5 savremenih knjiga o pravima i položaju žena koje morate da pročitate

Bliži nam se Dan žena, a sa njim i onaj period godine u kojem se količina feminističkog sadržaja na internetu naglo povećava. Osmi mart, međutim, ne treba da bude jedina prilika tokom koje pričamo o jednakosti i borbi za egalitarizam, a naš aktivizam ne sme biti samo performativan. Na nama je dužnost da se ovim temama bavimo stalno, a informisanost o stanju stvari je neophodni korak kako bismo u tome uspeli.

Meri Vulstenkraft je 1792. godine izdala svoj pamflet pod nazivom “Odbrana prava žena”, a upravo je ovaj kapitalni tekst pokrenuo mehanizme prvog talasa feminizma. Vekovima kasnije, književnost, publicistika i deljenje ideja još uvek su glavni pokretači društvenih promena, te vam zato predstavljamo pet knjiga koje u modernom kontekstu preispituju, kako bi to Simon de Bovoar rekla, položaj “drugog pola”.

Nevidljive: Kako podaci kroje svet po meri muškaraca - Kerolajn Krijado Peres

Da li ste ikada razmišljali o tome na koji način baze podataka utiču na naše živote? Na kraju krajeva, u kontekstu 21. veka, one su svuda oko nas, diktirajući stanje ekonomije, zdravstva, razvoja, politike, obrazovanja i finansija. Brojke, statistike i informacije svojevrsno su gorivo savremenog sveta, a čini se da smo spremni da u njihovu objektivnost slepo verujemo. Međutim, da li su zaista toliko nepristrasni?

U svojoj knjizi “Nevidljive” Kerolajn Krijado Peres suočava nas sa stravičnim saznanjem da su u svetu krojenom po podacima žene te koje su diskriminisane. Ako statistika zanemaruje rod, te u nebrojenim studijama i istraživanjima uzima muškarce kao standard, bilo da je reč o testiranju sigurnosnih pojaseva u automobilima ili navođenju simptoma predinfarktnog stanja, onda su žene te koje ostaju na margini. Ovo delo publicistike otvoriće vam oči pred suštinskim nejednakostima koje leže u temeljima našeg sistema, a koje vekovima unazad žene plaćaju vremenom i novcem, koliko i sopstvenim životima.

Draga Idžeavele: ili Feministički manifest u petnaest predloga – Čimamanda Ngozi Adiči

Domaćoj publici Čimamanda Ngozi Adiči već je uveliko poznata i po fikciji i po takozvanoj ne-fikciji. Njen esej “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” pre nekoliko godina doživeo je veliku popularnost koja traje do danas. Ipak, ovo nije jedino aktivističko delo ove popularne nigerijske autorke, te je krajnje vreme da razgovaramo i o njenom društveno odgovornom tekstu iz 2017. godine – “Draga Idžeavele: ili Feministički manifest u petnaest predloga”.

U nešto manje od pedeset jezgrovitih stranica, Ngozi Adiči piše otvoreno pismo svojoj prijateljici iz detinjstva, pokušavajući da je kroz petnaest sugestija posavetuje o tome kako da odgaja svoju ćerku. Između redova ove knjižice čeka nas polazište u raspravama o vaspitanju dece u jednom patrijarhalnom okruženju, gde je borba za rodnu ravnopravnost bitnija nego ikada.

Budi takva kakva jesi – Emili Nagoski

Ne dajte da vas naslov ove knjige zavara – “Budi takva kakva jesi” američke autorke Emili Nagoski nije priručnik iz žanra popularne psihologije i ne nudi vam spisak afirmacija kojima ćete rešiti životne probleme. Umesto toga, ovo je delo o ženskoj seksualnosti, sa ciljem da sa ove teme konačno skine etiketu tabua.

Bazirana na činjenicama, neurološkim istraživanjima i brojnim studijama slučaja, ovo delo iscrpno se bavi prirodom ženske seksualnosti, načinima na koje ona funkcioniše, kao i zabludama i predrasudama koje se na štetu žena i dalje propagiraju kao istine. Ovo je knjiga za svaku ženu, za svakoga ko ima odnose sa ženama, kao i za sve one koji se snažno suprotstavljaju kulturi silovanja.

Neukroćena – Glenon Dojl

Kada govorimo o iskustvima žena, ne smemo da zanemarimo koliku težinu sa sobom nose istinite priče iz njihovih realnih života, pre svega ako su upravo one te koje same govore o sopstvenim iskustvima. Baš u ovom duhu, u svojim memoarima Glenon Dojl sa mnogo introspekcije piše o majčinstvu, alkoholizmu i poremećajima ishrane.

“Neukroćena” je delo koje oslikava mehanizme koji u patrijarhalnom društvu podrivaju žensku nesigurnost na svim životnim poljima, skrećući posebnu pažnju na one teme o kojima u javnosti i dalje ne pričamo dovoljno. Jedini način da pobegnemo iz sistema opresije koji nas okružuje jeste da se osvestimo po pitanju štete koju nam nanosi, a rešenje leži upravo u pažljivom slušanju onih pojedinaca koji se protiv njega bore sopstvenim snagama.

Obrazovana – Tara Vestover

Prvi korak ka emancipaciji jeste obrazovanje koje je dostupno svima. Nažalost, i pored velikog napretka postignutog na ovom polju, veliki broj žena čak i u najprogresivnijim društvima i dalje nema priliku da se školuje. Primer Tare Vestover, odgajane u ruralnim i konzervativnim planinama Ajdaha, detaljno opisan u njenim memoarima “Obrazovana”, možda i najbolje oslikava dubinu ove problematike.

Zbog religioznog fanatizma svog oca, ova žena odrasla je u izolovanoj zajednici koja nije verovala u državne ustanove, medicinu i opismenjavanje. A ipak, čak i pored svih prepreka, Vestover se nije zaustavila u potrazi za znanjem. Samouka i prepuštena na milost i nemilost svetu, kilometrima daleko od kontrolišuće porodice koju je napustila, uspela je da dođe do Harvarda i Kembridža gde je pre nekoliko godina magistrirala istoriju. Godine 2018. o tome je konačno napisala i knjigu.

 

Naslovna fotografija: Marijana Jankov

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *