Kako izabrati odgovarajuću nijansu crvenog karmina

Ako ste duže uz moj blog znate koliku pasiju gajim prema temi iz naslova. Onima koji su tek otkrili ovaj kutak verujem da će to postati jasno već nakon nekoliko ”skrolova” kroz njegove stranice. Uz belu košulju, klasičan džins, crne salonke i trenč, crveni karmin smatram stavkom koju svaka žena mora imati u svom garderoberu. Da, crveni karmin je za mene više od beauty momenta. On je čak više i od modnog detalja. On je svojevrsni pokazatelj određenih karakternih osobina žene koja ga nosi. Ispravka: žene koja ga redovno, odnosno često nosi.

Ako pripadate toj grupi, onda ste vrlo verovatno već pronašli svoje omiljene crvene karmine i verni ste im. Međutim, šta ako je nemogućnost da”pogodite” vama odgovarajući nijansu razlog zbog kojeg bežite od crvenih ruževa? Najpre, znajte da niste jedine. I meni je trebalo vremena da pronađem nijanse crvene koje odgovaraju mom tenu jer je upravo taj spoj ključan u ovoj priči. Takođe, znam da je isti problem mučio i mnoge žene u mojoj okolini. Zbog toga želim da vam u današnjem postu pomognem da rešite ovaj problem i pronađete vama odgovarajuću nijansu crvenog karmina kako biste isti sa zadovoljstvom nosile. U tu svrhu iskoristiću devet nijansi mat ruževa (koji stižu u novom ”Red” pakovanju) iz fantastične Avon True Colour Perfectly Matte linije koju vam od sveg srca preporučujem. Svilenakasta, lagana tekstura, lako i precizno nanošenje, postojanost i pigmentisanost su na tako visokom nivou da slobodno mogu reći da ovi ruževi mogu da pariraju mnogo skupljim opcijama. A verujte mi na reč, ja to ne kažem tako lako za karmine ovog tipa jer ako sam neke kozmetičke proizvode često i detaljno testirala, onda su to upravo mat ruževi.

Određivanje podtona kože

Proces odabira odgovarajućeg crvenog ruža zapravo počinje od utvrđavanja podtona vaše kože. Podton kože inače predstavlja pigment koji se nalazi ispod kože i čija se boja i toplina nikad ne menjaju, čak ni pri dejstvu spoljnih faktora kao što je boravak na suncu. Kojeg je podtona vaša koža najlakše ćete utvrditi ukoliko pogledate boju vaših vena, sa unutrašnje strane ruke. Ako su vam vene plavkaste, imate hladan podton kože. Ako su pak zelenkaste, podton vaše kože je topao, a ako su kombinacija zelenog i plavog, imate neutralnu kožu.

Postoji i još jedan način da odredite da li vam je koža topla ili hladna – putem nakita. Ako vam lepše stoji zlato, imate topao podton. Hladan je ukoliko vam bolje stoji srebro, a ako vam podjednako dobro stoje i srebro i zlato, onda je vaša koža neutralnog podtona.

Svakako se sa ovog aspekta čini da je onima koji imaju neutralni podton najlakše. I jeste tako se jer se možete igrati različitim nijansama, a najbolje će vam stajati one zagasite. Ipak, i za one koje imaju hladni ili pak topao podton, opcije za različita poigravanja nisu male. A evo i kako možete kombinovati svoj tip kože sa različtim nijansama crvene boje.

 

Hladniji podton kože i hladnije crvene nijanse 

Ako imate hladan podton, treba da izaberete tome sličan crveni ruž. To je ona crvena koja ima plave, roze ili ljubičaste podtonove. Hladne nijanse crvenog ruža obično u svom imenu imaju reči kao što su cherry, raspberry, burgundy, wine, rose ili crimson. U slučaju Avon True Colour Perfectly Matte linije to bi bile sledeće nijanse: Rose Red, Ruby Kiss, Wild Cherry. Za razliku od crvene sa toplim podtonom, ove nijanse su odlična opcija ako su vam zubi žućkasti, jer će zahvaljući ovoj boji izgledati belje.

 

Topliji podton kože i toplije crvene nijanse 

Ako imate topao podton, onda birajte crvenu koja ima narandžaste, koralne, bakarne, zlatne ili braon podtonove. Obično nazivi tih ruževa u sebe uključuju reči kao što su orange, golden, sunset, coral ili fiery. Ako pričamo o konkretnim ”toplim” crvenim nijansama iz Avon True Colour Perfectly Matte linije onda bi to bile: Coral Fever, Red Supreme, Sunbaked Red. Pazite samo na nijansu zuba. Ukoliko oni nisu sasvim beli, treba da izbegavate crvenu sa narandžastim podtonovima. Narandžasta će istaći njihovu žućkastu boju.

 

Neutralan podton kože

U vašem slučaju poigravanju nema granica. Možete koketirati i sa hladnijim i toplijim nijansama crvene. Ali pazite na intenzitet boje. Ukoliko se on mnogo razlikuje od tona vaše kože, to može dovesti do stvaranja velikog kontrasta i ne baš željenog rezultata. Na primer, vama sa svetlom kožom, gotvo belom, svetliji crveni ruževi najbolje će stajati. Ipak, tamna crvena vam može odlično stajati u slučaju da imate svetao ten, ali tamnu kosu. Ako ste tamnije puti, onda su bogate crvene nijanse pravi izbor za vas.  Što se tiče nijansi iz pomenute Avon linije one koje bi vam najviše odgovarale su: Everyday Red, Crimson Tide, Truest Red.

Sve ove smernice su mala, ali efikasna pomoć. Ipak, ne morate ih se slepo držati. Poigravajte se. Ulepšavanje je vaše vreme i pokušajte da u njemu maksimalno uživate. Ako je crveni karmin previše odvažan potez za vas, nosite ga najpre dok ste kod kuće. Navikavajte se na nešto odvažniju boju na usnama. Ukoliko vremenom osetite da vam se sve više dopada takav odraz u ogledalu, onda se pozabavite gore navedenim pravilima. Ukoliko to jednostavno ne bude slučaj – onda jednostavno ništa. Uživajte u bojama koje vam više prijaju i sa kojima se lepše osećate. A ako već volite crveni karmin samo ste već neko vreme mučile da pronađete idealnu nijansu, nadam se da vam je ovaj post bio od pomoći. Tu sam za sva dodatna pitanja i dileme.

Do idućeg posta, pozdravlja vas ovaj večiti zaljubljenik u crvene usne.

 

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ


*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom Avon

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

3 Responses

  1. Nema na čemu, draga Vesna!
   Moje je zadovoljstvo ako sam uspela da pomognem. 🙂
   Veliki pozdrav,
   Branislava

 1. Koliko god citala na ovu temu ili gledala YT tutorijale, nekako uvek zavrsim sa nijansom koja vuce na narandzasto. Imam jako cudan ten jer sam prirodno ridja, ali mi je ta boja vremenom izbledela tako je jako konfuzno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *