K-beauty fenomen: korejska kozmetika i rutina i zašto nam je toliko privlačna

Kada je slavna korejska glumica Song Hye-Kyo progovorila o nezi svoje kože lica i u tom kontekstu spomenula do tada široj javnosti nepoznatu BB kremu (inače osmišljenu u Nemačkoj još 60-ih godina prošlog veka), otpočela je jedna od najznačajnijih beauty revolucija 21. stoleća. BB kreme postale su trend koji se neverovatnom brzinom proširio najpre među ženama dalekoistočnih zemalja, a onda i dalje ka zapadu. Odmah za njima, Koreja nas je upoznala i sa CC i DD kremama, sheet maskama, rumenilima u sunđeru, proizvodima na bazi puževe sluzi i čitavom paletom inovativnih kozmetičkih proizvoda koji su, zbog svojih specifičnih formulacija, zanimljivih pakovanja i pristupačnih cena, privukli pažnju svetskih beauty insajdera, novinara i urednika, zaljubljenika u kozmetiku i redovnih kupaca, ali i čelnika najznačajnijih kozmetičkih distributera na svetu. Pored tradicionalno dominantnih japanskih kozmetičkih brendova, zapadno i svetsko tržište konačno je prihvatilo i korejske. Time je K-beauty zvanično postao fenomen koji je prevazišao granice zemalja Dalekog istoka, uspešno okupiravši rafove kozmetičkih radnji od Australije do Kanade. Kako će se ispostaviti, na tom putu nije zaobišao ni naše tržište. Ujedno, korejska kozmetika, ali i rituali nege kod Korejki, za koje se kaže da na dnevnoj bazi koriste prosečno i do sedam proizvoda za negu kože lica, postali su jedna od glavnih inspirativnih struja u svetskoj beauty zajednici čineći nas kolektivno zaintrigiranim korejskom kulturom i navikama u negovanju kože.

Nametnulo se pitanje −  Zašto je to tako? Odgovor se krije u samoj prirodi tih proizvoda i činjenici da je skoro svaki od njih namenjen nezi kože, njenom hidriranju, dubinskom čišćenju, dodatnoj ”ishrani” kože. Dakle, svi ti proizvodi teže rešenju problema, a ne njegovoj uspešnoj kamuflaži, na šta je uglavnom fokusirana zapadna kozmetička industrija. Pored toga, korejski proizvođači kozmetike vrlo umešno koriste tehniku u službi lepote (o čemu ću vam kasnije detaljnije pisati), ali i konstantno rade na proširivanju sastojaka koje koriste u formulama svojih proizvoda, ne plašeći se netipičnih, a za neke možda i bizarnih sastojaka. Tako je magareće mleko, za koje proizvođači tvrde da je najsličnije majčinom mleku, jedan od najnovijih K-beauty trendova.

Sve to prati izuzetan kvalitet proizvoda i iznenađujuće niske cene. A kada celoj ovoj priči dodamo ozbiljan uticaj blogerske i YouTube beauty zajednice, koja je godinama jedan od najokorelijih promotera korejske kozmetike, onda ne treba da nas čudi što je Ambasada Južne Koreje u Srbiji odlučila da jedan od događaja organizovanih u čast  tridesetogodišnjice diplomatskih odnosa naših zemalja posveti baš ovoj temi.

Sa izuzetnim zadovoljstvom odazvala sam se pozivu ambasade i radovala mogućnosti da se iz prve ruke upoznam sa K-beauty fenomenom. Iako sam se već susrela sa proizvodima određenih korejskih brendova, ovo je bila prilika da se detaljnije upoznam sa pozadinom fenomena, domaćom drogerijskom ponudom korejskih proizvoda, ali i sa sopstvenom kožom.  Naime, na događaju koji je organizovan u Share Squareu, mom omiljenom coworking prostoru u Beogradu, imali smo prilike da svoju kožu podvrgnemo detaljnoj analizi pomoću aparata južnokorejske kompanije Aram Huvis, koja je jedna od svetskih vodećih kompanija za izradu aparata za ručnu analizu kože. To je onaj uspešan korejski spoj tehnike i lepote koji sam vam spominjala.

Uz vrlo jednostavan pregled i za samo nekoliko minuta, dobijate detaljne rezultate sa konkretnim mernim parametrima koji vam pokazuju objektivno stanje vaše kože. Saznajete da li vam je i koliko koža hidrirana, koliko je elastična, kakvo je stanje po pitanju bora, jesu li vam pore proširene, koliko vam je koža osetljiva i da li je dovoljno štitite od sunca. U mom slučaju ispostavilo se da mi je koža vrlo hidrirana i elastična (ponosna na tu činjenicu), da je kombinovana, sa proširenijim porama, bez mnogo bora i problema sa aknama, ali sa potrebom da je bolje štitim od sunca.

Tokom istog događaja imali smo prilike da se upoznamo sa nekim od proizvoda koji su trenutno dostupni u DM drogerijama. Naravno, bio je to samo delić kompletne ponude koja je vrlo bogata i interesantna. No, pored samih proizvoda, mene je interesovalo da saznam više o načinu na koji se Korejke neguju i da li je zaista istinita ta famozna informacija da na dnevnom nivou koriste i do sedam proizvoda za negu kože lica.  Uspela sam da potvrdim istinitost te informacije i zaključim da je glavna tajna korejske nege zapravo njena kompleksnost. Korejke svoju kožu neguju temeljno, koristeći se zaista velikim brojem proizvoda.

Sve počinje od čišćenja. U slučaju jutarnje rutine, radi se o blažem vidu čišćenja, dok se u večernjim terminima pristupa čišćenju pomoću uljanih proizvoda, zatim, onih na bazi vode, a onda sledi i piling, koji je Korejkama izuzetno važan. Toniranje je obavezno u oba slučaja, baš kao i korišćenje esencija za lice, koje su hibrid tonika i seruma. Ampule čiji je sadržaj specijalno namenjen za određen problem koji koža ima podrazumevaju sledeći korak. Zatim sledi nanošenje seruma koji je uglavnom usmeren na borbu protiv bora i dehidratacije. Prilikom jutarnje rutine, nakon seruma se prelazi na kremu za područje oko očiju, ali tokom večernje rutine, ovde stupaju na scenu slavne sheet maske, koje su zaštitni znak korejske skincare rutine. Kažu da Korejke obavezo iskoriste jednu sheet masku dnevno. Nakon maske sledi nanošenje kreme čija je svrha dodatno hidriranje kože. U slučaju jutarnje rutine, poslednji korak predstavlja krema sa zaštitnim faktorom, dok se u večernjim časovima sve završava noćnom kremom.

Da, ovo zaista zvuči kao jedna kompleksna, pa i zamarajuća rutina, ali očigledno da ima efekta s obzirom na to da su Korejke postale svetski prepoznatljive po svojoj negovanoj koži. No, ako bismo hteli da sve ovo pojednostavimo, mislim da bismo mogli da zaključimo da su tri koraka najvažnija u korejskoj nezi:

− dubinsko čišćenje i piling;

− hidratacija korišćenjem seruma, krema i maski;

− zaštita od sunca.

Ništa novo, zar ne? Da, može se tako reći, ali korejski pristup nezi kože, njihova temeljnost i disciplina drugačiji su od svega što nam se godinama servira, a što uglavnom podrazumeva manje utrošenog vremena na negu, a više na prekrivanja nedostataka. Mislim da je upravo u ovom segmentu skrivena sva tajna K-beauty fenomena. Ok, simpatična i pažljivo osmišljena pakovanja jesu odigrala svoju ulogu, jer ko ostaje imun na lepu ambalažu, ali neosporno je da je ovde posredi jedna malo ozbiljnija priča. Da nije tako, ne bi korejska kozmetička industrija postala jedna od najznačajnijih u svetu, i to za samo nekoliko godina. Činjenica da i lično možemo da svedočimo tom uspehu neizmerno me raduje, posebno jer je reč o zaista kvalitetnim proizvodima od čije vas cene ne zaboli glava. Stoga, sledeći put kada prošetate do obližnje DM radnje, zadržite se malo duže kod rafova sa korejskim brendovima. Imam utisak da ćete i sami postati K-beauty fan. Ja sam već upisana na tu listu.

Javite mi svoja razmišljanja na ovu temu, ali i svoje utiske ukoliko ste već isprobali korejsku kozmetiku. Jako me zanima da li ste i koliko zadovoljni. Čekam vas u komentarima.

Do idućeg posta…

 

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

*ovaj post je urađen u saradnji sa Ambasadom Južne Koreje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *