Street art na Vračaru: Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe

U okviru projekta “Umetnost u prolazu” ove nedelje biće postavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

Prvi modeli će biti postavljeni na dve lokacije na Vračaru (iza pozorištanca Puž i u Sinđelićevom sokačetu). Postavljanje murala se održava tokom četvrtog vikenda ulične umetnosti na Vračaru koji traje od 22. do 24. oktobra, u okviru kojeg će se održavati različite street art aktivnosti – od radionica za seniore do besplatnih šetnji i obilaska 3D modela murala za koje se može prijaviti onlajn.

Za prve modele su odabrani radovi beogradskog umetnika Weedzora koji su prepoznatljivi po elementima valjkastih formi koji formiraju strukturu glave životinja – Žirafe i Vuka

Uz 3D modele, koje je proizvela kompanija Voxellab koja se bavi 3D tehnologijom nalazi se i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu.

Murali se postavljaju u oktobru povodom dana slepih i slabovidih osoba koji se u celom svetu obeležava 15. oktobra. U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

Mural umetnika WEEDZOR-a iz 2016. godine
Mural umetnika WEEDZOR-a iz 2019. godine

Autor projekta “Umetnost u prolazu” je organizacija “Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita. Cilj projekta je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. 

Projekat se realizuje u okviru konkursa Fondacije Telenor “Zamisli sve”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma. Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda.