Pozorišna sezona se zahuktava i zato vam preporučujemo čak 11 predstava iz pozorišta širom Srbije

Već smo uveliko u novoj pozorišnoj sezoni i znamo da vas muči jedno pitanje – šta pogledati? Odgovorićemo vam, ali na jedan neuobičajen način. Budući da sam detaljno pisala o gotovo svim predstavama koje ću vam u ovom tekstu preporučiti, spremila sam vam vodič kroz repertoare pozorišta koja najčešće posećujem. Dakle, biće ovo jedna brzinska retrospektiva mojih omiljennih predstava koje su trenutno na repertoaru najboljih pozorišta Srbije. 

Narodno pozorište u Beogradu

Deca

Opera u 17 pesama na muziku Irene Popović, po romanu Milene Marković

Staviviši ovu predstavu na repertoar, nacionalni teatar izuzetno hrabro izlazi iz zone komfora, budući i da je sama predstava vrlo nesvakidašnja. Okarakterisana je kao javno pevanje romana Milene Marković na muziku Irene Popović Dragović, koja je i potpisuje kao autorski projekat. Naime, ”Deca” se izvode kao kamerna opera u 17 pesama, a u njoj učestvuju i glumci i igrači. Roman se bavi životom jedne žene, neposredan je i dinamičan, a poznajvaući rad kompozitorke, a u ovom slučaju rediteljke, ne sumnjam da će opera biti sjajna i da će odgovoriti svim zadacima koje stvaralaštvo Milene Marković postavlja.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić

Drama Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića

Predstava ”Uspavanka za Aleksiju Rajčić” nastala je kao koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Sterijinog pozorja, budući da je tekst Đorđa Kosića bio pobednički na konkursu našeg najvećeg pozorišnog festivala. Režiju potpisuje Jug Đorđević, a glavnu ulogu tumači Vanja Ejdus. I ovo je jedan hrabri iskorak nacionalnog teatra, budući da u ovoj predstavi nema ničeg klasičnog. Ona na jedan začudni način govori o položaju žene u našem društvu, a uzevši u obzir nedavna dešavanja i te kako je aktuelna. Važno je napomenuti da je Vanja Ejdus upravo za ulogu Aleksije nedavno dobila i prestižnu nagradu ”Zoranov brk”.

Velika drama

Drama Siniše Kovačevića

Izostaviti ovu predstavu iz preporuka sa repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu bilo bi jednako kakvom jeresu. ”Velika drama”, po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića, je jedan neprikosnoveni klasik koji ove godine slavi 20 godina od premijere. Za njeno izvođenje se i danas traži karta više, što samo govori o kvalitetu predstave. To je jedan grandiozni, emotivni spektakl u čijem fokusu je politička ideaologija i svi načini na koje je ta ideologija razorila porodicu i ljubav unutar nje.

Atelje 212, Beograd

Rolerkoster

Komedija autorke Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj

Rediteljka Milica Kralj na scenu Ateljea 212 je postavila dramu ”Rolerkoster” Jelene Kajgo i na taj način približila publici aktuelno stanje u čovečanstvu. Na komičan način ova predstava se bavi tehnologijom, pitanjem koliko smo joj podređeni i od nje zavisimo, ali i međuljudskim odnosima uz nju. Na kraju, bavi se i odnosom ljudi i tehnologije, ističući da je i tu vrlo moguće da se rodi neka vrsta ljubavi. Glavna junakinja odlazi u posetu ćerki, koja živi u Londonu, i na tom svom putu se sreće sa svim stvarima koje joj je teško da usvoji i prihvati.

64

Drama Tene Štivčić u režiji Alise Stojanović

Tekst Tene Štivčić ”64” režirala je Alisa Stojanović i time obogatila repertoar Ateljea 212 još jednom sjajnom predstavom. Naslovne uloge igraju Hana Selimović i Miloš Timotijević, te sasvim sigurno i to dovoljno govori o veličini ove predstave. Dramska radnja prati jedan savremeni bračni par koji pokušava da dobije dete. U njihov odnos su upleteni i neki spoljašnji faktori poput roditelja, prijatelja, pa i imaginarnih ljubavnika, ali glavna borba koja se odvija jeste u njima samima. Njihova borba za potomstvo mora biti produžena kroz proces vantelesne oplodnje i ova predstava na jedan vrlo realan način govori o svim problemima i nedaćama kroz koje parovi u toj situaciji prolaze.

Ovaj će biti drugačiji

Drama na tekst Staše Bajac u režiji Đurđe Tešić

Predstava ”Ovaj će biti drugačiji” prati život tri devojke u ovom našem vremenu iskrivljenih i iščašenih modela ženske lepote. One su izrazito izdeformisane – dugi nokti, duga, nadograđena kosa, urađene obrve i trepavice, prepumpane usne i sve tri izgledaju gotovo identično, kao da su ispale iz kakvog kalupa. Opterećene fizičkim korekcijama, one su i intelektualno osakaćene do te mere da su vođene jedino nagonima da usrećuju druge ljude ne razmišljajući o sebi ili o načinima da budu srećne same sa sobom onakve kakve jesu istinski.

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

Ko je ubio Dženis Džoplin?

Drama Tijane Grumić u režiji Sonje Petrović

U koprodukciji sa OPENS-om, SNP na repertoaru ima jedan pravi pozorišni dragulj, za koji je tekst napisala Tijana Grumić, a režiju potpisuje Sonja Petrović. ”Ko je ubio Dženis Džoplin?” je predstava o ženi koja se borila za sve ono za šta se i mi danas borimo – za slobodu govora, za ženska prava, za jednakost i slobodu mišljenja i izražavanja. Osim toga, bila je jedna od najvećih muzičarki novijeg doba, te je i razumljivo što je bila dovoljno inspirativna ličnost da o njoj nastane jedna pozorišna predstava. Dženis Džoplin igraju dve glumice, a taj udvojeni identitet pruža čitav spektar mogućnosti da ličnost ove velike muzičarke bude prikazana do najsitnijih detalja. Osim što je izuzetno emotivna, ova predstava je i pokretačka, budući da se muzika u njoj izvodi uživo.

Na Drini ćuprija

Drama Kokana Mladenovića po romanu Iva Andrića

Jedan od najboljih romana našeg nobelovca Iva Andrića igra se na sceni Srpskog narodnog pozorišta već osam godina. Predstavu je režirao i adaptirao Kokan Mladenović i ovo je zaista jedna od njegovih najboljih predstava. Ono što je bio Andrić među piscima onog vremena, to je Mladenović među rediteljima ovog vremena. On Andrićev roman pripoveda hronološki, emotivno i tenzično. Predstava se ne završava krajem romana, već reditelj dopisuje redove koji će uslediti nakon svih tih lepih i manje lepih stvari koje jedan most pamti. A sve se, i onda i sada, događalo na tom mostu. I ta monumentalna građevina čuva istoriju od zaborava, seća nas na sve što je bilo i hrabri nas za ono što će doći.

Narodno pozorište Sombor

Tartif

Drama Igora Vuka Torbice po Molijerovim motivima

U Narodnom pozorištu u Somoboru čuva se jedna dragocenost. Po Molijerovim motivima, nedavno preminuli reditelj Igor Vuk Torbica, napravio je autorski projekat nazvavši ga ”Tartif”. To je bila jedna od njegovih poslednjih režija, te ukoliko vas život nanese put Sombora (ili Novog Sada, budući da je u pitanju koprodukcija sa Srpskim narodnim pozorištem) nemojte propustiti priliku da pogledate ovu predstavu. Ona se bavi jednovlašćem, manipulativnim veštinama moćnika, a promišljena je do najsitnijih detalja, do te mere da glavni junak, Tartif, nosi čarape na kojima su nacrtane ovčice. Predstava postavlja pitanje hoće li se zdrav razum izboriti sa nezdravim, a da li i pruža odgovor na to pitanje… Pogledajte predstavu.

Narodno pozorište Niš

Neki to vole vruće

Mjuzikl po motivima istoimenog filma, a u režiji glumca Aleksandra Marinkovića

Od same premijere, za ovaj mjuzikl se traži karta više. Sjajni ansambl niškog pozorišta, uz gostujuće glumce, gradi jedan muzički spektakl na sceni. Dvojica muzičara upadaju u problem našavši se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i time su primorani da se preruše u žene i tako pobegnu od mafijaša i kriminalaca koji žele da ih ubiju. Kao žene se priključuju jednom ženskom orkestru i tu nastaje čitava zavrzlama u vezi sa njihovim identitetima. Veselo, komično, uzbudljivo, to je ono što opisuje ovaj mjuzikl i što će vas naterati da mu se čak i vratite kada ga prvi put pogledate.

Sladoled

Duodrama po tekstu Mira Gavrana, a u režiji Spasoja Ž. Milovanovića

Ova duodrama bavi se odnosom između majke i ćerke, a zanimljivo je to što su i glumice koje igraju ove uloge upravo u tom odnosu. Mislim da je za uspeh ove predstave to jedna od ključnih stvari – njih dve su svoj odnos i ljubav prenele na pozorišnu scenu i time dočarale likove iz Gavranove drame. Odnos majke i ćerke prikazan je hronološki, od najranijeg doba kada majka gura kolica u kojima je beba, do momenta kada ćerka gura staračka kolica u kojima se nalazi majka. Njih dve prolaze kroz sve životne turbulencije, kroz srećne i tužne momente, a ovaj emotivni rolerkoster vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Iako su tematski potpuno raznovrsne, sve ove predstave vezuje jedna nit, a to je da su se meni izuzetno dopale i da sam veći deo njih gledala i po više puta. Zato sam vam i sastavila ovaj vodič, kako biste uživali u lepoj pozorišnoj umetnosti ukoliko niste sigurni koju predstavu biste najpre pogledali.

Jako bih volela i da dobijem vaše preporuke, te da u ovoj sezoni pogledam i neke nove predstave sa kojima se do sada nisam susretala. Pišite ih. 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *