Iz mog iskustva: Medex Kolagen u prahu i Kolagen Body u prahu

Sve je počelo negde u ovo vreme prošle godine. Primetila sam kako pri svakom pranju kose u mojoj ruci ostaje mnogo više vlasi no što je bilo uobičajeno. Tokom češljanja dešavalo se isto. Izjutra bih na jastuku zaticala zabrinjavajuću količinu opale kose, a neretko bi se isto dešavalo i svuda po stanu. Gde god bih malo duže boravila. I mada se nikada ranije nisam susrela sa takvim intenzitetom opadanja kose, sve sam i dalje pripisivala smeni godišnjih doba. Međutim, kada se stanje nije promenilo ni tokom zime, shvatila sam da nešto nije u redu. Istovremeno počela sam da primećujem svoj hroničan umor i želju za spavanjem. Dešavalo mi se da tokom dana spavam u tri navrata, a da se i dalje osećam umorno. Crvena lampica se upalila i znala sam da moram proveriti svoje zdravstveno stanje.

Kako sam već imala u planu godišnji sistematski pregled, ovo je bio samo razlog više da ga što pre zakažem. Rezultati analize moje krvne slike potvrdili su i moje sumnje: dijagnostikovana mi je anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa. Nakon razgovora sa hematologom prepisana mi je terapija, ali mi je ujedno savetovano da prekinem sa vegeterijanskom ishranom koje sam se, do tog momenta, držala godinu i po dana. Naime, bila sam vrlo nemarna po tom pitanju. Izbacila sam meso i to bez većih problema, jer nikada nisam ni bila ljubitelj istog, ali se nisam potrudila da pronađem adekvatnu zamenu za sve one hranljive materije koje se unose upravo iz mesa. Ujedno, konzumirala sam mnogo mleka i mlečnih proizvoda koji ne samo da su potpomagali anemiju (kalcijum sprečava apsorpciju gvožđa) već su doprineli stvaranju kristala u mojim bubrezima. Na koncu svega bilo je jasno da moram da promenim mnogo toga. To sam i učinila: držala sam se prepisane terapije, vratila se standardnoj ishrani i zainteresovala se za suplemente koji su mogli dodatno da mi pomognu.

Kolagen u prahu i Kolagen Body u prahu

Negde u tom periodu kontaktirala me je slovenačka kompanija Medex sa željom da sarađujemo. Bili su zainteresovani za saradnju koja se ticala njihovih proizvoda sa kolagenom. Zanimljivo, iako sam odlično znala koliko važnu ulogu igra kolagen kada pričamo o stanju naše kože (kolagen čini 70% belančevina u koži i manjak kolagena, čije zalihe nisu neiscrpne, najpre se vide na koži), tog trenutka nisam pomislila na svoje lice, već na svoju kosu. Znala sam da joj kolagen može pomoći da se oporavi. A nakon što sam detaljnije proučila proizvode o kojima je bilo reči i upoznala se sa njihovim opsegom delovanja, shvatila sam da sam na pravom putu. Od tog trenutka dve vrste Medexovog kolagena u prahu, postaju deo mojih svakodnevnih rituala – kako onih koji se tiču beauty rutine, tako i zdravlja. Naime, naizmenično sam počela da konzumiram Kolagen u prahu i Kolagen Body u prahu.

Kolagen u prahu je prvenstveno namenjen jačanju kose i noktiju. U pitanju je 100% hidrolizirani kolagen u prahu koji se konzumira u kombinaciji sa željenim napitkom: sok, mleko, čaj, jogurt… Uz pomoć plastične kašičice koja stiže unutar pakovanja, koje inače sadrži 150 g proizvoda, uzimate predviđenu dnevnu dozu i mešate je sa odabranim napitkom. U mom slučaju to je isključivo bio sok jer je on potpuno neutralisao ne baš najprijatniji ukus kolagena. Trudila sam se da ovaj kolagen konzumiram na svaka dva dana, a da između pijem Kolagen Body koji takođe stiže u prahu.

Reč je o kombinaciji hidroliziranog Bodybalance kolagena, magnezijuma i vitamina C. Ovaj spoj mi je bio posebno interesantan kako zbog samog kolagena koji je namenjen poboljšavanju stanja u mišićima i kostima (za mene važno ne samo zbog kičme, sa kojom znate da imam hroničnih problema, već i zbog levog kolena koje je od aprila počelo da me muči s vremena na vreme), tako i zbog magnezijuma koji mi sam po sebi prija (o čemu sam vam detaljnije pisala u OVOM postu), a posebno zbog vitamina C koji značajno poboljšava resorpciju gvožđa. Takođe se konzumira u kombinaciji sa napitkom, preporučuje se da napitak bude hladan, i preporučena dnevna doza je 10 g (kao i kod Kolagena u prahu).

