Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sve o najvažnijoj skincare odluci jeseni – retinolu

Znate da je reč o fantastičnom kozmetičkom sastojku, ali ne znate kako da ga uvedete u svoju rutinu? Tu smo da vam pomognemo

Već smo vam rekli da septembar smatramo nezvaničnim početkom godine. Ako ga zaista tako i posmatramo, onda je odluka o upotrebi retinola verovatno jedna od najčešćih ”novogodišnjih” odluka. Naime, veliki broj naših omiljenih kreatorki sadržaja spomenuo je kako od septembra planira da započne korišćenje retinola. 

To je i za nas bio znak da se detaljnije pozabavimo ovom temom. I ne samo da smo se njome pozabavili već smo pripremili kompletan vodič za upotrebu tog magičnog sastojka i apsolutnog miljenika dermatologa, kozmetičara i žena. 

Par osnovnih informacija

Pre nego što se pozabavimo korišćenjem retinola hajde da ga malo bolje upoznamo. Dakle, retinol predstavlja derivat vitamina A, koji ima značajnu ulogu u prirodnom održavanju normalne funkcije organizma, a naročito kože. Naime, on čuva pigmentaciju kože, pomaže u lečenju kožnih oboljenja, pa čak i u borbi protiv očnih bolesti. Da, retinol se može koristiti i u medicinskom lečenju, međutim nas zanima retinol koji se može naći u kozmetičkim proizvodima. 

Uzrok njegove popularnosti leži u izuzetnoj efikasnosti kada je reč o nezi kože. On osvežava kožu i podstiče proizvodnju kolagena, čineći kožu mlađom, svežom i zategnutijom. Istovremeno ima i efekat pilinga, čime dodatno čisti izumrle ćelije kože, što pročišćuje pore i pomaže u borbi sa aknamaPored toga, sprečava proizvodnju melanina, dok istovremeno postojeće fleke čini svetlijim i manje vidljivim.

@derma_redefined

Kada krenuti sa retinolom?

Sve do ranih tridesetih, koža se može i samostalno pobrinuti za većinu navedenih problema. Međutim, na startu četvrte decenije proces obnavljanja kože počinje značajno da usporava, koža proizvodi sve manje kolagena i pojavljuju se bore. 

Tu nastupa naš spasilac – retinol. 

Ali, pre nego što se odlučite da svoju kožu izložite retinolu, imajte na umu da se retinol ne savetuje mladim osobama, čak ni kao prevencija. Nastanak prvih bora može biti zeleno svetlo da, uz konsultacije sa lekarom, uvrstite retinol u svoju dnevnu rutinu. Kod većine žena ta potreba se javlja nakon što zakorače u tridesete, ali kod mnogih i kasnije, u zavisnosti od genetike, životnog stila, navika, ishrane.  

Dakle, to što imate utisak da svi oko vas pričaju o retinolu, ne znači da ga i vi morate isprobati, posebno ne ako još niste navršili ni dvadeset i petu. Štaviše, ako ste tako mladi, ovaj tekst zaista nije namenjen vama. 

289736158_134637865908862_636789324548987662_n
@nurseamynicole

Šta je potrebno znati pre upotrebe retinola?

U slobodnoj prodaji se mogu naći različiti retinoidi (zajednički naziv za sve derivate vitamina A): retinil palmitat, koji je najslabiji, zatim retinol, najprihvatljiviji za različite tipove kože, zatim nešto snažniji retin aldehid i naistaknutiji u lečenju akni adapalen

Retinol definitivno predstavlja najčešći odabir jer ga koža uglavnom dobro podnosi. Međutim, nemojte se iznenaditi ako na početku upotrebe retinola koža reaguje pojavom crvenila ili peckanjem ili počne da se ljušti. Na taj način koža se bori sa dodatnom količinom vitamina A i potrebno je vreme da bi mu se prilagodila.

Treba imati u vidu da toplota i UV zraci nisu prijateljski nastrojeni prema upotrebi retinola, upravo zbog efekta pilinga koji retinol ima, što kožu čini osetljivijom na potencijalne opekotine. Početak sprovođenja terapije bazirane na kremama ili serumima sa retinolom preporučuje se tokom jeseni i zime, uz nanošenje u večernjim časovima. I upravo zato je predstojeći period idealan da se odlučite na ovaj korak. 

@estheticsbysheila

Tretman za ceo život

Kada je reč o odabiru odgovarajuće jačine, uvek je najbolje početi sa slabijim oblicima retinola. Početnicima u njegovom korišćenju savetuju se preparati 0,2% retinola (najveći broj preparata upravo je ove jačine), nakon nekoliko meseci (2-3 minimum) može se preći na 0,3 do 1%, a nakon godinu dana već i od 1 do 2% retinola. 

Čak i kada odaberete najslabiji preparat, neophodno je da vodite računa o doziranju. To znači da ga na početku nanosite u tankom sloju kreme, odnosno maloj količini seruma (dve do tri kapi), i to samo jednom ili dva puta tokom prve nedelje upotrebe, obavezno na suvu kožu u večernjim časovima. Dakle, da naglasimo još jednom: NE svake večeri, već samo određenim danima (Jelica Nikolić, autorka sjajnog profila @nutrikozmetik kreirala je kalendar na kojem je vizuelno prikazala dane tokom kojih bi trebalo da koristite retinol i naći ćete ga u nastavku ovog teksta).  

Preparat za koji se odlučite mažite na kožu lica i vrata. I da, naročito je važno priuštiti retinol predelu oko očiju. Predlažemo da to bude kroz proizvode namenjene za ovaj deo lica, dakle okoloočne kreme sa retinolom.  

Nakon toga, naredne sedmice možete učestati, odnosno korititi ga na dva ili tri dana i to obavezno uveče. Sledećeg dana obavezno nanesite kreme sa zaštitnim faktorom (nadamo se da njih već svakodnevno upotrebljavate). Ako primetite da vam je koža iziritirana, redukujte upotrebu retinola. 

@nutrikozmetik

Kako kombinovati retinol?

Pored prečeste upotrebe retinola, njegovo neadekvatno kombinavoanje sa drugim kozmetičkim proizvodima jedna je od najčešćih grešaka koja nastaje prilikom njegove upotrebe. I zato je jako važno da retinol ne kombinujete sa proizvodima na bazi kiselina niti sa intenzivnim pilinzima. Blagi pilinzi nisu toliko problematični, ali ih praktikujte u danima kada ne nanosite retinol. 

Ono što bi bilo dobro da uvrstite uz retinol jeste svakodnevna hidratacija kože. Sastojci koje u tu svrhu možete koristiti, a koji su adekvatni za upotrebu uz retinol, su hijaluronska kiselina, niacinamid i peptidi.

Idealno bi bilo da praktikujete nanošenje seruma za hidriranje nakon umivanja, nakon čega možete, kada ga koža potpuno upije, da nanesete preparat sa retinolom, a zatim večernji ritual završite sa hidratantnom kremom. 

U ovoj fazi, podršku vam može pružiti i vitamin C, ali ga ne smete koristiti istovremeno kada retinol (ne sme biti deo iste rutine), već je najbolje da retinol koristite uveče, a vitamin C izjutra. 

@theinkeylistindonesia

Upotreba retinola na samom početku može biti neprijatna i veliki broj žena već tada odustane od upotrebe. Ukoliko nemate izražene reakcije i nastavite da ga postepeno konzumirate kao deo redovne nege, videćete poboljšanje kroz nekoliko meseci do godinu dana, u zavisnosti od individualnog stanja kože. Jedno je sigurno, uz upotrebu retinola efekat sigurno neće izostati.

Još jedna važna stavka kada je reč o retinolu jeste mogućnost da ga koristite tokom celog života, ukoliko ga vaša koža zavoli. Samo joj dajte dovoljno vremena.

Na kraju, donosimo vam spisak proizvoda sa retinolom za koje verujemo da će vam se dopasti:  

  • L’Oréal Revitalift Laser Pure Retinol noćni serum dokazano umanjuje bore kod čak 100 % žena;
  • La Roche-Posay RETINOL B3 serum sastoji se od čistog retinola i kompleksa vitamina B. Pogodan je za duboke bore i koriguje neujednačen ten;
  • La Roche-Posay REDERMIC Retinol namenjen predelu oko očiju obogaćen je La Roche-Posay termalnom vodom;
  • Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose serum pogoduje svim tipovima kože i umanjuje crvenilo kože, uz dodatnu zaštitu od suvoće i perutanja;
  • inoPharm serum sa 2% retinola namenjen je zreloj koži;
  • Daytox serum pored retinola sadrži i kompleks antioksidanasa i ekstrakt mikroalgi, pružajući koži dodatnu zaštitu od akni;
  • Nip+Fab serum sa retinolom obnavlja kožu uz ekstrakt aloe vere i peptide;
  • Nip+Fab krema sa retinolom za predeo oko očiju ne samo da utiče na smanjenje bora već i umanjuje podočnjake.