Kako sam uz Vichy Dercos kremu i serum za kosu pobedila iritacije uzrokovane farbanjem

Pored specifične zeleno-smeđe boje očiju, osmeha, gustine kose i masnijeg tipa kože, od mame sam nasledila i genetsku predodređenost za rano posedelu kosu. Tako sam svoje prve sede primetila još tokom srednje škole. Negde u tom periodu prvi put sam se i ofarbala. Naravno, razlog za to tada nisu bile sede, već isključivo moja želja da se poigravam svojom frizurom. Međutim, od tog momenta moja kosa više nikada nije bila u svojoj prirodnoj nijansi. Tokom mojih dvadesetih, ljubav prema eksperimentisanju sa različitim nijansama zamenila je potreba da prekrijem sve više sedih. Danas, u trideset i prvoj godini, skoro je nemoguće da izdržim duže od dva meseca bez farbanja. Razlog za to je isključivo broj sedih vlasi.

Ova priča i ne bi bila tako problematična da sa sedim vlasima u paketu nije stigla i osetljivost na sastojke koji se nalaze u farbiama za kosu. Još jedan ”poklon” od mame. Godinama sam bila svedok njene borbe sa sve ozbiljnijim reakcijama nakon farbanja. Vremenom su te reakcije prerasle u ozbiljne alergije koje su je primoravale da pre i nakon farbanja konzumira lek ”Pressing”. Obilazila je lekare, koristila farbe na prirodnoj bazi, kosu je isključivo prala kozjim sapunom, ali efikasnog leka nije bilo. Tada je odlučila da se preda i da kosu ne farba neko vreme. Imala je manje od 50 godina, a bila je skoro potpuno seda.

Negde u to vreme, dakle pre više od pet godina, prvi put sam i sama osetila reakciju na farbu. Intenzivan svrab, crvenilo, žarenje – simptomi koji su počeli da prate svako moje farbanje, sve do prvog, nekad i drugog pranja kose. Vlasište bi mi blago oticalo, crvenelo se i bilo vrlo, vrlo osetljivo na dodir. Nekada bi reakcija bila intezivnija, nekad blaža. Nisam uspevala da pronađem šablon po kojem se ovo dešavalo. Jednostavno, nakon svakog farbanja nadala bih se da će ponovo doći do jedne od blažih reakcija. Nažalost, neretko bi se desilo upravo suprotno. Vlasište bi me danima intenzivno svrbelo. Izbegavala sam bilo kakvo ozbiljnije poigravanje sa kosom jer mi jednostavno ne bi prijalo da je prečesto i previše dodirujem. Srećom, nisam primećivala da je dolazilo do ozbiljnijih oticanja kao u slučaju moje mame, kojoj bi pored vlasišta oteklo i čelo, oči i zadnji deo vrata. Međutim, znala sam odlično da su i njene reakcije u početku bile blaže te da su se godinama pogoršavale.

Zanimljivo, nisam preduzimala ništa po ovom pitanju. Jednostavno, navikla sam se na situaciju u kojoj sam se našla. Nisam čak ni previše pričala na ovu temu, niti sam detaljnije istraživala kako sebi mogu olakšati tegobe. Pripišite to slobodno mojoj nemarnosti i lenjosti, jer priznajem, kriva sam. Istina je da nisam ni nailazila na proizvode koji su bili namenjeni mom problemu. Na osnovu maminog iskustva znala sam da su biljne farbe i blagi šamponi jedino alternativno rešenje. Povremeno bih se vodila njime, ali nisam primećivala neke ozbiljnije efekte.

A onda je pre više od pola godine do mene stigla informacija o proizvodu koji za cilj ima ublažavanje tegoba nastalih usled reakcija na farbu. Tada sam prvi put čula da se proizvod ovog tipa pojavio na našem tržištu. Posredi je bila Vichy Dercos krema za pranje i umirivanje vlasišta iritiranog farbanjem. Malo je reći da sam bila oduševljena ovim otkrićem, posebno što sam imala izuzetno pozitivna iskustva sa Vichy Dercos Densi-Solutions linijom koja mi je pomogla u rešavanju problema kidanja i opadanja kose.

Nadala sam se najboljem. Ispostavilo se da sam dobila i više nego što sam očekivala. Naime, osim za pomenutu kremu saznala sam i za serum iz iste linije. U pitanju je proizvod koji takođe za cilj ima umirivanje vlasišta s tim da se koristi nakon pranja kose i ne ispira. Nisam predugo čekala kako bih isprobala oba proizvoda. Nakon prvog sledećeg farbanja upotrebila sam i šampon i serum. U prvi mah bilo mi je čudno što šampon nije penio i što je zaista imao teksturu kreme. Činilo mi se da neće dobro isprati svu farbu pa sam zato kosu najpre oprala pomenutim Densi-Solutions šamponom, a onda sam pri drugom ispiranju iskoristila kremu. Temeljno sam je nanela na vlasište i utrljala u svaki njegov deo. Ostavila sam je da odstoji par minuta na kosi, nadajući se što boljem delovanju. Nakon ispiranja shvatila sam da nema potrebe da nanosim balzam jer je krema sama po sebi vrlo lepo umirila kosu i učinila je mekanom. U to sam se dodatno uverila nakon što sam osušila kosu. Nije bila naelektrisana, lepo se oblikovala i najbitnije od svega – nije bilo osećaja žarenja.

No, pre nego što sam je osušila upotrebila sam i serum. Oh, kakvo je to tek osveženje bilo za moje vlasište. Olakšanje, i to intenzivno, osetila bih nakon samo jednog pritiska na raspršivač bočice seruma. Već u prvom dodiru sa kožom moje glave serum bi ostavljao izuzetno prijatan osećaj rashlađivanja i umirenja. Bojim se da ćete pomisliti da preterujem, ali verujte mi: taj osećaj je bio neverovatan. Toliko neverovatan da sam već nakon prve upotrebe seruma bila sigurna da sam pronašla proizvod koji će rešiti moj problem. I ne, nisam se prevarila. Svako naredno farbanje, odnosno pranje kose nakon istog, pratila je upotreba šampona i seruma. I svaki put bih se iznova obradovala zbog vrlo blage reakcije ili potpunog izostanka bilo kakve reakcije na farbu.

Oduševljena rezultatima odmah sam prosledila proizvode mami, koja se nakon dve godine pauziranja vratila farbanju. Na preporuku doktorke počela je da izbegava crne farbe i da se drži svetlijih nijansi. Bez obzira na savet, farbe su i dalje umele da izazovu neprijatne simptome. Zbog toga, počela je redovno da koristi šampon i serum. Njeni utisci bili su istovetni mojim. Nakon godina borbe sa agresivnim šamponima koji su sami po sebi umeli da joj iziritiraju vlasište, izuzetno joj je prijala Dercos krema. A onda je i ona, baš kao i ja, postala opsednuta serumom i njegovim umirujućim efektom. Toliko ju je oduševio da je počela da ga koristi redovno, a ne samo u periodu kada bi farbala kosu.

Slušajući njene utiske, rodila mi se ideja za ovaj post. Naime, shvatila sam da uopšte nisam nailazila na veliki broj postova na temu iritacija i alergija uzrokovanih farbanjem kose. Takođe, shvatila sam da ni sama nikada nisam ovde ili na društvenim mrežama spominjala ovaj problem, a verujem da bi vam moja i iskustva moje mame, posebno nakon što smo pronašle proizvode koji nam pomažu, bila od pomoći. Pripremajući se za post, uvidela sam da bi bilo i više nego poželjno da pored mojih reči pročitate i reči stručnog lica. U realizaciji te ideje pomogao mi je sjajni Vichy Srbija tim koji mi je omogućio da na temu iritacija usled farbanja porazgovaram sa mr ph Anom Kovačević, koja je stručni saradnik za edukaciju i naučnu komunikaciju brenda Vichy. Ona je vrlo detaljno, koncizno i informativno odgovorila na moja pitanja, tako da verujem da će i vama, baš kao što je i meni, ovaj intervju biti od koristi. U nastavku intervju prenosim u celosti:

BDW: Zbog čega uopšte dolazi do iritacija uzrokovanih farbanjem?

Tokom procesa farbanja kose sve se događa kroz jednostavnu hemijsku reakciju između pigmenata kose, pigmenata boje, peroksida i amonijaka. Svako farbanje kose je potres za ravnotežu koja vlada na našoj koži. Promena pH nivoa i poremećaj barijerne funkcije kože zbog farbanja mogu dovesti do povećanja osetljivosti i neprijatnih simptoma koji je prate. Oko 5% osoba koje koriste farbe za kosu razvijaju i alergijsku reakciju na neki od mnogih sastojaka koje srećemo u farbama za kosu. Da li će se i u kojoj meri pojaviti simptomi zavisi i od proizvoda za farbanje, ali i od kože tj. organizma. Ukoliko je koža inače osetljiva i sklona reakcijama, prirodno je da očekujemo neprijatnosti.

BDW: Ko je i zbog čega više podložan iritacijama i alergijama ovog tipa?

