micića u Narodnom muzeju u Beogradu

Narodni muzej, do 10. aprila

Foto: Promo

U Narodnom muzeju u Beogradu u toku je izložba Zenitistima celoga sveta: Iz zaostavštine Ljubomira Micića u Narodnom muzeju u Beogradu. Izložba je otvorena krajem decembra 2021, a povodom obeležavanja sto godina od objavljivanja prvog broja časopisa Zenit i pokretanja prvog avangardnog jugoslovenskog pokreta zenitizma.

Na izložbi su predstavljena umetnička dela i raznovrsna dokumentarna građa, originalna izdanja književno-umetničkog avangardnog časopisa Zenit, pisma, fotografije, glasila evropske avangarde kao i druge publikacije iz bogate zaostavštine Ljubomira Micića.

Ljubomir Micić je bio pisac, kritičar, prevodilac, tvorac Zenita i glavni ideolog i propagator ideja zenitizma.

Odlukom Skupštine Opštine Vračar 1980. godine, najvredniji deo njegove zaostavštine dodeljen je Narodnom muzeju u Beogradu. Micićevu kolekciju čini 385 umetničkih dela 30 jugoslovenskih i međunarodnih autora, vodećih protagonista predavangardne i avangardne scene, u periodu između 1914 – 1930. godine. 

Na skoro 90 slika, crteža, kolaža i grafika moći će da se prate revolucionarne tendencije koje su obeležile epohe ekspresionizma, kubizma i postkubizma, ruske avangarde i konstruktivizma mnogobrojnih autora među kojima su Mihailo S. Petrov, Jovan Bijelić, Jo Klek/Josip Sajsel, Avgust Černigoj, Vasilij Kandinski, Aleksandar Arhipenko, Laslo Moholj-Nađ, El Lisicki, Mark Šagal, Serž Šaršun, Branko Ve Poljanski iz postzenitističke faze, i mnogi drugi.

Izložba će biti otvorena do 10. aprila 2022. godine.

Izložba: Za uspomenu i dugo sećanje

Galerija Artget, do 24. februara

U Artget galeriji trenutno možete videti izložbu fotografija koje potpisuje fotografkinja Milica Mrvić. Reč je o takozvanim režiranim portretima po kojima je Milica poznata i van granica naše zemlje. 

“Zbog svoje kompleksnosti i načina na koji su konstruisani, portreti Milice Mrvić su bogati dokumenti savremenog načina života i potrebe da sebe i ljude koji nas okružuju izmestimo u drugačije okruženje koje nas intelektualno stimuliše ili sadrži simbole i vrednosti koje delimo, potvrđujući činjenicu da identiteti i njihove slike mogu biti kulturološki određeni na kompleksan, dubok i misteriozan način. Proizvesti misteriju u današnjem hiperrealnom svetu je možda jedna od najznačajnijih veština”, napisao je kustos Ivan Manojlović o izložbi koja je otvorena do 24. februara. 

Izložba: Kritičari su izabrali – Apstraktni pejzaž 2.0​

Likovna galerija, do 24. februara

Umetnik: Žolt Kovač

U ciklusu ”Kritičari su izabrali”, tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967, Ana Ereš, istoričarka umetnosti i dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2017, priredila je aktuelnu izložbu za 2022. Izložba je otvorena do 24. februara u Likovnoj galeriji u Beogradu.

Umetnici čiji su radovi deo izložbe su: Dušica Dražić, Siniša Ilić i Bojan Đorđev, Ivana Kličković, Žolt Kovač, Nikola Marković, Goran Micevski, Vladimir Nikolić, Ivan Petrović, Ivan Šuletić.

Izložba: Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske

Galerija SANU, do 20. marta

U Galeriji SANU je u toku izložba autorke Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice novosadske Galerije matice srpske pod nazivom Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske.

Na izložbi su prikazana 86 dela iz zbirke koju čuva upravo novosadska Galerija Matice sprske.

“Neopterećena ustaljenim hronološkim okvirima, izložba ukazuje ne samo na modernizme prve polovine XX veka, već i na njihove preteče i uzore utemeljene u stvaralaštvu slikara aktivnih tokom poslednjih decenija XIX veka. Ona traga za počecima modernističkih ideja u delima afirmisanih slikara kao što su Đorđe Krstić, Uroš Predić i Paja Jovanović, školovanih na idejama realizma ali spremnih da se upuste u nove tematske i likovne pristupe.

Zatim slede umetnici aktivni na prelazu vekova, školovani na Umetničkoj školi u Beogradu i u različitim evropskim umetničkim centrima. Oni su, uprkos teškim istorijskim prilikama, spremno prihvatili izazove savremene umetničke prakse i stvorili autentična dela. Toj generaciji pripadaju Nadežda Petrović, Stevan Aleksić, Danica Jovanović i Milan Milovanović. Konačno, tu su i oni koji se mogu smatrati glavnim akterima međuratne modèrne: Petar Dobrović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Milenko Šerban i Bogdan Šuput.” (Izvor: SANU)

Izložba: This is Andrej Bjelić​

Kvart BW, do 24. januara

Izložba slika i crteža Andreja Bjelića otvorena je proteklog vikenda u galeriji KVART BW u TC Galerija. Prva samostalna izložba mladog autora privukla je veliku pažnju publike tako da ne bi trebalo da propustite priliku da je posetitie, posebno što za to imate još nekoliko dana (izložba se zatvara 24. januara). 

U pitanju je postavka slika i crteža na različitim formatima, u kombinaciji  tehnika olovke, pastela i akrila na papiru i platnu, gde se smenjuju motivi autoportreta umetnika, njegovog psa i mačke. Ono što momentalno privlači pažnju su kolorit, vrlo intenzivan i smeo, optimizam, radost i smisao za humor.

Izložba: Dodiri

Kuća Kralja Petra, do 24. januara

Izvor: Tatjana Bandović

U Kući Kralja Petra do 24. januara otvorena je samostalna izložba “Dodiri” Tatjane Bandović, na kojoj su predstavljeni njeni radovi na svili inspirisani prirodom.

Umetnica je povodom izložbe rekla kako je kroz stalno posmatranje prirode i interakciju svetlosti i boje želela da dočara svoj doživljaj prirodnog okruženja ili urbanog pejzaža.

Sanja Sajfert, istoričarka umetnosti objasnila je da instalacije na svili u izložbenom prostoru koje su tankim najlonom spuštene sa plafona prema podu mogu da se okarakterišu kao ambijentalna postavka i da su u konstantnom ritmu.

“Tatjana sa svojim radovima pokušava da nas dodirne, upravo tim tihim kretanjem tkanina, koje svojom slojevitošću stvaraju dubinu slike. Tom taktilnom komunikacijom, posmatrač i umetnik na svojevrstan način postaju vezani i tu se stvara nova priča. Svakom sledećom izložbom bićemo u mogućnosti da osetimo i doživimo novu šetnju kroz prirodu”, napisala je Sajfert o ovoj izložbi.

Festival: Beogradski festival mozaika

Kuća legata, do 9. februara

Milena Belenzada, Tragovi I

Treći Beogradski festival mozaika otvoren je 18. januara u Kući legata u Beogradu i trajaće do 9. februara.

Na Festivalu je izloženo više od 100 dela 84 autora iz Srbije i inostranstva, a poseban akcenat stavljen je na mozaičku scenu Austrije i Bugarske.

Tokom trajanja Festivala održavaju se i radionice mozaika ateljea Kamen i lom. Posetioci, stoga, mogu i sami da se oprobaju u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici, kao i da se upoznaju sa savremenim materijalima za izradu mozaika.

U okviru manifestacije se svakog utorka i srede održavaju predavanja iz oblasti koje su bliske i interesantne stvaraocima u mozaiku (geologija, minerologija, arheologija, matematika), o antičkim mozaicima na tlu Srbije, zatim o tome šta su antički pisci zabeležili o mozaiku, kao i predavanja o smislu i značaju savremenog mozaika .

Festival čiji je autor i organizator Petar Vujošević prvi put je održan 2016. godine, a zatim 2018. U međuvremenu  je održan u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a predstavljen je izborom od dvadeset pet mozaika i na izložbi Balkanski mostovi  u Plovdivu.

Prema rečima organizatora, Festival nastoji da istakne činjenicu da Beograd ima jednu od najačih mozaičkih likovnih scena u Evropi i da to može biti jedan prepoznatljiv i originalan doprinos kulture Srbije na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Festival: CinemaItaliaOggi Balkan - revija italijanskog filma

Jugoslovenska kinoteka, od 24. do 29. januara

Ljubitelji italijanskog filma imaće priliku da od 24. do 29. januara u Jugoslovenskoj kinoteci uživaju u ostvarenjima na ovom jeziku i to na smotri nove italijanske produkcije CinemaItaliaOggi Balkan.
 
Na manifestaciji će biti prikazano deset najuspješnijih i najcjenjenijih italijanskih filmova u poslednje tri godine. A prvi film koji će publika moći da gleda je “Prokleto proleće” Elize Amoruzo iz 2020. godine. Na repertoaru su i sledeći filmovi: “Menjam sve!” Gvida Kjeze, “Za Kjaru” Džonasa Karpinjana, “Bangla” Faima Buijana, “U kavezu “Leonarda di Kostanca, drama “Californie” Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana, “Legionar” Hleba Papoua, “Predatori” Pjetra Kastelita,  “Šta će biti” Frančeska Brunija,  “Doktor na jednu noć” Gvida Kjeze.
 

Pozorište: Igorovi dani u Novom Sadu i Beogradu

Srpsko narodno pozorište, od 24. do 28. januara

Narodno pozorište, od 26. do 30. januara

Predstava "Tartif" / Foto: Siniša Trifunović

U Srpskom narodnom pozorištu od 24. do 28. januara, kao u i Narodnom pozorištu u Beogradu, od 26. do 30. januara održavaju se Igorovi dani – manifestacija posvećena preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici.

Prvo će novosadska publika imati priliku da pogleda pet predstava u Torbičinoj režiji, pa će tako prvog dana, 24. januara, na sceni “Pera Dobrinović” biti izvedena predstava “Carstvo mraka” Lava Nikolajeviča Tolstoja, u izvedbi ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

U utorak, 25. januara na repertoaru je predstava “Krvave svadbe”, koja je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i JU Grad teatar Budva.

Treće večeri Igorovih dana, 26. januara, biće izvedena predstava “Don Žuan” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

U četvrtak, 27. januara, najstariji srpski teatar ugostiće Narodno pozorište iz Bitolja sa predstavom “Bakhe – kratak pregled raspada”.

Poslednje večeri, 28. januara, biće izvedena jedna od najomiljenijih predstava publike “Tartif (Komično u klasičnom)”, autorski projekat Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

Istovremeno, beogradska publika će takođe gledati ove predstave, pa će tako 26. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena predstava “Krvave svadbe”. Nakon toga, 28. januara biće odigrana predstava “Bakhe – kratak pregled raspada”, dok je 29. januar rezervisan za “Tartifa”. Predstavu “Don Žuan” publika u Beogradu gledaće 30. januara.