Giulia Rosa – ilustracije koje nas uče kako da se borimo za sebe i za ravnopravniji svet

Koliko puta ste videli neku ilustraciju i poslali je drugarici jer tako dobro oslikava kroz šta prolazite? Ili je to pak neka simpatična životna situacija sa kojom se poistovećujete? Delite tu ilustraciju na svom Instagramu i fascinirani ste kako je neko uspeo da sažme sve što u tom trenutku osećate u jednu sličicu i nekoliko reči.

Pretpostavljamo da ovakve situacije nisu toliko retke. Barem nisu kod nas. Jednostavno je – obožavamo ilustracije. Ali počelo je da nas kopka i ko su ti talentovani ljudi čije ilustracije nas gađaju tačno u metu.

Već smo vam pisali o ilustratorkama iz Srbije (pronađite tekst ovde), ali sada smo odlučili da odemo van granica i predstavimo vam jednu od ilustratorki koja nas je u skorije vreme najviše zaintrigirala. Vodimo vas kroz pogled na svet Đulije Rose (Giulia Rosa), italijanske ilustratorke.

Tajna Đulijinih ilustracija je u jednostavnosti i živim bojama kroz koje ona prezentuje savremeni život i otpečaćuje tabue. Na svojski način Đulija je aktivistkinja za ženska prava i ravnopravnost. A svoj dar prenela je i u dve knjige ilustracija (Pages Not Found i Marina: Vita di Marina Abramovic).

Predstavljamo vam devet ilustracija sa čijim porukama smo se “konektovali”, kao što je to, verovatno, slučaj i sa njenih petsto hiljada pratilaca na Instagramu (gde možete pogledati još njenih ilustracija).

Neke od ilustracija koje smo odabrali otvaraju polemike o brojnim ženskim pitanjima, mentalnom zdravlju, seksizmu, dok su druge samo donekle šaljiv i malo oštriji osvrt na ono kroz šta žene prolaze. I sve to kroz sličice pune vedrih boja.

Izvor: @giuliajrosa

Da li je i u vašem okruženju u poslednje vreme bilo puno raskida? Čak je i Kim Kardašijan ovih dana neočekivano okončala svoju romansu. Puka slučajnost ili ne, ova ilustracija nas tera da se prisetimo bivših ljubavi i glasno zapevamo “All too well”, razume se, desetominutnu Taylor’s Version.

Izvor: @giuliajrosa

Ono kad sebe ubeđujemo da smo dobro, a zapravo i nismo baš.

Ali nećemo tako olako govoriti o anksioznosti, kao što to možda sugeriše ova ilustracija. To je izuzetno važna tema i toplo vam preporučujemo da pročitate tekst o Braninoj borbi sa anksioznošću.

Izvor: @giuliajrosa

A kao dodatak ostavljamo vam još jednu ilustraciju o anksioznosti kao motivaciju da će biti bolje. 

Izvor: @giuliajrosa

A kada smo već kod ozbiljnijih tema, Đulija to izvrsno poentira u ovoj ilustraciji. A mi bismo dodali i – stop menstrualnom siromaštvu, stop seksizmu i nešto što je najaktuelnija tema u Srbiji – stop akušerskom nasilju. U to ime, podsećamo vas na kolumnu posvećenu “Onima kojima je porođaj bio divno iskustvo u ime onih koje nisu bile te sreće”.

Izvor: @giuliajrosa

Na prethodnu ilustraciju možemo nadovezati i ovu koja zagovara eliminisanje nasilja nad ženama u svakom obliku, silovanja i femicida. Koliko puta se samo žrtve krive za dela napadača – hodale su oskudno obučene, odgovorile su “drsko”, ili nešto treće isto toliko banalno.

Izvor: @giuliajrosa

Kod Đulije su nam se baš dopale i ilustracije kojima osnažuje žene malo ironičnim, a često i sarkastičnim, tonom upućenim ne nužno muškarcima nego i svim kritičarima tuđih života, tela i slično.

Izvor: @giuliajrosa

Jer niko nije savršen. I ono što vidimo na društvenim mrežama kao savršeno, vrlo često na javi nije baš tako. 

Izvor: @giuliajrosa

I zato je nekad potrebno biti britak na jeziku i poručiti da ne hajemo mnogo za komentare, drugačija mišljenja i stavove. 

Izvor: @giuliajrosa

I na kraju, kako to Đulija divno iskazuje u ovoj ilustraciji, uz sve predrasude, osude, neistomišljenike, sami smo svoji “umetnici”. Zato i delimo ove ohrabrujuće ilustracije, zajedno rušimo tabue i podvlačimo Đulijinu poruku prihvatanja sebe i ljubavi prema sebi.

Da li ste se poistovetili sa nekom ilustracijom? Koja vam je omiljena? I imate li omiljenu ilustratorku?