Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5 knjiga koje bi trebalo da ubacite u svoje kofere

Bilo da ste raspoloženi za laganije štivo, avanturu ili neki dobar triler – ovih pet naslova nudi pomalo od svega

Ako tokom godine niste imali dovoljno vremena za čitanje, sezona godišnjeg odmora savršeno je vreme da to nadokadite. Nema ničeg lepšeg od opuštanja uz neku dobru knjigu pored obala mora, a danas smo za vas pripremili spisak preporuka koji će vam umnogome olakšati izbor literature koju ćete spakovati u kofer. Na vama je samo da pre puta svratite do obližnje knjižare ili biblioteke.

"Ne brini za sutra" – Emili Henri

Dovoljno je da samo bacite pogled na korice ovog romana i biće vam jasno da ste pronašli svoju idealnu „plažnu“ knjigu. Naime, Ne brini za sutra (u originalu šaljivo naslovljena kao Beach Read) američke autorke Emili Henri predstavlja pravu letnju romantičnu dramu koja će vam preokupirati pažnju sve do poslednje stranice, usput pružajući i zanimljiv, subverzivan pristup samom žanru.

Smeštena tokom najtoplijeg dela godine, ova knjiga prati dvoje pisaca koji se, nakon godina međusobne netrpeljivosti, neplanirano sreću na istom letovalištu. Shvativši da pored svog uloženog truda jedno drugo ne mogu da ignorišu, isto onako kako ne mogu ni da pobegnu od sopstvenih problema, Dženjuari, autorka popularnih ljubavnih romana, i Ogastus, pisac takozvane ozbiljne literature, dogovaraju se da tokom ostatka leta jedno drugom pomognu u otklanjanju spisateljske blokade.

Finalni proizvod je i više nego zabavan, a uz odličan balans između introspekcije, psihološkog razvijanja likova i neočekivanog humora, pred nama je roman koji će nam otklnoiti sve stereotipe o banalnosti lakše beletristike.

"Sedam muževa Evelin Hjugo" – Tejlor Dženkins Rid

Ako volite stari Holivud, Elizabet Tejlor i knjige koje se ne ispuštaju iz ruku, onda je Sedam muževa Evelin Hjugo autorke Tejlor Dženkins Rid pravi izbor za vas. 

Ne samo da nas ovaj roman upoznaje sa jednom beskrajno zanimljivom i intrigantnom junakinjom, filmskom zvezdom Evelin Hjugo, već nam u tekstualnoj formi pruža sav onaj glamur i raskoš koji sa sobom nosi kinematografija iz ere Merilin Monro i drugih, sličnih diva.

Pisana iz perspektive novinarke Monik Grant, koja naprasno dobija poziv da napiše ekskluzivnu, zvaničnu biografiju jedne od najpoznatijih svetskih glumica, ova knjiga nas na pitak i komunikativan način vodi kroz skandalozni život Evelin Hjugo i priču o njenih famoznih sedam brakova. Ispod površine kriju se brojne tajne, ispovest o ženskoj sudbini u jednom grubom i pohlepnom svetu, kao i slojeviti i nesavršeni likovi, uvijeni u sjaj i pompeznost filmske industrije.

"Reka duša" – Liz Mur

Prošle godine Laguna je konačno izdala srpski prevod romana Reka duša Liz Mur – jedne od najzanimljivijih savremenih autorki čija dela su i više nego vredna pažnje. 

Kao mešavina misterije, trilera i porodične drame, ova knjiga u potpunosti prenosi atmosferu mračnih ulica Filadelfije, na kojima je kriminal postao uobičajena pojava.

Fokusirana na odnos između dve sestre, Reka duša prati policajku Miki koja patrolira gradom u potrazi za Kejsi, prostitutkom zavisnom od droge koju već neko vreme ne uspeva da pronađe. 

Kada neko u gradu počine da ubija seksualne radnice i kada epidemija narkomanije još više uzima maha, Miki radi sve što je u njenoj moći da dođe do srži i sazna šta se desilo sa sestrom sa kojom je nekada davno bila nerazdvojna.

U duhu naših omiljenih true crime emisija, ovaj se roman na inteligentan način bavi društvenim problemima, dajući im, zahvaljujući sjajnom stilu i talentu autorke, ljudska lica sa kojih ne možemo tako lako da skrenemo pogled.

"Sve što znam o ljubavi" – Doli Olderton

Ako niste nužno raspoloženi za fikciju, možda će vam knjiga eseja Sve što znam o ljubavi Doli Olderton pružiti upravo onu realnu vrstu utehe i razumevanja koje memoari često mogu da izazovu kod čitaoca. Kao što i same korice poručuju, ovo je knjiga o životu, odrastanju, žurkama, prijateljstvima, poslu i gubicima, kao i svim onim mešanim osećanjima koje se paralelno sa svim tim bude u nama.

Duhovita, dirljiva i, pre svega, zabavna, ova knjiga sa mnogo topline govori o svim vrstama ljubavi (od partnerske, preko porodične, pa sve do one prijateljske), isprepletana sa satiričnim ispovestima iz života autorke, receptima za slasna jela, humorističkim vinjetama i podsetnicima da stvari nekada ne idu po našem planu, ali da to ne znači automatski kako moraju biti loše. 

Kada bi zagrljaj bio knjiga, on bi, možda, izgledao upravo ovako.

"Sestre" – Dejzi Džonson

U sličnom duhu kao „Reka duša“, roman Sestre Dejzi Džonson u izdanju Štrika donosi nam priču o mračnim i neraskidivim porodičnim odnosima koje ne možemo uvek da razumemo. Prativši Džulaj i Septembar, junakinje koje su međusobno toliko isprepletane da ne znamo gde se jedna završava, a druga počinje, pred nama je delo o identitetu, žalosti i toksičnoj povezanosti koje se ne može ispustiti iz ruku.

Zapanjujuće slično atmosferi nekih od romana Stivena Kinga, Sestre predstavljaju mešavinu savremene proze koja se uz veštu naraciju i momente tenzije i napetosti gotovo čita kao triler. 

Dok se pitamo da li se u pozadini dešavaju paranormalne stvari, ili je pak, sve ono nadrealno što se dešava posledica psihoza i nestabilnog mentalnog stanja glavne junakinje Džulaj, pred nama je izuzetan roman koji nadmašuje sva očekivanja.

Dakle, knjige u torbu, a torbu na plažu. Uživajte u čitanju tokom leta!