Brana preporučuje: Alterna proizvodi za gustu i oštru kosu

Sa dužinom kose vratila se i moja ljubav prema brendovima čiji je fokus na nezi duge vlasi. Dok sam bila u pixie fazi, moje interesovanje za brendove ovog tipa bilo je slabo jer su istiniti svi oni mitovi o tome da kratka kosa zahteva i kratko vreme posvećeno nezi i stilizovanju. Makar je tako bilo u mom slučaju. Koji god šampon da sam koristila, koji god balzam da mi se našao pod rukom, moja kosa je izgledala slično. Razliku bi eventualno napravio neki od proizvoda za stilizovanje kose koji bi mi pomogao da je nešto lakše i brže oblikujem. Međutim, čim je moja frizura prešla u bob fazu, stvorila se i potreba za više nege i rada na njoj. Razlog za to je moj tip kose, odnosno tip njene dlake. Oštra je, neposlušna, sklona naelektrisanju, a uz sve to raspoređena gusto. Tako sam u vreme studija, pre nego što sam prešla u kratkokose, odlazila i do tri puta nedeljno kod frizera jer samostalno oblikovanje frizure naprosto nije bila opcija. I danas je to jedno od rešenja, ali iskrena da budem pokušavam da nađem opciju koja neće iziskivati toliki utrošak vremena i energije. Uz sve dostupne preparate i proizvode za negu i stilizovanje, sigurna sam da je to izvodljivo.

Baš negde u vreme mog pojačanog interesovanja za brendove koje bih u tu svrhu isprobala, javio mi se Alterna Srbija tim sa željom da testiram neke od njihovih proizvoda. Dogovorili smo se da to najpre bude Caviar Bond Repair linija koju sam aktivno koristila na kraju prošle i na početku ove godine.

Negde baš u to vreme pozvali su me da ispratim promotivni događaj za njihovu najnoviju liniju My Hair My Canvas nakon čega sam shvatila da želim da se detaljnije posvetim njenom testiranju.  Iako su moji utisci o Caviar Bond Repair liniji bili i više nego pozitivni (o čemu sam pisala i na svom Instagram profilu), filozofija koja prati My Hair My Canvas liniju bila je razlog više da na nju obratim posebnu pažnju. Naime, dok sam pratila promotivni događaj u vezi sa ovom linijom, pomislila sam: ovo je kolekcija kao stvorena za milenijalce. Ja sam ponosna na činjenicu da pripadam ovoj generaciji koja je pokrenula mnoga važna pitanja i raskrčila prostor generaciji Z za još jače i intenzivnije borbe. Ovde prvenstveno mislim na dve sfere: feminizam i ekologiju. Za našu današnju priču, ova druga tema je važna.

Naime, pre nego što se posvetim efektima samih proizvoda, želela bih da istaknem sve ono što je u vezi sa ovom linijom bitno, a odnosi se na ekologiju. Kolekcija je u potpunosti prirodna i veganska, a kavijar, koji je zaštitni sastojak Alterna proizvoda, zapravo je biljni i u potpunosti se gaji na održiv način. Za one koji nisu upoznati, evo i detaljnijeg pojašnjenja: u pitanju je kavijar koji se dobija iz vrste algi koja se može naći u Tihom okeanu, a najčešće se uzgaja na Filipinima, mada je jako popularna i u Japanu. Tamo je poznata i pod nazivom ’’alga dugovečnosti’’ zbog svog bogatstva proteinima, kalcijumom i nezasićenim masnim kiselinama. Formula u kojoj je ovaj kavijar glavni sastojak smeštena je u bočicama izrađenim od 50% reciklirane plastike. Na pumpicama nema poklopaca, već funkcionišu po principu okretaja, a sve kako bi se izbeglo dodatno korišćenje plastike. U proizvodima nema sulfata, parabena niti natrijum hlorida.

Kada smo sve ove važne stavke čekirali, hajde da pređemo na efekte samih proizvoda.

Negde i prirodno krenućemo od Me Time Everyday šampona i balzama. Pored pomenutog kavijara, oba proizvoda sadrže kokosov šećer, ekstrakt lokvanja i ekstrakt bambusa. Dok je kokos zadužen za bolju definiciju kose, bolju teksturu i kontrolu vlasi, ekstrakt lokvanja štiti od štetnih uticaja iz okoline, a bambus radi na njenoj mekoći, ali i snazi, i sprečava negativne efekte ’’teške’’ vode. Šta ovo znači u praksi?

 

Ono što jako volim kod Alterna proizvoda, a što se potvrdilo i u slučaju ovog šampona i balzama, jeste njihova sposobnost da ukrote neobuzdanu vlas. Na mojoj listi potreba, verujte mi, ta je prva i najvažnija. Dakle, prvo što sam primetila nakon pranja kose ovim proizvodima jeste lakoća kojom sam uspevala da je osušim. Zvuči čudno, ali oni sa gustom kosom razumeće o čemu pričam. Ukoliko proizvodi ne uspeju da vam ukrote kosu, ona već prilikom sušenja pokazuje sve svoje osobine neobuzdanosti usled čega vam je i sam taj korak prilično naporan, pa otud i potreba da svoju kosu poverite profesionalcima. U slučaju ovih proizvoda to se naprosto nije desilo. Kosa je slušala moje prste i četku i nameštala se baš onako kako sam želela.

Zadovoljna zbog pozitivnog rezultata na prvom i najvažnijem testu, prešlo se na drugi, a on podrazumeva izostanak preteranog mašćenja temena. Naime, spoj dubinskog čišćenja i ukroćene dlake najčešće prati osećaj težine na kosi, usled kojeg se gubi volumen, frizura izgleda slepljeno, a teme krene brzo da se masti. Ovde smo u potpunosti izbegli i taj efekat. Ovi proizvodi uopšte nisu teški. Iako vam u prvi mah može delovati da niste dubinski očistili svoju kosu (taj osećaj ume da se javi zbog prilično guste teksture proizvoda), nakon ispiranja shvatićete da to nije slučaj, a i nakon sušenja ćete se dodatno uveriti u to.

A kada smo kod sušenja, pre ovog koraka religiozno sam koristila Easy Does it Air-Dry anti-frizz balzam. Obožavam ovaj proizvod jer na jedan tako lep i suptilan način umiri kosu i dovrši ono što je započeto kroz prethodna dva proizvoda. U prvi mah sam se bojala da će mi umastiti krajeve, međutim, nije bilo ni blizu toga. Dao je kosi definiciju, usled čega je lakše bilo oblikovati je. I da, osetno je smanjeno naelektrisanje. Doduše, i da nije, njega savršeno uklanja City Slay sprej za kosu koji je verovatno jedan od najboljih sprejeva koji sam ikada probala. Način na koji on fiksira frizuru istovremeno dajući sjaj kosi je neverovatan. I biću iskrena, ako bih morala da se odlučim samo za jedan proizvod iz linije, bila bi teška borba između laka i Air-Dry balzama, a moguće da bih laku dala blagu prednost.

Jedini proizvod koji nije do kraja ispunio moja očekivanja jeste Another Day šampon za suvo pranje, ali samo zato jer ja volim jake proizvode ovog tipa. One uz koje vam kosa postane čvrsta i teška za oblikovanje jer jedino uz njih istinski povratim svežinu kose. A ovaj šampon je tu da samo malo osveži kosu i zato je idealan za sve vas koji ne volite teške šampone za suvo pranje i koji zapravo ne uživate u korišćenju proizvoda tog tipa. Savršen je da svojoj kosi date dašak svežine, a bez tragova na njoj i onog čudnog osećaja suvoće koji neretko ostaje i na prstima nakon što prođete kroz kosu.

I sve ovo stiže u formi prirodne kozmetike. Ovde priroda ide ruku pod ruku sa luksuznim osećajem i iskustvom koje se meri velikim brojem zvezdica. I to je ono što volim u ovoj kombinaciji, a zbog čega sam i definisala ovu liniju kao liniju idealnu za milenijalce: nas koji volimo lepo i uživamo u finom i prijatnom, ali ne na uštrb planete i opšteg dobra.

Kada je reč o dostupnosti ovih proizvoda, važno je da znate da kompletan asortiman možete videti na sajtu VSD Trade, njihovog uvoznika, odakle ih možete naručiti. Osim putem sajta, proizvode možete naći u sledećim salonima: Salon Voja, Salon Linea, Kristal Beauty, D&D Style Bor, Zsuzsahair, Salon Sabina  i Studio Exclusive Lazarevac. Ukoliko vas je moja priča zainteresovala i žarko želite da isprobate nešto novo, a opet potvrđeno kvalitetno, ovo bi bila moja najiskrenija preporuka. Ukoliko ste i vi imali prilike da isprobate Alterna proizvode, volela bih da čujem vaše utiske, ali i preporuke.

Fotografije: Dušan Manojlović 

*ovaj tekst je kreiran u saradnji sa brendom Alterna Srbija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *