Hidrogenizovana voda: da li je zaista vredna hajpa?

Analizirali smo prednosti i mane upotrebe hidrogenizovane vode koja je sve popularnija na globalnom tržitšu. Otkrivamo vam šta smo saznali.

Znamo da je voda najzdraviji izbor za održavanje hidratacije celog našeg tela, ali da li ste čuli za hidrogenizovanu vodu? Sve više brendova prodaje vodu u najrazličitijim oblicima, od alkalne do vode obogaćene elektrolitima. Jedan od oblika vode koji postaje sve popularniji je i hidrogenizovana voda. Neki istraživači sugerišu da ima određene zdravstvene prednosti kao što su smanjenje upale i antioksidativna svojstva. 

U ovom tekstu bavićemo se hidrogenizovanom vodom i njenim navodnim zdravstvenim benefitima kako bismo vam pomogli da odlučite da li je konzumacija iste pametan izbor.

Šta je hidrogenizovana voda?

Hidrogenizovana voda je čista voda sa dodatnim molekulima vodonika. Pitate se zašto, ako znamo da se u vodi već nalazi vodonik. Iza hidrogenizovane vode stoji ideja da dodavanje više atoma vodonika običnoj vodi može izazvati potencijalno efikasniju apsorpciju vodonika u telu. Voda obogaćena vodonikom je jednostavan način da se vodonik učini dostupnim našem telu za potrošnju, a evo i zašto.

Molekul vode se sastoji od dva atoma vodonika i jednog atoma kiseonika,  gde su ova dva atoma vodonika vezana za atom kiseonika i nisu dostupna za upotrebu u telu. Smatra se da telo ne može efikasno apsorbovati vodonik iz obične vode jer je vezan za kiseonik. U tom smislu, voda obogaćena dodatnim vodonikom stvara prednosti koje obična voda ne može da obezbedi jer ovi molekuli vodonika postaju dostupni našem telu.

Hidrogenizovana voda se pravi dodavanjem gasa vodonika u čistu vodu pre pakovanja u limenke ili flašice. Pored toga, u prodaji se mogu naći i tablete vodonika koje se mogu staviti u običnu ili gaziranu vodu, a sve su popularniji i kućni uređaji za proizvodnju hidrogenizovane vode koji su dostupni i na našem tržištu.

Šta je molekularni vodonik i koji su njegovi zdravsteni benefiti?

@mydo_official

Molekularni vodonik (H2) je netoksičan, bezbojan, inertan gas bez ukusa i mirisa. Njegova sposobnost da ukloni slobodne radikale ili reaktivne vrste kiseonika daje mu antioksidativna i antiupalna svojstva, a zbog svoje male molekularne težine, lako difunduje kroz sve ćelijske membrane u ljudskom telu.

Vodonik iz hidrogenizovane vode ulazi u sluznicu želuca i odmah deluje unutar ćelija. Može da uđe u sve delove ćelije, obezbeđujući DNK, RNK i molekulima proteina zaštitu protiv štetnog oksidativnog stresa koji izazivaju slobodni radikali.

Istorijat hidrogenizovane vode

U jednoj naučnoj studiji iz 2007. godine, naučnici iz Japana su otkrili da vodonik koji se udahne može poslužiti kao odličan antioksidans i čuvar ćelija mozga od slobodnih radikala. Tada se pokrenuo entuzijazam zbog njegovih potencijalnih medicinskih prednosti, a potom su se desila nova istraživanja. Tržište hidrogenizovane vode u Japanu, koje preovlađuje najmanje od šezdesetih godina 20. veka, čini oko 10% njihovog ukupnog tržišta flaširane vode. Osim što piju vodu natopljenu vodonikom, ljudi u Japanu koriste vodonik i u druge terapijske svrhe.

Hidrogenizovana voda – ima li koristi?

@fittahliapretty

Ako je voda tako dobra za nas, onda bi povećanje sadržaja vodonika trebalo da nas učini još zdravijim – zar ne? Iako su studije na ljudima o prednostima vodonične vode ograničene, nekoliko malih ispitivanja dalo je obećavajuće rezultate. Evo nekih potencijalnih prednosti upotrebe hidrogenizovane vode.

Antioksidativni efekat hidrogenizovane vode potiče iz sposobnosti vodonika da služi kao redukciono sredstvo. Jaki oksidanti koji se nazivaju slobodni radikali stupaju u interakciju sa molekulima u našem telu i izazivaju oksidativni stres. Produženi oksidativni stres izaziva oštećenje ćelija, a poznato je da ova oštećenja doprinose razvoju hroničnih bolesti i igraju ulogu u procesu starenja. Vodonik se selektivno vezuje za ove štetne oksidanse kako bi sprečio njihovo nakupljanje i kao rezultat sprečava prekomerni oksidativni stres. 

Vodonik u hidrogenizovanoj vodi može pomoći i u uklanjanju reaktivnih vrsta kiseonika, te smanjenju inflamatornog odgovora kod povreda tkiva. 

Utvrđeno je da vodonik ima antitumorska svojstva kod nekih tipova tumora. Istraživači sugerišu da može ili smanjiti neželjene efekte uzrokovane konvencionalnom terapijom raka (hemoterapija i radioterapija) ili potisnuti rast ćelija raka.

Iako postoje mnoga istraživanja o zdravstvenim efektima hidrogenizovane vode koja pokazuju pozitivne rezultate, potrebne su veće i duže studije pre nego što se izvuku zaključci. Osim toga, ostaje nepoznato koliko vodonične vode treba da se potroši da bi se iskoristile njene potencijalne koristi.

Da zaključimo – hidrogenizovana voda je bezbedna za piće i ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik. Međutim, treba da budete svesni da trenutno ne postoji industrijski standard o količini vodonika koji se može dodati vodi. Kao rezultat, koncentracije mogu veoma varirati od brenda do brenda.

Iako istraživanja koja podržavaju hidrogenizovanu vodu ne sadrže najčvršće dokaze svih navodnih koristi, takođe ne postoji ni istraživanje koje pokazuje da je hidrogenizovana voda nezdrava. Ako vaš novčanik to može da podnese, nema mnogo razloga da ne konzumirate hidrogenizovanu vodu. 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

2 Responses

  1. Sad sam naišla na ovaj i niz drugih tekstova o ovoj temi.Samo ću reći naučite hemiju,ljudsko ne znanje omogućava marketing manipulatorima da Vas svrstaju u red ovaca za šišanje.
    Sumnjam da će te objaviti komentar:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *