Iz mog iskustva: Panasonic EW 1441 irigator za zube

Kada god želim da slikovito opišem količinu genetskih i karakternih osobina koje sam nasledila od roditelja, ja se dohvatim horoskopa. Sledi objašnjenje. Moja mama je Vodolija. Tata je Rak. I oboje su pravi predstavnici svojih znakova. A ja sam vam, dragi moji, kombinacija ta dva. Preciznije: Vodolija u podznaku Rak.

Dakle, sve što sam mogla da ”pokupim” od njih, ”pokupila sam”. I mada je niz pozitivnih karakteristika podugačak, ništa kraći nije ni onaj drugi. A tu prvenstveno mislim na kojekakve zdravstvene slabosti. Na primer, slaba kičma. Zatim, anksioznost. Pa sklonost alergijama. Mladalačka reuma. Tendencija zapušivanja ušiju (nasledila od tate, jedna od neverovatnijih spoznaja u mom životu) i naravno, loš kvalitet zuba.

I pre nego što me neko od stomatologa prekori što ističem lošu zubnu genetiku kao obrazloženje za moje hronične probleme sa zubima, moram reći da su mi ovakvu dijagnozu postavile upravo njihove kolege. I to više njih. Zapravo svi stomatolozi koje sam posetila, a posećivala sam ih mnogo i često tokom ove 32 godine života.

Kada sam sa četrnaest godina, nakon nekoliko faza bezuspešnog lečenja, izgubila gornju levu dvojku krivila sam zubara i njegovu nemarnost.

Kada sam tri godine kasnije izgubila i drugu dvojku, nakon lečenja kod drugog stomatologa, shvatila sam da nije problem u njima, već u nekom trećem faktoru.

Govorili su da sam imala temperaturu dok su mi rasle dvojke zbog čega se nisu formirali zdravi zubi, iako su na prvi pogled izgledali sasvim u redu. Govorili su mnogo toga, ali uglavnom bi se sve svodilo na:

Loša genetika.

Elem, sa sedamanaest godina i bez dva zuba na ključnim pozicijama (imala sam privremene navlake napravljene od plombi koje su umele same od sebe da ispadnu) znala sam da ću morati da sledim svoje roditelje u još jednom segmentu života, nimalo glamuroznom, i stavim zubni most.

Za razliku od njih dvoje koji su svoje probleme ovog tipa rešavali sa 40 i više godina, ja sam morala da se odlučim na taj korak i pre punoletstva. Tačnije, predlagano mi je da navršim 18 godina i onda zamenim svoje zube trajnim navlakama. Prolongirala sam to što sam duže mogla, da bih početkom 2010. godine, dakle sa 23 godine odlučila da uradim zubni most na gornjoj vilici. Sve je trajalo ukupno mesec dana i beše to lošijih mesec dana u mom životu. Od tog trenutka moj osmeh postaje lepši, ali i sigurniji jer više nije postojala bojazan da mi jedna od dvojki tek tako ispadne (neopisivo olakšanje).

Međutim, sa tom protezom počinju neki drugi problemi koji su uglavnom u vezi sa mojim desnima koje se, rekla bih, nikada nisu u potpunosti navikle na protetiku. Hronično su upaljene zbog čega mi je u planu da se u narednih par godina pozabavim promenom svojih navlaka, kojima ionako ističe rok trajanja.

No, još jedan naizgled banalan, a zapravo vrlo realan problem odnosi se na proces čišćenja moje gornje vilice, odnosno onog njenog dela koji je pod mostom. Oni koji su se podvrgli ovakvom vidu intervencija znaju o kakvim nevoljama govorim. Za vas koji niste upućeni (zavidim vam!) problem nastaje usled nemogućnosti da običnom četkicom priđete svakom delu zuba. Istovremeno, konac je u slučaju zubnog mosta potpuno neupotrebljiv.

Kod mene je dodatna otežavajuća okolnost bila činjenica da moje desni ne trpe klasične četkice, te da im prijaju samo silikonske kojima je još teže prići nepristupačnim delovima. Zbog toga je irigator za zube odavno bio na mojoj listi. I da sam bila malo odgovornija već bi odavno bio i u mom kupatilu, ali to se iz potpuno neopravdanih razloga nije desilo. Sve do sada, kada je kompanija Panasonic, sa kojom sam već imala prilike da uspešno sarađujem, odlučila da mi pokloni upravo uređaj za ispiranje zuba, odnosno irigator.

S obzirom na to da je post u kojem sam iznela svoje utiske o epilatoru ovog brenda jedan od najčitanijih postova na blogu, shvatila sam da vam osvrt na rad ovog uređaja, takođe, može biti interesantan i koristan. Zato, hajde da se najpre upoznamo sa njegovim osnovnim karakteristikama.

U pitanju je aparat koji se sastoji od tela, u kojem se nalazi rezervoar u koji staje 130 ml vode, i dva identična produžetka (mogućnost da dva člana porodice koriste isti irigator) kojim se ispiraju zubi. Na samom telu aparata podešavate brzinu, odnosno frekvenciju prskanja vode i možete birati između četiri frekvencije. U početku, preporučujem vam da krenete od najsporije opcije, sve dok vam se zubi i desni ne naviknu na ovakav vid higijene. Kasnije možete preći na neki od bržih ”programa”.

Vode u rezervoaru ima sasvim dovoljno da isperete donju i gornju vilicu i ponovo prođete preko kritičnijih delova. U mom slučaju je to svakako prednji deo gornje vilice. Prvo korišćenje je proteklo uz blago krvarenje desni, ali već pri sledećem nije bilo tih problema. Odlična stvar u vezi sa aparatom je činjenica da mu je baterija punjiva te da nema dosađivanja sa klasičnim potrošnim baterijama. Punjenje se vrši 15 sati, a vreme rada je 15 minuta. Ali, neka vam ovo ne zvuči kao kratak period. Vi tokom jednog ispiranja potrošite maksimum trideset sekundi. Dakle neće biti potrebe da prečesto dopunjujete bateriju.

Kada jednom počnete da koristite irigator, shvatićete zapravo koliko su svi prethodni vidovi oralne higijene bili neučinkoviti i slabi. Mislili ste da je problem ono parčence hrane koje se zaglavilo između dva zuba zbog čega morate da koristite čačkalice. Sve to što je lako vidljivo predstavlja najmanji problem. Spremite se da se svaki put iznenadite količinom ostataka hrane za koje niste ni znali da se kriju među vašim zubima. Znam, znam, ovi redovi ne zvuče najprijatnije, ali je takav i sam problem. Srećom pa njegovo rešenje ne mora biti neprijatno. Makar ne ako se na vreme potrudimo da ga primenimo.

Moja zubna genetika je loša i tu nema pomoći. Ali, mojim desnima i preostalim zdravim zubima ima i zato sam sa tolikim entuzijazmom i poželela da sa vama podelim post na ovu temu. Nakon skorašnje Instagram objave sa istom tematikom, shvatila sam da mnoge od vas muči isti problem. Zato, sapatnici moji, evo moje najiskrenije preporuke. Znajte da se sa zubima nikada ne bih igrala niti šalila, te nemojte misliti da preuveličavam kada kažem da je Panasonic irigator EW 1441 moj proizvod godine. Iako sam ga otkrila tek u decembru, bez iole dileme osvojio je pomenutu titulu. Neka vam to kaže dovoljno ako prethodne reči nisu.

Do idućeg posta, budite mi pozdravljeni i negujte svoj osmeh!

P.S. Ukoliko budete zainteresovani za kupovinu ovog uređaja, možete ga naći u Gigatron radnjama, ali i na njhovom sajtu. Stiže u poklon setu zajedno sa Panasonic soničnom četkicom za zube. Detaljnije


Fotografije: Branislava Antović Aleksić i Nikola Aleksić

*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom Panasonic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *