BDW tim istražuje: Zašto su polifenoli osvojili beauty i farmaceutsku industriju

Moćni, delotvorni, regenerišući, efikasni, blagotvorni samo su neki od prideva kojima se opisuju polifenoli. Zanimljivo je da za efekat polifenola zapravo znamo oduvek samo toga nismo svesni. Naime, sigurno ste makar nekad čuli koliko je aronija moćna i koliko pogoduje našem organizmu. Isto važi i za zeleni čaj i kafu. Sve je to zasluga polifenola.  

Brzom Google pretragom možete utvrditi da je ovaj sastojak od pozadinskog igrača sa brojnim benefitima sada postao glavna zvezda i bitan sastojak mnogih moćnih eliksira i beauty proizvoda. U prevodu, tehnologija je dovoljno napredovala da prirodu vrlo zgodno možemo da spakujemo i iskoristimo ono najbolje od nje.

Gde leži moć ove grupe antioksidanasa zvane polifenoli? 

Polifenoli su grupa mikronutrijenata koji se inače nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, biljkama i začinima. Upravo oni daju aroniji onaj pomalo opor ukus, ali su ujedno i razlog zašto ona opstaje u hladnom Sibiru. Zbog tog njenog otpora prema najhladnijoj zimi na planeti došlo se i do dubljeg razumevanja uloge polifenola, te dobrobiti koje pružaju našem organizmu, koži i opštem zdravlju. 

Sa jedne strane polifenoli su dovoljno jaki da drže naš imunitet u snazi i igraju ključnu ulogu u oporavku tela od bolesti, upala i mnogih drugih degenerativnih bolesti poput kancera ili pak kovida. Sa druge strane, spoljnim nanošenjem, polifenoli doprinose efikasnoj zaštiti od UV zraka, čiste kožu od slobodnih radikala i imaju pozitivno dejstvo u nezi i regeneraciji. 

Upravo ove karakteristike polifenola doprinele su blagotvornom efektu brojnih kozmetičkih proizvoda. Polifenoli iz voća nove su zvezde kozmetičke branše. 

Poznati francuski brend Caudalie je svoju celokupnu filozofiju zasnovao na snazi prirodnih sirovina i efektu antioksidansa.  Glavni sastojak njihovih krema i seruma jeste grožđe i sve ono što ostaje nakon proizvodnje vina, a potvrđeno je da su polifenoli iz koštica grožđa znatno efikasniji u nezi i regeneraciji kože od vitamina E i C.

Neki od najpoznatijih Caudalie proizvoda su upravo krema na bazi polifenola: krema za revitalizaciju i prevenciju bora – Polyfenol C15, kao i krema za zaglađivanje bora te učvršćivanje kože – Vinoexpert. Obe kreme su čisto zadovoljstvo budući da ne sadrže mineralna ulja, parabene, fenoksietanol, SLS i veštačke boje.

Takođe, brend Vichy u svojoj liniji nudi serum bogat čistim vitaminom C (15%)  i polifenolima primorskog bora. Ovaj serum ima trenutni efekat na koži ostavljajući je odmornom i ujednačenom. Vichy je polifenole uključio i u svoje mleko za skidanje šminke – Vichy Purete Thermal. Ovo mineralizovano micelarno mleko sa polifenolima belog čaja čisti lice bez ispiranja, a u jednom koraku uklanja i šminku. U jednom potezu dobijate čisto, hidrirano i nahranjeno lice. 

Zašto nije lakše samo popiti šolju zelenog čaja ili pojesti aroniju za lepše lice i jak imunitet? 

Nije sporno da postoji sijaset namirnica bogatih polifenolima. Tu pripadaju i borovnica, grožđe, spanać, zeleni čaj, crno vino, kakao, lan i mnogi drugi. Začkoljica leži u tome da količina polifenola zavisi od mnogo faktora i da mi konzumacijom na kraju tog lanca dobijamo znatno manju količinu. O čemu se tu zapravo radi? Uzmimo samu aroniju za primer. Količina polifenola u aroniji zavisi od uslova u kojima se ona uzgaja. Zbog surove zime u kojoj mora da opstane, sibirska aronija ima najveću koncentraciju polifenola, dok druge vrste zaostaju za njom.

Sa druge strane, količina polifenola zavisi i od toga kada se ona bere, skladišti i transportuje. Odmah potom dolazi termička obrada, pa procesi nakon samog konzumiranja. Činjenica je da naš organizam ne može da iskoristi supstance koje, na primer, dolaze u kožici voća u kojoj se recimo nalazi velika koncentracija polifenola. Rezultat svega je da konzumacijom ne možemo dobiti količinu vrednih polifenola u odnosu na to koliko možemo dobiti njihovom čistom ekstrakcijom. Tu na scenu stupaju eliksiri. 

A – Lixir 400 protect je proizvod farmaceutske kuće Pharmanova i nastao je kao posledica i te kako napredne tehnologije i moćnih svojstava polifenola. Ovaj eliksir pomaže u očuvanju snage vašeg imuniteta, borbi protiv oksidativnog stresa i očuvanju opšteg zdravlja kardiovaskularnog sistema. Tu je i kao pomoć u očuvanju metaboličkih funkcija jetre i kao pomoć kod stanja anemija i kod dijabetesa.

A – lixir 400 možemo posmatrati kao aroniju u bočici koja kao snažan antioksidans može na dnevnom nivou obezbediti potpunu zaštitu organizma i ojačati ga za period infekcija koji je već tu. Ovaj eliksir može biti i odličan saveznik svima koji se oporavljaju od kovida. 

Dolazi u bočici od 30 mililitara gde svaka ima čak 400 miligrama polifenola. Jedno pakovanje sadrži 7 bočica, po jednu za svaki dan. Kao preventivu, zdrave osobe mogu da uzimaju ovo pakovanje svakog meseca i konzumiraju proizvod tokom 7 dana. 

Ovo je momenat kada treba da brinete ne samo o svom imunitetu nego o celokupnom zdravlju. Zgodno je imati paket proizvoda koji jednako blagotvorno utiču na sve organe, uključujući i kožu. 

Polifenoli su moćan, važan prirodni sastojak čije benefite tek otkrivamo i koji svakako zaslužuju više pažnje. Kao moćan antioksidans može znatno doprineti ne samo nezi već i regeneraciji i zaštiti organizma. Dobra vest je da nam je priroda sve namestila, treba samo pametno to i iskoristiti. 

*ovaj tekst je izrađen u saradnji sa kompanijom Pharmanova

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *