Niacinamid i sve njegove tajne – saznajte zašto je ovo trenutno najtraženiji sastojak u beauty industriji

Istraživali smo zašto je niacinamid doživeo toliku popularnost i koji su to benefiti ovog slavnog sastojka

Poslednjih nekoliko godina niacinamid se sve češće nalazi na listi glavnih aktivnih sastojaka mnogih brendova za negu kože, i to sa razlogom. Smatra se rešenjem za neke od najčešćih problema sa kožom, sastojak je koji su odobrili dermatolozi, a i bezbedan je, praktično, za svakoga. 

Dakle, šta tačno radi ovaj sastojak? Niacinamid je višestruko koristan za kožu: od posvetljivanja tena do regulisanja lučenja sebuma, pa čak i smanjenja finih linija i bora. Bez obzira na to da li razmišljate da uključite niacinamid u svoju skincare rutinu ili želite da znate sve o njegovim benefitima, imamo odgovore na neka od najčešćih pitanja u vezi sa ovim sastojkom.

Šta je niacinamid i koji su njegovi benefiti?

@wyspskinstudio

Niacinamid, takođe poznat i kao nikotinamid, oblik je vitamina B3 koji je rastvorljiv u vodi. Zato su preparati koji ga sadrže vodenkaste strukture, što znači da ih koža lako upija.  Glavna prednost je to što se lako kombinuje sa gotovo svim drugim kozmetičkim aktivnim sastojcima. Budući da ojačava prirodnu zaštitnu barijeru kože, kada se upari sa nekim agresivnim sastojcima, povećava njihovu efikasnost i smanjuje potencijalne iritacije i crvenilo. 

Evo nekoliko benefita niacinamida zbog kojih ga vredi uključiti u svoju beauty rutinu

@puremarket.rs

Poboljšava ton kože i pomaže u smanjenju hiperpigmentacija

Niacinamid je često ključni sastojak proizvoda koji poboljšavaju ton kože i smanjuju hiperpigmentacijske fleke. To je zato što ima sposobnost da inhibira aktivnost tirozinaze, enzima koji je odgovoran za proizvodnju pigmenata u koži. Ovaj sastojak, takođe, štiti kožu od oksidativnog stresa kao što su oštećenja izazvana štetnim UV zracima. Tu spadaju bore, ali i hiperpigmentacijske fleke koje ovaj sastojak posvetljuje. 

Ojačava zaštitnu barijeru kože

Niacinamid stimuliše proizvodnju ceramida, kolagena i elastina koji su glavne gradivne komponente kože, te na taj način pomaže u ojačavanju njene prirodne zaštitne barijere, koja zadržava vlagu i sprečava njen transdermalni gubitak. Rezultat je hidrirana i zdrava koža sa manje vidljivim borama, što je naročito dobro za suvu i zrelu kožu. 

Reguliše lučenje sebuma i vizuelno smanjuje pore

Niacinamid, osim što zadržava vlažnost u koži, pomaže u regulisanju lučenja sebuma, tako da je idealan sastojak za kombinovanu i masnu kožu. S obzirom na to da pore izgledaju veće kada su ispunjene uljem (sebumom), njegova sposobnost regulisanja lučenja sebuma utiče i na izgled pora. Ako je manje sebuma u porama, one vizuelno izgledaju manje, a samim tim tekstura kože je glatka i meka. Niacinamid, takođe, ublažava upale i crvenilo, što može pomoći kod akni. 

Štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala

Kada se primenjuje na koži, niacinamid se pretvara u nikotinamid adenin dinukleotid (NAD), moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od slobodnih radikala kao što su štetni zraci sunca i zagađivači iz spoljašnje okoline. Ovaj sastojak pomaže u stvaranju novih zdravih ćelija, a rezultat je glatka koža zdravog sjaja, sa umanjenim borama.

Sve u svemu, ovo je sjajan sastojak koji ima niz prednosti i možemo slobodno reći da svi tipovi kože mogu imati koristi od niacinamida.

Koji je najbolji način da uključite niacinamid u svoju rutinu?

@puremarket.rs

Postoji mnogo načina da uključite niacinamid u svoju skincare rutinu jer se nalazi u sredstvima za čišćenje kože, hidratantnim kremama, serumima, kremama za očnu regiju, kremama za sunčanje, proizvodima za telo i mnogim drugima. 

Da biste ostvarili vidljive rezultate na koži, najbolje je da nanesete niacinamid u obliku kreme ili seruma, odnosno preparata koji ostaju u kontaktu sa vašom kožom dosta vremena za razliku od sredstava za čišćenje lica koji se brzo ispiraju. Studije su pokazale da niacinamid dobro prodire u kožu i da se lako apsorbuje, tako da je dobro da vaša koža ima vremena da ga upije kako bi se pokrenulo njegovo dejstvo. 

Uopšteno govoreći, niacinamid se može koristiti u bilo koje doba dana – jednom do dva puta dnevno u zavisnosti od formulacije – i generalno u kombinaciji sa drugim proizvodima bez problema. Obično su serumi najmoćniji i imaju najveću koncentraciju aktivnih sastojaka.

Niacinamid se može upariti sa mnogim aktivnim sastojcima za negu kože jer je nežan, a vrlo često može da poveća toleranciju kože na agresivnije sastojke poput kiselina i retinola. Jedino upozorenje je kombinovanje sa vitaminom C, što može smanjiti efikasnost proizvoda. Vitamin C najbolje funkcioniše na nižoj pH vrednosti kože i tradicionalno je nestabilan, dok niacinamid najbolje deluje na višim/neutralnim pH vrednostima. Zato, ako koristite oba ova sastojka u istoj rutini, najbolje je da njihovo nanošenje rasporedite u razmaku od nekoliko minuta.

Koliko vremena je potrebno da se vide rezultati upotrebe niacinamida?

Iako se početni rezultati upotrebe niacinamida mogu videti već nakon dve nedelje svakodnevne upotrebe, generalno će biti potrebno oko 8 do 12 nedelja da se vide puni efekti, koliko je i potrebno da se obnove ćelije kože. Rezultati, naravno, zavise od stanja kože, ali i koncentracije niacinamida u preparatu koji koristite. Tokom kontinuirane upotrebe možete očekivati ujednačeniji ten, manje vidljve pore, zdraviji i svežiji izgled kože.

Naša preporuka preparata sa niacinamidom

1. Glow Recipe Watermelon Glow Niacinamide Dew Drops 2. Geek and Gorgeous b-bomb 3. The Ordinary Niacinamide 10% + Zink  4. Revox JUST NIACINAMID 10 % - serum 5. Neogen Real Niacinamide serum 6. Daytox serum sa niacinamidom 7. The Inkey list Niacinamide serum 8. Mixa niacinamide glow hidratantna krema
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *