Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Šest izložbi u Beogradu koje treba da posetite do kraja avgusta

Kraj je avgusta i leto nam polako izmiče, a domaća umetnička scena se budi iz letnjeg sna. Ovaj period obeležiće zanimljive izložbe. BDW team je odabrao šest koje ne biste smeli da propustite.

„Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“

Dela jedne od naših najvećih slikarki, umetnice posebnog stila, Milene Pavlović Barilli, izložena su u Italijanskom institutu za kulturu. Izložba je neobična jer prikazuje ne samo Milenine slike, već i njihov odjek u savremenoj fotografiji. Naime, izložba predstavlja dela ove slikarke srpsko-italijanskog porekla uporedo sa fotografijama inspirisanim njenim stvaralaštvom. U dijalogu između slikarstva i fotografije, ova izložba nastoji da prikaže na koji način priznata umetnička dela komuniciraju sa savremenim svetom. Izložba je organizovana u saradnji sa Galerijom Milene Pavlović Barili u Požarevcu, Ambasadom Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Radove možete pogledati do 15. septembra, od ponedeljka do četvrtka od 10 do 18 časova i petkom od 10 do 15 časova.

Femina Balcanica: Mater, matrona, augusta, dea

U Narodnom muzeju čeka vas izložba ”Femina balcanica” posvećena položaju i ulozi žene u Rimu. Izložba prikazuje zanimanja, porodične odnose, običaje i ulogu žene u različitim sferama rimskog društva.

Na izložbi su prikazani predmeti iz svakodnevnog života, nakit, statue, ali i reprodukcije eksponata koje se mogu dodirnuti ili se njima može manipulisati. Ovo je sjajna prilika da sagledate kakvu su ulogu imale rimske domaćice, lekarke, pisarke, obične žene, ali i ugledne žene u Rimskom carstvu.

Izložbu možete posetiti u Velikoj galeriji Narodnog muzeja do 28. avgusta utorkom, sredom, petkom i nedeljom od 10 do 18 i četvrtkom i subotom od 12 do 18.

Bogdana Perić "Prizori mašte"

Ukoliko vas zanima umetnost stvorena u ovom veku, u izložbenom prostoru KvArt BW u TC Galerija, do kraja avgusta možete videti postavku pod nazivom “Prizori mašte” umetnice Bogdane Perić. U okviru ciklusa koji promoviše neafirmisane umetnike, Bogdana Perić je dobila priliku da samostalno izlaže treći put u karijeri. Ova mlada slikarka  koja je trenutno na master studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, ovom prilikom izlaže pejzaže jarkih boja u kojima kombinuje različite materijale i akrilne boje i poigrava se teksturama.

Izložbu organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW, a možete je posetiti svakog dana od 11 do 19 časova.

Sadnekad: izložba plakata

Još jedna izložba koja će vam otškrinuti vrata stvaralaštva mladih umetnika trenutno je otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

Izložba Sadnekat prikazuje plakate studenata završnih godina Fakulteta primenjenih umetnosti sa predmeta Plakat u klasi profesora Slavimira Stojanovića Futra. Mladi umetnici su odabrali jedan film sa spiska sto igranih filmova srpske kinematografije i pretočili ga u formu plakata. U pitanju su filmovi koje je Jugoslovenska kinoteka proglasila za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Pored pomenutih plakata izloženi su i digitalni radovi, a moći ćete da vidite i printove originala iz zbirke plakata Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Izložba je otvorena do 31. avgusta.

"Kako ugasiti požar kašikom vode?": izložba Društva udružene odgovornosti

“Kako ugasiti požar kašikom vode” naslov je izložbe Društva udružene odgovornosti koje se ovim projektom posvetilo važnim društvenim pitanjima. Ova izložba, koja traje do 4. septembra, će vas podstaći da preispitate šta ste do sada uradili i šta je pred vama budući da postavlja pitanje kako i zašto valja promišljati budućnost.

Udruženje je putem izložbe želelo da se osvrne na dosadašnji rad u različitim lokalnim sredinama i aktivnosti posvećene drutšveno-političkim temama. Pored izložbe galeriji Kula, program obuhvata razgovore sa aktivistima različitih grupa, radionice, ali i filmsko veče u bioskopu Zvezda koje će biti upriličeno 31. avgusta.

Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja: savremena umetnost Angole

Za kraj predlažemo da se udaljite od našeg podneblja i posredstvom izložbe Reflect #2 otputujete u Angolu. U Muzeju afričke umetnosti vas do 31. avgusta očekuje postavka koja prikazuje radove savremenih angolskih umetnika (Pires, Damjao, Vidal, Tešeira, Žano, Rodrigez, Silva, Fereira, Mangovo i Klaver) koji su u svojoj umetnosti obradili teme urbanističkog haosa, rušenja, nehumane gradnje i preterivanja savremenog društva. Uprkos geografskoj udaljenosti, osetićete bliskost sa pomenutim temama koje tište i nas, a verujemo da će vas iznenaditi autentični pogled umetnika ne samo na javni prostor, već i na intimni. Muzej možete posetiti svakog dana od 10 do 18 sati.

 

Naslovna fotografija: Požarevac: Izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela” u Požarevcu, septembar 2021.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

One Response

  1. Propustili ste da spomete izložbu o arhitekti Nikoli Dobroviću u galeriji SANU. Galerija se nalazi u samom centru grada, u Knez Mihajlovoj ulici i ulaz je besplatan. U odnosu na spomenute ličnosti, stvaralaštvo i značaj ovog arhitekte za Beograd i Jugoslaviju je nemerljivo veći ali prema vašem mišljenju izgleda nije zaslužio da se nadje na ovoj listi….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *