Ostalo je dve nedelje do kraja ”Femina Balcanica” izložbe u Narodnom! Nemojte propustiti priliku da je pogledate, a evo i zašto

Da nam je Narodni muzej jedna od omiljenih umetničkih adresa u gradu, odavno je poznato. Zato sa pažnjom pratimo svaku novost koja nam iz njega stiže. Ovaj put, doduše, ne pričamo o novostima, već o približavanju zatvaranja jedne sjajne izložbe koju ne biste smeli da propustite. Naime, sa krajem septembra završiće se i izložba FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA – Žena na Balkanu u antičkom dobu. Ukoliko je još uvek niste posetili, a živite u Beogradu ili vam je dolazak u prestonicu u planu, zaista bi bila šteta da je ne obiđete. Deo BDW time je to skoro učinio i to u stručnoj pratnji autorke izložbe, Deane Ratković, tako da su ovo utisci iz prve ruke. 

Izložba je podeljena na pet celina i svaka od njih je predstavljena određenom pastelnom bojom. Boje prve spominjemo jer verujemo da ćete ih i vi prvo primetiti kada zakoračite u prostoriju Narodnog muzeja u kojoj je izložba postavljena. Reč je o specifičnim pastelnim nijansama kakve retko viđamo u muzejskim postavkama. Posebno je interesantna roze nijansa kojom je obojen najveći segment izložbe, segment koji je posvećen predstavi žena u rimskoj mitologiji. Čini se da upotreba ove boje nije slučajna i da se njome, na jedan specifičan način, podrivaju određeni stereotipi koji neretko proizilaze iz savremene interpetacije značenja ove boje, ali i drugih stavki koje se u pežorativnom smislu nazivaju ”ženskim”. 

Izložba je, dakle, podeljena na pet delova i to: deo posvećen ulozi žene u rimskoj porodici, žene i moda Starog Rima, prikaz žene u rimskoj mitologiji, žene u privatnoj i javnoj sferi i zanimanja žena u Rimskom carstvu. Šetnjom kroz svaki od delova izložbe počinjete da izgrađujete jasniju sliku o životu i položaju žena na Balkanu u antičkom periodu. Nećete moći da odolite, a da njihov položaj ne uporedite sa položajem savremene žene i sličnostima i razlikama koje u tom pogledu postoje. Iznenadićete se koliko je sličnosti. Patrijarhat je i tada, baš kao i tokom naredna dva milenijuma, jasno i strogo kontrolisao život žene. 

Smernost, pokornost, fokusiranost na odgoj dece, pripremu hrane i brigu o domu bile su poželjne osobine za žena u antičkom dobu. To svedoče i brojni eksponati koje ćete videti na izložbi: preslice, igračke, posuđe… Ali, žene su se i tada, baš kao i uvek, borile sa nametnutim ulogama i ograničenjima. Tako ćete na izložbi saznati da su žene u antičkom dobu bile lekarke i babice, pisarke i sekretarice, muzičarke i umetnice i da su igrale važne uloge u javnom životu kao carske majke i supruge te da se njihova slika i pojava još tada koristila u svrhu carske propagande. 

Videćete i impoznatne primere prikaza ženskog lika i figure kroz skulpture, statue i epigrafske spomenike. Svi ovi prikazani eksponati deo su standardne postavke Narodnog muzeja, ali uklopljeni na ovaj način, daju nam svež pogled na istoriju podneblja na kome smo. Neretko ovako postavljene izložbe dodatno istaknu eksponate koje bismo nenamerno u obilasku stalne postavke zanemarili ili im ne bismo dali dovoljno pažnje. Zato su izložbe poput ove način da se dodatno upozna ne samo istorija naših prostora, već i sama kolekcija Narodnog muzeja. 

Važno je istaći da su pored Deane Ratković, na izložbi radile i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju – Vera Krstić, Tatjana Cvjetićanin, Veselinka Ninković i Mirjana Glumac. Raduje činjenica da su izložbu pripremile isključivo žene te da je i na taj način postignut specifičan odnos ženske solidarnosti na relaciji žene sadašnjosti za žene antike. 

Takođe, raduje i informacija da je zbog velikog interesovanja rok zatvranja izložbe pomeren na kraj septembra sa prvobitno planiranog kraja avgusta. Dakle, imate još uvek vremena da obiđete ovu sjajnu izložbu, bolje upoznate žene Balkana u vreme Starog Rima, a samim tim bolje upoznate i istoriju žena kroz razvoj civilizacije. Nije to važno samo zbog prošlosti, već i zbog svih borbi koje vodimo danas, a koje su jedina garancija da se možemo nadati boljoj ženskoj budućnosti.