Generalno osobe sa osetljivom kožom mogu da očekuju neku vrstu reakcije, ali ni ostali nisu zaštićeni jer nikada ne znate kada se alergija može dogoditi. Pojava crvenila, iritacije i suvoće kože se može očekivati jer određene supstance koje pronalazimo u farbama mogu biti iritansi i direktno oštetiti kožu ili čak alergeni kada okidaju alergijsku reakciju što je mnogo ozbiljnija situacija. Posebno postoji rizik kod osoba koje imaju (ili su nekada imale) privremene tetovaže kanom jer pasta koja se koristi za ovaj proces često sadrži previsoke koncentracije supstance koja je česta u farbama za kosu. Tetovažom senzitivišemo organizam na supstancu i kada se ponovo sa njom sretnemo, naš imuni sistem može vrlo burno da reaguje kroz pokretanje alergijske reakcije.

BDW: Da li intenzitet reakcije zavisi od tipa farbe koju koristimo i od boje u koju se farbamo? Naime, postoje nagađanja da crna boja, zbog svojih sastojaka, izaziva daleko jače reakcije od drugih nijansi. Da li je to tačno?

Može biti povezano, ali ne mora da znači. Mnoge farbe za kosu sadrže supstancu koja se naziva parafenilen-diamin (PPD) koja je poznati iritans i alergen. U tamnim farbama za kosu PPD-a ima u većim koncentracijama zbog čega postoji veća šansa da ove boje dovedu do reakcije ukoliko smo na PPD osetljivi. PPD nije jedina supstanca koja može biti izazivač reakcije. Neko dobije kontaktni dermatitis i na sastojske poput amonijaka, peroksida ili rezorcinola.

BDW: Koliko reakcija na farbu može biti opasna i kada moramo da prestanemo sa njenim zanemarivanjem?

Postoji razlika između osetljivosti i alergije na komponente farbe. Osetljivost, kao što smo već naveli, ispoljava se kroz simptome poput osećaja peckanja, svraba ili pojavu crvenila. A kada ste alergični na farbu, simptomi variraju od blagih do vrlo ozbiljnih, a mogu se pojaviti i do 48 sati posle farbanja. Ne bih da zvučimo previše strašno, ali reakcija na farbu može biti i životno ugrožavajuća ukoliko dovede do anafilaktičkog šoka (ekstremna alergijska reakcija). Srećom ovo se vrlo retko događa. Međutim blaže forme alergija i pojava iritacija i crvenila i nisu tako retke. Njih nikada ne treba zanemariti. Ukoliko reagujete na proizvod, svaki sledeći kontakt može dovesti do teže forme reakcije, pa iz tog razloga ne treba rizikovati. Važno je da budemo svesni rizika i da znamo šta da radimo ako se reakcije dogode.

BDW: Koje su alternative u slučaju intenzivnih alergija, a kod osoba koje ne žele da prestanu sa farbanjem?

Reakcije na farbu za kosu se mogu izbeći ukoliko pratimo neke jednostavne savete i mere predostrožnosti. Pre svega treba da poštujemo i ozbiljno shvatimo uputstvo za upotrebu priloženo uz svaki proizvod. U prvom redu mislim na test podnošljivosti koji se vrlo jednostavno izvodi i može nas poštedeti potencijalne muke, a zatim i na dužinu držanja farbe na glavi, temeljno ispiranje farbe, itd. Takođe, dobra nega pre i posle farbanja je od velikog značaja. Svoju kosu i kožu možemo pripremiti da dobro podnesu stres koji im farbanje nanosi. Posebno bih naglasila važnost odabira šampona koji su često agresivni, tako da ako farbamo kosu oni treba da budu blagi, bezbedni, bez sulfata i ako je moguće posebno prilagođeni farbanoj kosi. Takođe, farbanje treba da proredimo koliko god je to moguće i finalno, ako želimo da izbegnemo široki spektar alergena možemo da pokušamo sa proizvodima za farbanje na biljnoj bazi ili ”wash-out” farbe.

Aninim savetima završila bih ovaj post i priču o problemu iritacija i alergija na farbe za kosu. Ali, samo privremeno. Volela bih da o ovoj temi porazgovaramo i u komentarima. Naime, ukoliko i sami imate problem sličan ovome, slobodno se javite i podelite ga sa mnom i ostalim čitateljkama. Razmena iskustava je uvek dobar način da dođemo do efikasnih rešenja zato – nemojte se ustručavati, a ja ću se potruditi da vam što detaljnije odgovorim. Do idućeg posta… Vaša B.

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

*ovaj post je urađen u saradnji sa Vichy Srbija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

  1. Zdravo Brano, ja sam imala ozbiljne probleme sa farbama za kosu i pocela sam da dobijam, posle svakog farbanja ozbiljne alergicne reakcije kao sto je urtikaria. Jedno vreme sam i prestala da se farbam sve dok nisam naisla na Dikson farbe, od njih nemam bas nikakve reakcije, ne znam dali je do same farbe ili sto isklucivo koristim hidrogen od 6%. Ali ukoliko zelis preporucujem ti da probas Dikson. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *