Letnji bioskop u Beogradu: Gde gledati filmove pod vedrim nebom

Ovog leta borimo se sa izuzetno visokim temperaturama, te je mnogo razloga da jednostavno ne izlazimo iz kuće ili da se isključivo krećemo u klimatizovanim prostorima. Ipak, šteta je propustiti bogat letnji prestonički program, a jedna od najboljih ideja za večernji izlazak koji prkosi vrućinama jeste odlazak u bioskop pod otvorenim nebom. Filmofile ovog leta čeka veliki izbor lokacija na kojima mogu uživati u filmovima van bioskopske sale, a kako bismo vam olakšali tu potragu i izbor, delimo sa vama kratak osvrt na svaku od ponuđenih opcija. 

Jugoslovenska kinoteka

Kada kažemo bioskop sa odličnim repertoarom, prva asocijacija nam je svakako čuvena Jugoslovenska kinoteka. Od velikih klasika do novijih ostvarenja, Kinoteka svake sezone nudi izuzetno kvalitetan i raznovrstan program.

Ovog leta repertoar Kinoteke ima posebnu draž budući da je Kinoteka napustila svoje sale i preselila se na terasu Doma vojske u Braće Jugovića. Tamo se do 31. avgusta organizuje A1 Kinoteka letnji bioskop

Izbor filmova je odličan: bilo da ste ljubitelj stranog ili domaćeg filma, sigurno ćete naći neko ostvarenje za sebe. Mi nestrpljivo iščekujemo projekcije filmova Na putu (On the road) zasnovanom na čuvenom Keruakovom romanu, Anet (Annette) u kom glume Adam Driver i Marion Cotillard i projekciju domaćeg klasika Maratonci trče počasni krug. Početak projekcije je svake večeri u 21h, a cena karte 300 dinara.

Kompletan repertoar po datumima možete pogledati ovde.

Izvor: @jugoslovenskakinoteka

Art Bioskop Kolarac

Tik uz Kinoteku, nalazi se Art bioskop Kolarac, koji je i ove godine odlučio da filmove prikazuje pod vedrim nebom.

Pažljivo odabrani filmovi vas čekaju u samom centru grada, a karte možete nabaviti sat vremena pre projekcije po ceni od 300 dinara.

Na repertoaru su pažljivo birani filmovi, a dominira evropska produkcija.

Izvor: @kolarac_art_bioskop

Novi bioskop Zvezda

Još jedna dobro poznata lokacija za filmove na otvorenom jeste letnja scena Novog bioskopa Zvezda. U ovom neobičnom bioskopu naći ćete zanimljivu kombinaciju dobro poznatih filmova iz celog sveta.

Repertoar se objavljuje jednom nedeljno, tako da izbor filmova za narednu nedelju uvek možete naći na njihovoj Fejsbuk stranici.

Do kraja jula na repertoaru će između ostalog biti film Fargo u režiji Braće Koen iz 1996. godine. Ovaj Oskarom nagrađen film koji je inspirisao i istoimenu seriju novijeg datuma moći ćete da pogledate 25. jula u 21 čas.

Bioskop funkcioniše na principu donacija, pa o ceni karte odlučujete sami. 

Izvor: Novi bioskop Zvezda

Kino Božidarac

Još jedno sjajno mesto za različite kulturne događaje na otvorenom, pa i za film, jeste Božidarac.
 
Ovaj vračarski kulturni centar u okviru programa Kino Božidarac donosi vam filmske klasike različitih žanrova, a prva sledeća projekcija je već 28. jula u 20:30h kada ćete moći da se podsetite dobrog starog filmskog hita Mi nismo anđeli.
 
Ulaz je slobodan.
Izvor: @bozidaracc

Kvaka 22

Pored Zvezde, Kvaka 22 u Ruzveltovoj 39 je još jedan alternativni prostor koji je već više sezona poznat po filmskim projekcijama. Do sada smo na njihovoj terasi mogli da pogledamo ostvarenja Džima Džarmuša, Bergmana i Mala, a za 28. jul u 22h zakazana je projekcija filma True Romance iz 1993 godine. Film se prikazuje u okviru ciklusa “velike ljubavi”, režirao ga je Toni Skot po scenariju Kventina Tarantina.

O budućim projekcijama možete se informisati na njihovoj Fejsbuk stranici.

Izvor: Kvaka 22

Starogradsko leto

U okviru programa Starogradsko leto koji organizuje opština Stari grad, moći ćete da uživate u brojnim manifestacijama uključujući i filmske projekcije na otvorenom.

Pod okriljem ovog letnjeg programa, bioskop na otvorenom na Kosančićevom vencu već je bio domaćin Festivala francuskog filma i blokova filmskih ostvarenja sa Fakulteta dramskih umetnosti.

Krajem jula vas u ovom prostoru čekaju filmovi Kelti i Flag day, a ne sumnjamo da će repertoar za avgust biti jednako interesantan.

Projekcije počinju u 21h, a program možete pronaći ovde.

Izvor: Gradska opština Stari grad

Open Air Cinema u Galeriji

Ako vas privlače filmovi koji su u prethodnih nekoliko godina bili među najpopularnijim u bioskopima širom sveta, ali i veliki klasici, Admiral Open Air Cinema je pravo mesto za vas.

Na platou u blizini TC Galerija, u narednom periodu će se prikazati filmovi poput Kazablanke, Ubistva u Orijent ekspresu, Velikog Getsbija ili Borata.

Sve projekcije počinju u 21:30 na Sava Promenadi kod ulaza 4. Ulaz je besplatan, ali je poželjno da ponesete svoje slušalice. Broj mesta je ograničen na 150.

Izvor: @galerija_belgrade

Intergalactic Diner

Za one koji vole da spoje dobru klopu i film, preporučujemo Intergalactic Diner na Novom Beogradu. Ovaj restoran koji nas vraća u 60-te, kada je prvi čovek odleteo u svemir, svakog dana ispred Hotela Jugoslavija u Bulevaru Nikole Tesle 3 prikazuje po jedan film.

Baš u skladu s tematikom restorana, najčešći su filmovi iz žanra naučne fantastike, ali ne manjka ni ostalih žanrova. To možemo zaključiti i na osnovu repertoara za ovu nedelju, kada se puštaju Shrek, The Departed, Step Up, Loving You, Ocean’s Eleven, Casablanca…

Projekcije počinju u 21 čas. Besplatne su, ali morate naručiti nešto.
 
Repertoar za svaku nedelju se objavljuje ponedeljkom, i možete ga pronaći na Fejsbuk stranici Intergalactic Diner-a.

Ako pak niste u Beogradu ili ne možete da stignete na neku od navedenih projekcija, ne zaboravite da uvek možete da organizujete filmsko veče na sopstvenoj terasi.

Odaberite neki dobar film, pozovite društvo i uživajte! Ako vam fali inspiracije, pogledajte našu top listu jugoslovenskih klasika ili top listu ljubavnih filmova.

Ako ste ste iz Novog Sada ili okoline, toplo preporučujemo Zeleni bioskop Slobodne zone koji će u toku jula i avgusta posetiti Novosadski štrand (28. i 29. jul) , Irig (5. i 6. avgust), Kać (12. i 13. avgust) i Futog (19. i 20. avgust). Biće prikazani filmovi Zemlja meda i Tajni život drveća, a projekcije počinju u 21h.

 

Naslovna fotografija: Pexels