Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

TOP 3 La Roche-Posay proizvoda za borbu protiv neurodermatitisa

Naša Brana sa vama deli svoje iskustvo sa borbom protiv neurodermatitisa i proizvode koji su joj u toj borbi najviše pomogli

Oduvek sam bila uverena kako imam otpornu kožu lica i tela, zahvalnu za negovanje. Posebno sam to mislila za kožu tela. Nisam imala problema sa aknama, sa osetljivošću kože, sa bilo kakvim nepravilnostima. Tako je makar bilo u prvih 25 godina mog života. Ispostaviće se da sam ja jedna od onih osoba kod kojih su se obistinila sva ona, ne baš prijatna, proročanstva o promenama na i u telu nakon 25. godine.

O aknama na licu kod odraslih, koje sam i sama iskusila, pisala sam još 2014. godine i verovali ili ne, ali taj tekst je i dalje jedan od najčitanijih na našim stranicama. Tačno pet godina nakon tih dešavanja, dolazi do još jedne iznenadne i za mene prilično traumatične promene, ali ovaj put na koži tela.

Iako u mojoj porodici postoji genetska predispozicija za nastanak određene vrste ekcema, ja se sa njima nisam suočila kao dete. To se zapravo desilo tek 2019. godine. Par nedelja nakon venčanja na članku leve noge, sa njegove zadnje strane, pojavio mi se crveni pečat u okviru kojeg je tekstura kože bila promenjena. Postala je grublja, ali i ekstremno suva. Svrbela je. Jako. Ubrzo se svrab proširio na kompletne potkolenice obe noge. Bio je toliko jak i intenzivan da sam pomislila da ću napraviti ranice od češanja. Desilo se i to. Tada je otpočela i moja potraga za uzrokom ovog problema. Zanimljivo, potraga je trajala narednih godinu i po dana. Tada sam se uverila u to koliko je dermatologija jedna osetljiva oblast u kojoj je tako lako omašiti dijagnozu, a tako teško biti uveren u krajnji zaključak. Obišla sam nekoliko različitih dermatologa dok mi, konačno, doktorka Marta Terzić nije postavila dijagnozu. U pitanju je bio neurodermatitis, odnosno atopijski deramatitis/ekcem.

Genetska predispozicija je učinila svoje, baš kao i stres koji je u mom slučaju verovatno bio i glavni okidač. Zbog toga sam i spomenula venčanje jer se prvi znaci ovog oboljenja kod mene javljaju upravo nakon tog događaja (a mislila sam da sam zapravo sve vrlo dobro podnela). Posledice tog ”napada” osećala sam tokom zime 2019/2020. godine, da bi se sve smirilo do naredne zime i kovida. Nakon što sam preležala isti, desio se drugi, još gori napad, nakon kojeg sam i potražila mišljenje doktorke Terzić.

Ispostaviće se da je neurodermatitis oboljenje od kojeg pati veliki broj anksioznih osoba (ah, ništa ne može da prođe bez nje). Takođe, karakterističan je za osobe koje su sklone alergijama, što jeste i moj slučaj, s tim da ja nisam imala problema sa polenom, ambrozijom i sličnim alergenima, ali sam u svom životu imala alergijske reakcije na perje, tkaninu, lekove.

Elem, doktorka Marta je bila vrlo jasna u svojoj terapiji: na par najupaljenijih delova stavljala sam medicinske masti, dok je ostatak tela morao temeljno da se neguje La Roche-Posay kozmetikom namenjenom upravo atopijskom ekcemu. Tako stižemo do zvezda današnjeg posta.

Plan je bio sledeći: obavezno se tuširati LIPIKAR uljem za čišćenje kože AP+, a zatim u debelom sloju naneti LIPIKAR Baume AP+M (u početku su i dva nanošenja dnevno bila poželjna), a na najupaljenije delove dodati i CICAPLAST Baume B5.

Zašto baš ovi prozvodi?

Atopična koža je po prirodi suva i, za razliku od normalne kože, ona ne stvara masni film kojim može da se zaštiti. Tačnije, ne stvara takozvanu kožnu barijeru. Zbog toga, određeni alergeni iz naše okoline lako prodiru u njene dublje slojeve i tako podstiču rad imunološkog sistema koji burno reaguje. To dalje dovodi do simptoma kakvi su svrab, upala i izlučivanje.

Da bi se sprečili ovakvi simptomi, neophodno je da pojačano negujemo kožu, tačnije da utičemo na obnavljanje lipidne kožne barijere. Lipidi su nam u ovoj priči od izuzetne važnosti jer upravo zahvaljujući njima koža zadržava vodu uz koju se kožna barijera drži u balansu.

Ulja koja koristimo pilikom tuširanja prvi su korak u takvoj nezi. Naime, formula LIPIKAR AP+ ulja je specijalno razvijena za osetljivu, veoma suvu i kožu sklonu atopiji. U sebi sadrži pažljivo odabrane agense za čišćenje i Aqua Posae Filiformisom (ekskluzivni patentirani sastojak) koji deluje na faktore odgovorne za pojavu izrazito suve kože i koji pomaže u održavanju balansa kože. Tu je i kompleks karite butera koji obnavlja lipide, ali i niacinamid koji umiruje osećaj svraba i zategnutosti.

Razlika nakon tuširanja uljem u odnosu na tuširanje običnim gelom je osetna. Kako u dodiru, tako i u osećaju. Koža nije isušena, ne zateže i nemate potrebu da je istog trenutka hidrirate. Ipak, moraćete to da učinite i to nanošenjem LIPIKAR Baume AP+M balzama u debljem sloju. U čemu je tajna ovog proizvoda?

Sačinjen je od korisnih bakterija koje su uzgojene u  LaRoche-Posay termalnoj izvorskoj vodi. One uspostavljaju ravnotežu u pogledu raznovrsnosti mikroorganizama koji žive na površini kože, odnosno njenog mikrobioma. Tu je i karite maslac, ključni sastojak u kompletnoj Lipikar liniji, koji prirodno obnavlja lipidni sloj. Na kraju, ali ništa manje vredan, tu je i sjajni niacinamid koji direktno smiruje iritacije.

To kako i koliko ojačava kožu vidljivo je već nakon par nanošenja. Ovo tvrdim iz ličnog iskustva jer sam u momentima očaja mislila da moja koža više nikada neće izgledati kao ranije. Nakon samo nekoliko mazanja koža je počela da se oporavlja. Par nedelja kasnije, problem je bio rešen.

Za one delove kože koji su najupaljeniji i kod kojih je problem uporan, koristi se proizvod koji zovem svetim gralom nege lica i tela – CICAPLAST Baume B5 balzam. Kada bih morala da odaberem jedan proizvod koji bih svima preporučila, a za rešavanje različitih problema sa kožom, to bi bio ovaj proizvod. Ne upotrebljavam lako dramatične epitete, ali da, ovaj proizvod je zaista čudotvoran. U to sam se uverila i tokom svoje borbe sa neurodermatitisom, ali i tokom bilo kakvih drugih problema sa kožom (akni, nadražene kože, kože predugo izložene suncu).

Glavni sastojak ovog balzama je madekasosid, umirujući sastojak koji pospešuje regeneraciju epiderma. Tu su i bakar, cink i mangan koji udruženi deluju na obnovu kožne barijere. Tu je i umirujući pantenol, odnosno vitamin B5, ali i antibakterijski agensi.

Na delovima tela na kojima su akutne upale usled neurodermatitisa bile uporne, doktorka Terzić mi je savetovala upotrebu upravo ovog balzama. Čak i takvi delovi bi se brzo oporavili.

Sve se ovo odigravalo u februaru tekuće godine. Od tog momenta, pa sve do danas, neurodermatitis se nije vratio (kucam u drvo i pomeram se s mesta dok ovo pišem). 

Nije da nije probao, ali bih na prvu najavu njegovog povratka pojačala negu i na mesto koje bi svrbelo (uglavnom tako počinje ”napad”) nanosila CICAPLAST balzam. Već sledećeg dana svrab bi prestajao, a crvenilo bi se povlačilo.

Kao što sam napisala i u onom tekstu iz 2014. godine, najviše bih volela da sve ovo nikada nisam iskusila, te da ovakve savete ne mogu ni da delim sa vama. Međutim, kada to već nije slučaj i kada iza sebe imam iskustvo ovakve borbe, hajde da makar njenim deljenjem pomognem još nekome od vas.

Ne tvrdim da će rešenje za svakog biti isto jer je neurodermatitis uporna i nezgodna boljka, ali nije na odmet da imate više alternativa. A kada smo kod njih, pozivam i vas da sa nama podelite svoje iskustvo, ali i savete da na jednom mestu imamo više potencijalnih rešenja. Tako će jedno, valjda, biti presudno u toj dugoj borbi na čijem koncu mora da postoji samo jedan pobednik, a to smo mi.