Retrospektivna izložba plakata Marka Vulete – Đukanova u novoj Galeriji Kula

Beograd dobija još jedan kulturni kutak za razvijanje umetničkih projekata u domenu vizuelne kulture – Galeriju Kula, koja će se nalaziti u sat kuli nekadašnje pivare u Cetinjskoj 15. Cilj Galerije Kula je pružanje vidljivosti i podrške novim akterima u polju umetnosti, ali i stvaranje neformalnog kružoka formiranog kroz saradnju umetnika iz različitih oblasti radi stvaranja novih interdisciplinarnih polja za umetničko delanje.Ovaj novi prostor će svojom retrospektivnom izložbom plakata u četvrtak 14. oktobra u 20h otvoriti beogradski umetnik Marko Vuleta – Đukanov, publici poznat po svom pseudonimu Floating Bstrd.

Fokus izložbe su plakati za klupske večeri nekih od najpoznatijih beogradskih i svetskih klubova, među kojima su i beogradski klubovi 20/44 i Drugstore, La Java i Rex iz Pariza, zatim berlinski ://about blank i Urban Spree, amsterdamski Garage Noord i Dynamic Range, XOYO, Phonox, The Waiting Room i Cell iz Londona i mnogi drugi.

Pored postera za klubove, Vuleta Đukanov je tokom 10 godina bavljenja dizajnom tesno sarađivao i sa brojnim umetnicima kao što su Vladimir Ivković, Interstellar funk, Lena Willikens, Ivan Smagghe, Manfredas, Larry Heard, Tommy Mandel, Hunee, Esa, Red Axes, Emmanuelle Parrenin & Detlef Weinrich, aka Tolouse Low Trax, itd.

Ovom prilikom Marko će prikazati 80 radova isključivo vezanih za različite klupske večeri pomenutih klubova i umetnika. Njegovi radovi prepoznatljivi su po šarenim blobovima, karikiranim likovima i mračnom stilu koji na kraju uvek uspeva da ima element topline. Stilski koketira sa modernističkom i nadrealističkom manipulacijom slike, formirajući karakterističan vizuelni izraz. Kako mu se rad fokusira na noćni život, a prepoznatljiv stil automatski asocira na klupsku žurku, izložba nosi adekvatan naziv “Nights” (Noći).

Muzičku podršku otvaranju daće beogradski fotograf Boogie, a tokom trajanja izložbe koja je otvorena do 4. novembra, biće organizovani različiti programi koji uključuju radionicu sa umetnikom, vođenja kroz izložbu, jednodnevne video projekcije u hangaru ispred galerije, kao i specifične DJ večeri.

 

Fotografije: Marko Vuleta – Đukanov