Utisci

I mada sam se trudila da budem redovna sa svojim dozama kolagena, istina je da sam imala nekoliko relativno dužih pauza u konzumaciji. Paradoksalno, upravo su mi te pauze pomogle da uvidim da li je i koliko kolagen delovao. Najvidljiviji rezultati ticali su se moje kose. Dok god bih redovno pila kolagen, dotle bih primećivala smanjivanje intenziteta njenog opadanja. Čim bih napravila dužu pauzu, situacija bi se vraćala na pređašnje stanje. Moram samo napomenuti da sam za to vreme pila svoju terapiju za anemiju i da mi se krvna slika najvećim delom stabilizovala, ali je feritin i dalje bio vrlo nizak. Otud opadanje kose nije u potpunosti prestalo. Ali, činjenica iza koje čvrsto stojim je da se intenzitet opadanja smanjivao dok bih konzumirala kolagen.
 
 
 
Što se Body kolagena tiče, on mi je jednostavno prijao. Ne znam da li je posredi placebo efekat ili nešto slično, ali kada god bih redovno uzimala Body Kolagen, osećala bih se generalno bolje. Mislim da to delom ima veze i sa magnezijumom čija mi konzumacija, u bilo kom obliku, izuzetno prija. Zanimljivo, i bol u kolenu se smanjio. Vratio se tek tokom jednog intenzivnijeg treninga tokom kojeg ga nisam previše štedela. Srećom, brzo je prošao. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je za bolje stanje kolena direktno odgovoran kolagen, međutim, želim da vam detaljno prenesem sve promene koje sam primetila na i u svom telu tokom perioda njegovog konzumiranja. Tokom leta, kada sam i pretežno konzumirala kolagen, osećala sam mnogo više energije i snage no što je to bio slučaj tokom proleća. Istina je da sam u julu završila sa prvom dozom terapije protiv anemije, a u avgustu započela sa drugom, te da je i to sigurno imalo svog udela, ali generalno mogla sam da povežem periode konzumiranja kolagena sa periodima kada sam se najbolje i osećala. Takođe, poslednjih mesec dana ne koristim kolagen i primećujem da se pojačao intenzitet opadanja kose, ali i da se nivo moje energije smanjio. Ponovo, ne smem da tvrdim da je jedno uzrokovano drugim, ali moram primetiti da postoje neke uzročno-posledične veze. Stoga, u planu mi je da nabavim nova pakovanja oba kolagena, međutim ovaj put tretman ću započeti ampulama koje za cilj imaju sprečavanje opuštanja kože i njeno ubrzano starenje. U pitanju su Kolagen Lift ampule sa kolagenom goveđeg porekla koji sadrži molekule koje koža efikasno apsorbuje i koji doprinose elastičnosti kože. Tu je i hijaluronska kiselina koja ispunjava prostor između kolagenih vlakana u koži i tako popunjava neravnine, odnosno bore. U prvi mah nisam planirala da konzumiram i ovaj proizvod s obzirom na to da se preporučuje osobama starijim od 35 godina, međutim u konsultaciji sa ljudima iz Medexa naznačeno mi je da mi neće škoditi ukoliko ih već sada probam. A i da se razumemo – nisam baš toliko daleko od trideset i pete.
 
 
Objašnjeno mi je da se za najbrže rezultate preporučuje najpre upotreba ampula (mesec do dva) kako bi se uz pomoć njih napravile poželjne zalihe kolagena, čiji se nivo kasnije održava kolagenom u prahu. Takođe, saznala sam da je glavna prednost Medexovog kolagena to što je hidroliziran, a samim tim razgrađen na vrlo sitne delove što dalje olakšava njegovo apsorbovanje. Stoga je i krajnji rezultat vidljiviji i efikasniji ne samo po pitanju stanja kože, kose i noktiju već i mišićno-koštanog sistema.
 
Ovo su moja iskustva sa proizvodima ovog tipa, a kakva su vaša?
Da li ste isprobali Medexov kolagen ili pak neki drugi? Tu sam i za sva dodatna pitanja.

Do idućeg posta, srdačno vas pozdravljam…

 

 

*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom Medex

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.